Afrika´nın En Büyüğü Nijerya?

Nijerya, nüfusu ve doğal kaynakları ile ekonomik açıdan büyük bir potansiyel taşımaktadır. 2014 yılında milli gelir hesabının yenilenmesiyle ortaya çıkan yeni rakamla Güney Afrika´yı geçerek Afrika kıtasının en büyük ekonomisi haline gelmiştir.

Afrika´nın En Büyüğü Nijerya?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Nijerya, hâlihazırda petrol rezervleri itibariyle ilk on ülke arasında yer almaktadır.

Nijerya dünyanın 9. büyük doğalgaz rezervine de (5,2 trilyon m3) sahip bulunmaktadır. Afrika´da Cezayir´den sonraki tek doğalgaz ihracatçısıdır.

Nijerya ekonomisinin iki temel özelliği devlet ağırlıklı olması ve ihracatının büyük bir yüzdesinin ham petrol ve doğalgaza dayanmasıdır.

Nijerya´da petrol fiyatlarının dalgalanmasından kaynaklanan döviz sıkıntısı ekonomiyi ve kamu maliyesini zaman zaman olumsuz biçimde etkilese de ülkenin sağlam ve gelişen yapısı bu durumu dengelemektedir.

Nijerya, kurulu enerji kapasitesini geliştirmek amacıyla mazot, doğalgaz, hidroelektrik santralleri ile başta rüzgar ve güneş olmak üzere alternatif enerji kaynaklarını artırmak için çaba göstermektedir.

Tarım ürünlerinde en fazla ithalatı; buğday, şeker, süt ve krema, maltlar ve makarna oluştururken; tarım dışı ürünlerde; petrol türevleri, mobilya, motorlu araçlar, granit, bazalt, boru ve ekipmanları ile kazanlar yer almaktadır.



Anahtar Kelimeler: Afrika Büyüğü Nijerya