Tarih: 01.09.2020 14:28

6 EYLÜL DİJİTAL SERGİSİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

Pandemi nedeniyle kısıtlamalı olarak yapılan kutlamalar kapsamında, İnegöl’ün Düşman İşgalinden Kurtuluşuna dair belge ve fotoğrafların yer aldığı 6 Eylül İnegöl’ün Düşman İşgalinden Kurtuluşu sergisi dijital ortamda görücüye çıktı. “Milli Mücadele Yıllarında İnegöl” sergisi, dijital platformda yayınlanmasıyla birlikte büyük ilgi gördü.

İnegöl, 27 Ekim 1920 ve 10 Temmuz 1921 tarihleri arasında 4 defa işgale uğradı. 6 Eylül 1922 tarihinde yazılan kahramanlık destanıyla düşman işgalinden kurtulan İnegöl, bu yıl zaferin ve kurtuluşun 98’inci yılını kutluyor. Ancak 6 Eylül İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşu pandemi nedeniyle bu yıl kısıtlamalı şekilde kutlanıyor.

KURTULUŞA ÖZEL DİJİTAL SERGİ

Kapalı alanlarda etkinliklerin yapılamaması nedeniyle, İnegöl Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Milli Mücadele Yıllarında İnegöl” isimli 6 Eylül İnegöl’ün Kurtuluşu Sergisi, dijital ortamda görücüye çıktı. http://dijitalkitap.inegol.bel.tr/ adresinden yayınlanan sergiye, ilk günden itibaren ilgi yoğun oldu. Vatandaşlar, İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşunu yansıtan görselleri ilgiyle inceledi.

İSTİKLAL SAVAŞI ŞEHİTLERİMİZ UNUTULMADI

Öte yandan, İstiklal Savaşında ülkemizin bağımsızlığı için can veren şehitlerimiz için de Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından özel bir çalışma yapıldı. Şehitlerimizi yad etmek, unutmamak ve unutturmamak adına şehir merkezinde 10 ayrı bilboardda hazırlanan özel tasarımlarla şehitlerimizin isimleri yazıldı.

4 KEZ İŞGALE UĞRAMIŞ AMA YENİLMEMİŞ BİR ŞEHİR

Yapılan dijital sergi ve billboard uygulaması hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, özel bir hafta içerisinde olduğumuzu hatırlattı. İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıldönümünün kutlandığını kaydeden Taban, “Güzel şehrimizin, İnegöl’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü. Büyük zaferlerin altında, büyük inançlar vardır. İnegöl 4 kez Yunan işgaline uğramış ama yenilmemiş tarihi bir şehirdir. Bundan tam 98 yıl önce bu millet bir kahramanlık destanı yazmıştır. İnançla başladığı yolculuğu, zaferle taçlandırmıştır. Her yıl aynı hissiyatla bir kutladığımız bugünlerin ardında; köklü bir inanç, inancı İmkâna çeviren Vatan sevgisi, sarsılmaz bir birlik duygusu ve Hak’tan başkasına eğilmeyen bir şuur vardır” dedi.

45 GÖRSEL İZLENİME SUNULDU

Bu yıl pandemi nedeniyle 6 Eylül İnegöl’ün Düşman İşgalinden Kurtuluşu kutlamalarının da kısıtlamalı olarak yapılabileceğini ifade eden Başkan Taban, şöyle devam etti: “Ancak İnegöl Belediyesi olarak 150’nci yılımızda, şehrimizin işgalden kurtuluşunun 98’inci yılında yaptığımız hazırlıklar vardı. Bunları dijital ortamda da olsa vatandaşlarımızla buluşturmak istedik. “Milli Mücadele Yıllarında İnegöl” isimli 6 Eylül İnegöl’ün Kurtuluşu Sergimiz, http://dijitalkitap.inegol.bel.tr/ adresinde izlenime sunuldu. Vatandaşlarımız belediyemizin sitesinden bu sergiyi inceleyebilir. Sergide 45 görsel mevcut. Bilindiği üzere İnegöl, 4 defa Yunan İşgaline uğramış bir şehir. 27 Ekim 1920, 06 Ocak 1921, 23 Mart 1921 ve 10 Temmuz 1921 olmak üzere toplam 4 defa işgale uğrayan şehrimiz, bu süre zarfında Yunan kuvvetleri tarafından defaatle tahribata uğramış, özellikle I. ve II. İnönü Muharebeleri sırasında Yunan birliklerinin taarruz ve geri çekilişlerinde büyük tahribat gerçekleşmiştir. 10 Temmuz 1921 günü başlayan son Yunan İşgali, İnegöllüler için ateşten gömleğin giyildiği bir dönem olarak tarihe geçmiştir. 13 ay 26 gün sürecek bu dördüncü ve en uzun süren işgal, 6 Eylül 1922’de alınan zaferle son bulmuştur. Bizler de bu dönemleri yansıyan görseller ve belgeleri vatandaşlarımız için derledik. O günleri unutmamak, unutturmamak adına tüm ilçe halkımızı dijital sergimizi ziyaret etmeye davet ediyorum.”

 

İSTİKLAL SAVAŞI ŞEHİTLERİMİZ UNUTULMLADI

“Bir başka anma çalışması olarak da İnegöllü Kurtuluş Savaşı Şehitlerimiz için hazırladığımız çalışma oldu. İstiklal savaşımızda vatanının bağımsızlığı için, şanlı Türk bayrağının dalgalanması için şehit olan İnegöllü yiğitlerimizi yad etmek, İnegöllü hemşerilerimize özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize bir kez daha hatırlatmak adına böyle bir çalışma yapmak istedik. Şehir merkezinde 10 ayrı bilboardda Milli Mücadele döneminde şehit olan askerlerimizin adları, lakapları, doğum tarihi-yeri, harp ettiği cephe, şehit oldukları yer ve tarihi belirten tasarımlar hazırladık. İnönü Muharebesinde şehit olan Akhisar’dan Mehmet Oğlu Ali,  Tüfekçikonak’dan Arslan oğlu İlyas, Eskişehir Muharebesinde şehit olan İnegöl merkezden Hasan oğlu Mehmet, Sakarya Muharebesinde şehit olan Mustafa Oğlu Osman Nuri ve daha isimlerini buraya yazamadığımız tüm İnegöllü Kurtuluş Savaşı Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —