10 YILDA MARKA DEĞERİ EN YÜKSEK ÜRETİM MERKEZİ OLACAĞIZ

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, sektörün dünü, bugünü ve yarınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

10 YILDA MARKA DEĞERİ EN YÜKSEK ÜRETİM MERKEZİ OLACAĞIZ

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, sektörün dünü, bugünü ve yarınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Ayhan, “Biz gelecek 10 yıl içinde Türkiye’de ve dünyada mobilyada marka değeri en yüksek üretim merkezlerinden biri olacağız” dedi.

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Mobilyanın Başkenti Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. 23-28 Ocak 2024 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak fuar öncesi sektörün dünü, bugünü ve yarınını değerlendiren Özcan Ayhan, İnegöl Mobilyasının hedefleri ve yeni sanayi sitesi projesi İMASKOP projesini anlattı.

“TEK RAKİBİMİZ İTALYA”

2023 yılını değerlendirerek açıklamalarına başlayan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “2023 yılı İnegöllü mobilyacılarımız için, sektör için olumlu geçti. 2023’ün Ocak ayında İstanbul fuarına İnegöl’den 350 dolayında firma ile katılım gösterdik. Hem iç piyasaya hem de yurt dışına olumlu satışlarımız, tanıtımlarımız oldu. İnegöl Mobilyası Türkiye’nin marka değeri en yüksek, şehir markasıyla ün yapmış dünyada eşi benzeri olarak tek rakibi İtalya Mobilyası ismiyle İtalya olan bir şehir. İnegöl Mobilyası bizde karşılığını bulmuştur. Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

 

İNEGÖL’Ü DÜNYA MOBİLYA ŞEHRİ OLARAK TANIYOR

2009 yılında İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunu, ardından da İMOS’u kurduklarını ve İnegöl Mobilyası markasının bu oluşumlarla güçlendiğini ifade eden Özcan Ayhan, “Tek amacımız İnegöl mobilyasının reklamlarını yapmak, tanıtımını yapmak. Çatı markamız İnegöl Mobilyasıydı. Logomuzu da nar olarak belirledik birlik ve beraberliği temsil etmesi için. O günden bugüne başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Araç giydirmeler, televizyon reklamları, nar logosunu her yerde kullanmak neticesinde İnegöl Mobilyasını markalaştırmaya gayret ettik. Firmalarımızdan ziyade İnegöl Mobilyasını ön plana çıkardık. Bunun neticesini yurt içi ve yurt dışı fuarlarında görüyoruz. İnegöl’ü özellikle yabancılar artık bir mobilya şehri olarak tanıyor. Yurt içinde zaten tüm Türkiye bizi mobilya şehri olarak biliyor” diye konuştu.

 

“İHRACAT YAPAN MOBİLYACILAR, MİLLİ TAKIM OYUNCULARIMIZ”

İhracatta elde edilen başarılardan da söz eden ihracat yapan mobilyacıları da milli takım oyuncuları olarak nitelendiren Ayhan, şöyle devam etti: “Mobilyacılarımız çok atılımlar yaptı. Özellikle ihracat yapan mobilyacılarımızı ben milli takım oyuncuları olarak görüyorum. Ay yıldızlı formalarla ülkemize döviz kazandıran, ülkemizi tanıtan temsil eden arkadaşlarımız bunlar. Kolay değil 10-12 milyon dolarlardan 750 milyon dolarlara gelmek. 2023 sonu itibariyle 900 milyon dolar civarında olmasını bekliyoruz mobilya ihracatının. Her ne kadar son dönemde dünya genelinde ekonomik sorunlar yaşansa da mobilyacılarımızın yine en önemli pazarı ihracat oldu. Çünkü biz artık makineleştik. Fabrikalarımız büyüdü, sanayileştik. Küçük ve orta ölçekli firmalarımız odamıza kayıtlı 1800 üyeden 400’ü ihracat yapıyor. Türkiye’de bu seviyede başka bir esnaf odası yok. Kendi üyelerimizin ihracatı için onay yetki belgesi almış tek esnaf odasıyız. Her yıl odamız 50 milyon dolar ihracata imza atıyor.”

