BAKAN PEKDEMİRLİ’DEN HOBİ BAHÇELERİ UYARISI! TAŞINMAZLARINIZ YIKILABİLİR!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Tarım arazilerinin hisseli olarak satışlarının yapılarak bu alanlar üzerinde izinsiz hobi bahçeleri oluşturuluyor. Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet” dedi.

BAKAN PEKDEMİRLİ’DEN HOBİ BAHÇELERİ UYARISI! TAŞINMAZLARINIZ YIKILABİLİR!

Koronavürüs salgını sonrasında Türkiye’de toprağa olan ilginin artması ile beraber Tarım arazileri üzerinde noter ile hisseli olarak satış gerçekleştiren vatandaşlar, izinsiz olarak hobi bahçeleri oluşturmaya başladı.

YASALARA UYGUN OLMAYAN BİR FALİYET

Bakan Pakdemirli, tarım arazilerinin hisseli olarak satışlarının yapılarak bu alanlar üzerinde izinsiz hobi bahçeleri oluşturulduğunu söyleyerek, "Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet. Bu nedenle vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu konuda daha hassas davranmalarını rica ediyorum. Aksi takdirde cezai müeyyidelerle karşılaşmanın yanında, satın aldıkları taşınmazların yıkılmasıyla karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isterim" dedi.

HOBİ BAHÇESİ UYARISI

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla tarım arazilerinin, Türkiye genelinde ilçe bazında belirlenen "Yeter Gelirli Arazi Büyüklüğü" altında bölünmesinin önüne geçtiklerini belirten Pakdemirli, bununla toplam 1,6 milyon hektar alanın miras ve satış yolu ile hislendirilmesini ve bölünmesini önlemiş olduklarını söyledi.

HİÇBİR ZAMAN HİSSEDAR OLAMAYACAKLAR

Salgın nedeniyle vatandaşların toprağa ilgisinin arttığını dile getiren Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımızın toprağa artan ilgisi nedeniyle tarım arazilerinin noter ile hisseli olarak satışlarının yapılarak, bu alanlar üzerinde izinsiz hobi bahçeleri oluşturulduğunu görüyoruz. Dikkatinizi çekmek istiyorum ki noter aracılığı ile yapılan satışlarda arazinin değil, kooperatif veya şirketin hissesi satılmaktadır. Bu noktada vatandaşlarımızın, noter satışı yapılan arazilerde hiçbir zaman hissedar olamayacakları ve tasarruf haklarının da bulunmayacağını, bu vesileyle bir kez daha belirtmek istiyorum. Yani daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, biz ne aradaki aracılar kazansın diye tarım arazilerimizi çölleşmenin kucağına atabiliriz ne suyumuzun bu kadar fütursuzca kullanılmasına müsaade edebiliriz ne de insanımızın tarıma olan ilgisinin kullanılarak kandırılmasına göz yumabiliriz."

Türkiye'de 7 milyon hektar alana sahip 265 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettiklerini anlatan Pakdemirli, 2023'te koruma altına alınan ova sayısını 300'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Hibe ve kredilerle 8,8 milyon dekar alanda damlama ve yağmurlama sulama sistemleri kurulmasını desteklediklerini, 6,5 milyon hektar alanda da toplulaştırma çalışması yürüttüklerini aktaran Pakdemirli, 2023'e kadar 8,5 milyon hektar alanda, 10 yıl içinde de toplam 14,5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanacağını vurguladı.