398 KAÇAK YAPI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Kaçak yapılara ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, ?Şehrimizde bizim tespit ettiğimiz 398 kaçak yapı var. Bunların şuana kadar 33 tanesinin yıkımı gerçekleştirildi. Bizim arzumuz vatandaşların bunu kendi imkanlarıyla kaldırması. Ak

398 KAÇAK YAPI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, bugün Kaymakam Şükrü Görücü, Jandarma Komutanı Binbaşı Ferruh Maden ve Emniyet Müdürü Ramiz Erçetin ile birlikte kaçak yapılara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan açıklamada, kaçak yapı sahiplerine çağrıda bulunuldu.

 

İMAR BARIŞI BİR MİLATTI

Basın toplantısında konuşan Başkan Taban, şu ifadelere yer verdi: ?Bugün şehrimizdeki kaçak yapılar ve beraberindeki metruk binalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için bir araya geldik. Öncelikle şehrimizdeki kaçak binalarla ilgili bilgiler vermek istiyorum. Biliyorsunuz kent estetiğinin bozulmaması, ulaşımın aksamaması, şehir yapısının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi, milli servetin zarar görmesi ve insan hayatının riske atılması anlamına geliyor kaçak yapılar. Dolayısıyla imar barışı da bu kaçak yapıların önüne geçilmesi anlamında bir milat olarak ülkemizde hayata geçirilmişti. 15 Haziran tarihinde de imar barışı sona erdi. Gerekli açıklamalar yapılarak bu konuda herkesin sorumluluk içerisinde hareket etmesi istenmişti. İmar barışı aslında şu demek; şehirlerimizde ruhsatlı, kimlikli, güvenli binaların sağlıklı şekilde hayata geçmesi için bir milat anlamına geliyordu. Bizler de bunun gerçekleşmesi için gerekli tespitleri yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla paylaştık. Bundan sonra artık hiçbir yapının bahsedilenin aksine gerçekleşmesini istemiyoruz. Projelendirilip, planlarının çıkarılıp, belediyemizden onaylanıp sağlıklı birer yapı olarak hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun için de mücadelemize devam edeceğiz.?

 

YAPILAR İNSANSIZ HAVA ARACIYLA İZLENECEK

?Şuanda uydu fotoğraflarıyla verilmiş olan tüm iletilerin doğru ya da yanlış olduğunu görüyoruz. Yanlış beyan verilenler üzerinde bilgilendirilerek bu yapıların kaldırılması isteniyor. Aynı şekilde imar barışı adı altında yapı kimlik belgesi alıp yeniden o yapıyı büyütmek adına yapılan çalışmalar, aldığınız ruhsatı geçersiz hale getiriyor. Kesinlikle İnegöl Belediyesi olarak bu konuda artık teknolojik bir denetim getirebilmek adına da mücadele ediyoruz. Özellikle havadan hızlı bir şekilde imalatları görebilmek adına yeni bir yazılım teknolojisiyle bunu da tespit etmek adına belirli bir girişimimiz var. İnsansız hava araçlarıyla şehrimizde yapılan hareketlerin tamamını anlık olarak izleyebileceğimiz bir sistemle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz.?

 

398 KAÇAK YAPI TESPİT EDİLDİ

?Şehrimizde bizim tespit ettiğimiz 398 kaçak yapı var. Bunların kaldırılmasıyla ilgili gerekli yazışmalarımızı yaptık. Bunların şuana kadar 33 tanesinin yıkımı gerçekleştirildi. Yıkılanların 16´sı kendi isteğiyle kaldırdı. Bizim arzumuz da vatandaşların bunu kendi imkanlarıyla kaldırması. Aksi takdirde yıkım gerçekleşmesi durumunda yıkım masraflarıyla beraber uygulanacak cezayla birlikte bunu bertaraf etmek durumunda kalacaklar. Biz de daha fazla zorluk yaşamadan biran önce bunların kaldırılmasını istiyoruz. Bundan sonraki süreçte de zinhar kaçak yapı oluşmasını ben şehrimde istemiyorum. Bu hepimize karşı yapılmış bir yanlıştır.?

 

2100 DENETÇİ SAHAYA İNDİ

?Çevre Şehircilik Bakanlığımız da bu konuyla ilgili 2100 tane çevre netçisini sahaya gönderdi. Ayrıca onlar da zabıtalarımız dışında ek olarak denetimler gerçekleştiriyorlar.?

 

METRUK BİNALAR DA YIKILACAK

?Metruk binalarla ilgili de şehrimizde artık yıkılmaya yüz tutmuş, kullanılmayan, mahalledeki vatandaşların da huzurunu bozacak olayların yaşandığı yapılar olduğunu biliyoruz. Bunların kaldırılmasıyla ilgili girişimlerimizi yaptık. Toplamda 220 adet bu tarz yapı tespit ettik. Bunları da vatandaşlarımıza söylüyoruz, gerekirse biz de yıkarız ancak otopark olarak kullanmak şartıyla bunu yaparız. Aksi durumda vatandaş kendisi yıkmak durumunda. Biz bu tür alanlarda da vatandaşların araçlarını park edecekleri küçük küçük alanlar oluşmasını istiyoruz. Bu konuda muvafakat vermeleri durumunda yıkımı biz yapabiliriz.?

 

SAĞLIKLI BİR İNEGÖL İÇİN?

?Ben kaçak yapı konusunda bizlere destek veren Sayın Kaymakamımıza, Jandarma Komutanımıza, Emniyet Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Onlar da bizlere bu konuda her zaman destek oldular. Sağlıklı bir İnegöl´ü imar edebilmek için sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.?

 

MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Kaymakam Şükrü Görücü ise kaçak yapı ve metruk binaların asayiş ve huzur ortamı açısından da önem arz ettiğine dikkat çekerek; ?Belediye Başkanımızın şehrimiz için alacağı kararların arkasındayız ve yanındayız. Başkanımız metruk binalardan bahsetti. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar takip ettiğimiz konular bunlar. Bu konular bizim emniyet ve asayiş durumu için de önemli. Gayrimeşru işleri olanlar bu metruk binaları kullanıyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz? diye konuştu.