 

“GELECEK 10 YILDA MOBİLYADA MARKA DEĞERİ EN YÜKSEK ÜRETİM MERKEZİ OLACAĞIZ”

“Biz gelecek 10 yıl içinde Türkiye’de ve dünyada mobilyada marka değeri en yüksek üretim merkezlerinden biri olacağımızı düşünüyorum. Bunun adımları artık atıldı. Mobilya İhtisas OSB, 1. OSB, Yenice OSB, Cerrah OSB, Kurşunlu OSB, 2,5 milyon m2 alanda binlerce firmanın üretim yaptığı İnegöl sanayimiz bunlar hepsi İnegöl Mobilya markamıza değer katan firmalar.”

 

“İSTANBUL VE İNEGÖL’E YENİ FUAR MERKEZİ YAPILMALI”

“İstanbul Fuarı bu yıl 23-28 Ocak tarihlerinde düzenlenecek. İstanbul fuarları bu yıl 3’üncüsü farklı bir konseptle oluyor. 2 ayrı alanda yapılacak. Biri CNR, diğeri TÜYAP. Bin üzerinde firma katılıyor Türkiye genelinde. Benim şahsi kanaatim iki ayrı fuarın çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Tek alanda bu fuarlar yapılmalı. Daha büyük, tek noktada organizasyon yapılabilecek bir alana ihtiyaç var. En sağlıklı çözüm büyük bir fuar alanı. İnegöl’de de biz tüm imkanlarımızı zorladık. Ama bugün şartlarında bizim istediğimiz gibi bir fuar alanı 1 milyar TL maliyetle. İnegöl’de de büyük bir fuar merkezine ihtiyaç var. Biz fuarı İnegöl’den çıkarırsak çok şey kaybederiz. Yılda bir veya iki defa da olsa yurt içi ve yurt dışından alıcıları şehrimize getirmemiz gerekir. Hem şehrimizi hem mağazalarımızı, fabrikalarımızı görmeleri gerekir. Dünyada bir marka olmak istiyorsak, bunun güzel yollarından biri şehrimizi gezdirmek. Otel ihtiyacımız varsa onları gidermeliyiz, sosyal alanları geliştirmeliyiz. Bu yalnız iş adamlarımızın kendi cebinden yapacağı bir iş değil. Devletimizin ve belediyemizin de destek verdiği bir çalışma olmalı. Biz de odamız olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız.”

“TÜRKİYE’NİN ÖRNEK SANAYİ SİTESİ İMASKOP İNEGÖL’DE YÜKSELECEK”

“İMASKOP benim en büyük hayalimdi. Sanayide 50-60 yıllık binalarda çalışıyor üreticiler. Yeni nesil bu sağlıksız ortamlarda çalışmak istemiyor. İMASKOP bu sorunu çözecek proje. Süreç devam ediyor. Birkaç onay bekleyen işlerimiz var. Birkaç ay içerisinde müjde alırız diye düşünüyorum. Bir yandan da üye kaydımız devam ediyor. Şu an 450 civarında üyemiz oldu. Türkiye’nin örnek sanayi sitesi olacak. Burada bir çalışma prensibi olacak. Ortak çalışma saatleri, sosyal haklar, kurumsal bir yapı olacak. Cumartesi ve Pazar günleri tatil olacak. İçerisinde spor alanları olacak. Örnek bir sanayi alanı oluşturulacak. Çalışanların hafta sonları ailesiyle piknik yapabileceği alanlar olacak. Bunlar bizim hayalimiz. Teknik destek ve bilimsel görüşlerle daha da geliştirilebilecek. Eşi benzeri olmayan bir sanayi sitesi olacak. 1500 m2 zeminde 3 katlı 4500 m2 üretim alanımız olacak. Bu daha önce bir sanayi sitesinde görülmemiş rakamlar. Önünde otoparklarıyla, yükleme alanlarıyla günümüz üretim şartlarına uygun yapılar oluşturulacak. Sonradan bir ekleme ve çıkarma yapılmasına gerek kalmayacak. Burada bütün siyasilerimizi ve iş adamlarımızı projeye destek vermeye davet ediyorum. 1500 esnafımızı buraya götürsek sanayide ne yer ne de kira sorunumuz kalmayacak.”