AYASOFYA’NIN iBADETE AÇILMASI MEHTERANLA KUTLANDI

İnegöl Belediyesi, Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesine ilişkin karar sonrası bugün şehrin tarihi simgelerinden biri olan İshakpaşa Külliyesi bahçesinde Mehteranlı kutlama düzenledi.

AYASOFYA’NIN iBADETE AÇILMASI MEHTERANLA KUTLANDI

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ayasofya’nın bu kararla birlikte yeniden cami olması, tüm yurtta büyük bir sevinçle karşılandı. İnegöl Belediyesi de bu karar sonrası İnegöl’ün tarihi bölgesi olan İshakpaşa Camisi ve külliyesinin bulunduğu alanda lokma ikramları ve Tarihi İnegöl Mehteriyle bir kutlama yaptı.

 

SOSYAL MESAFELİ LOKMA İKRAMI

Bugün öğle namazı sonrası vatandaşlara lokma ikramları gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle sosyal mesafe kurallarına da dikkat edilen dağıtımlarda, sosyal mesafeye özen gösterildi.

 

MEHTERAN KONSERİ

İkramlar devam ederken, bir yandan da İnegöl Tarihi Mehteri cami bahçesinde marşlarla kalabalık vatandaşlara hitaben mini bir konser verdi. Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasının kutlandığı etkinlikte, vatandaşlar büyük coşku yaşadı.

Etkinlik sonrası bir açıklama yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl’ümüzün tarihi mekanında, İshakpaşa Külliyesindeyiz. Tarihi günler yaşıyoruz. Biliyorsunuz Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla beraber bu yeniden geri dönüş coşku ve memnuniyetle karşılandı. 1934 yılında alınan bir kararla 86 yıldır ibadete kapalı olup müze olarak kullanılan bir yerdi. Onun öncesinde de yaklaşık 481 yıl boyunca cami olarak, ibadethane olarak kullanılan bir alandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ferasetiyle, girişimleriyle, yapmış olduğu çalışmalarla ibadete açılmış oldu. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Biz de bundan dolayı bulunduğumuz tarihi mekan içerisinde Ayasofya’nın ibadete açılışının mutluluğu ve sevinciyle yine fethin bir sembolü olan mehterimizle küçük bir sunum, lokma ikramları yaptık. İnşallah en kısa sürede Allah orada ibadet yapmayı herkese nasip etsin” dedi.

 

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Durmuş ise “Yaklaşık 6 asırdır fethin sembolü olan, Cennet Mekan Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin bizlere emaneti Ayasofya Camimiz, 86 yıl sonra zincirleri yeniden kırılarak camiye dönüştürüldü. Öncelikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bizleri Cenabı Allah hem liderimize hem de yüce ceddimize layık evlatlar olmamızı nasip etsin. Dava arkadaşları olmamızı nasip etsin. Böyle güzel ve anlamlı bir organizasyon gerçekleştirdiği için Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.