Tarih: 24.10.2019 17:32

"BÜYÜME DEĞİL KALKINMA HEDEFLENSİN?

Facebook Twitter Linked-in

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören seminerin açılış konuşmasını yapan İGİAD Başkanı Hakan Özdemir, katılımcılara, salonu tahsis eden İTSO yönetimine ve seminerin konuşmacısı Prof.Dr. Emre Alkin´e teşekkür etti.

İGİAD´ın 1991 yılında kurulan en köklü derneklerden birisi olduğunu, TÜGİK çatısı altındaki 72 Genç İş Adamı Dernekleri arasında üye sayısı bakımından ilk 5 arasında yer aldığını ifade eden Başkan Özdemir, ?İGİAD ailesi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bu akşam Rozet ve Üyelik Sertifikası takdimini gerçekleştireceğimiz yeni İGİAD üyesi arkadaşlarıma üyeliklerinin şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum, aramıza hoş geldiniz. Bugün ki dersimiz ekonomi. Ekonominin tabii kanunları vardır. Bu kanunların dışına çıkarak nehri tersine akıtmayalım. Mustafa Kemal Atatürk´ün ifade ettiği gibi ?Eğer girişim ilerliyorsa, bolluk ekonomi ile birlikte artar; ama girişim yoksa bolluk ekonomi ile birlikte çürür.´ Ekonomi, gelecekteki gelişmeleri karşılamak için bugünden yaptığımız hazırlıklardır. Küçük harcamaları gözden kaçırmayın, bazen küçük bir delik koca bir gemiyi batırır.Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum? dedi.

İGİAD AİLESİ BÜYÜYOR

Başkan Hakan Özdemir´in konuşmasının ardından derneğe yeni üye olan Ahmet Şahin, Burak Balkan, Hüseyin Tuna, İbrahim Aksoy, Mehmet Tuna, Mehmet İmamoğlu, Sertaç Uylaş, Timur Erezsarı ve Vahit Ulaş´a Katılım Belgeleri takdim edildi.

/resimler/2019-10/24/1734462529471.jpg

İNSANA YATIRIM

Seminerin konuşmacısı Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye´nin en önemli güçlerinden birinin insan kaynağı olduğunu söyledi. İnsan kaynağının verimli bir şekilde değerlendirilmesinin sürdürülebilir bir kalkınma için büyük önem taşıdığına vurgu yapan Alkin, ?İnsana yatırım yapmak çok önemli. Ülkeler binalarla değil, insanlarıyla yükseliyor. İnsan kalitesini ne kadar artırırsanız, ekonomide verimliliği de o kadar artırırsınız.? dedi.

?İŞ İNSANLARI ÖNCELİKLERİNİ DOĞRU BELİRLEMELİ?

Türkiye´deki mevcut ekonomik zorlukların aşılması noktasında iş dünyasına tavsiyelerde bulunan Emre Alkin, finansman ve yatırımların önceliği konusunda doğru kararlar verilmesinin önemine dikkati çekti. İş insanlarının şirketlerini basiretle yönetmeleri gerektiğini ifade eden Alkin konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Çünkü bazen hezeyanlar oluyor. Özellikle finansman konusunda veya yatırımların önceliği konusunda doğru kararlar verilmiyor. Burada harcama ile yatırımı da birbirinden ayırt etmek lazım. Borç almak ayıp değil, fakat bu borcun nerede kullanıldığını çok iyi bilmek lazım. Verimliliği mutlaka sağlamak lazım. İş dünyasına tavsiyem insana yatırım yapsınlar. İnsana yatırım yapan her müessese yücelecektir.?

/resimler/2019-10/24/1735204561398.jpg

YILLIK BÜYÜME SIFIRA YAKIN

?Eğilim anketleri ve endeksler yardımıyla bu çeyrekte negatif bir büyüme çıkacağını hepimiz tahmin ediyorduk? diyen Prof. Dr. Emre Alkin, her şeye rağmen Türkiye´nin yıl sonu itibariyle hala yüzde sıfırın etrafında dönecek bir büyüme oranı yakalama imkanına sahip olduğunu söyledi. Bunun için Ekim, Kasım ve Aralık aylarında bugüne kadarki desteklerden daha farklı adımlar atılması gerektiğini fade eden Alkin, ?Ancak ben 2020 yılının kurtarılması için çaba harcanmasını daha doğru buluyorum? diye konuştu.

İHRACATÇI SEKTÖRLER DESTEKLENMELİ

Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye´nin halen, kredi büyümesi yoluyla tüketim harcamalarından daha fazla vergi toplamayı hedefleyen ve doğru olmayan bir maliye politikası uyguladığını savundu. KDV iadeleri ve yatırım indirimlerinin mükelleflere ödenmediğini kaydeden Alkin, ihracatçıya şu ana kadar verilen desteklerin üzerine yeni destekler verilmesi gerektiğini savundu.

BÜYÜME DEĞİL KALKINMA HEDEFLENSİN

Prof. Dr. Emre Alkin, durgunluktan çıkıp istikrarlı bir ekonomik büyüme yakalanması için neler yapılması gerektiğini şöyle özetledi: ?Aslında ben en baştan beri hep tekrar ediyorum. Adalet, eğitim ve özgürlükler konusunda adımların atılmadığı, kalkınmayı değil büyümeyi hedefleyen ekonomi politikalarının uygulandığı bir yerde darboğaz olur. Yapısal reformların önemini daha nasıl anlatabiliriz bilemiyorum. Eğitim, özgürlükler ve hak ve adalet alanında yapısal reformlar en büyük önceliğimiz.?

YABANCI YATIRIMCI BUNLARA BAKIYOR

?Yabancı yatırımcı istiyorsak yatırım uzmanlarının baktığı şu 10 maddeye bizim de dikkatle bakmamız gerekiyor? diyen Prof. Dr. Emre Alkin, bu maddeleri ?istihdam ve işsizlik, yönetişim zafiyeti, enerji fiyatlarında hızlı yükseliş, kamu maliyesinden kaynaklanacak krizler, siber saldırılar, derinleşen sosyal huzursuzluk, finansal sistemdeki zafiyetler, kritik altyapıdaki zafiyetler, bölgesel ve küresel yönetişimde zafiyet ve terör saldırıları? olarak sıraladı.

2030´A KADAR MATEMATİKSEL OLARAK G20 İÇİNDEYİZ

2030 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti olarak G20´nin içinde kalacağımızı belirten Prof. Dr. Alkin, ?PWC, Türkiye 2050´de 5,1 trilyon dolarlık milli gelire ulaşıyor, cirolar büyüyecek, diyor. IMF´de 2019´da milli gelirin düşeceğini ama 2023´te 1 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağımızı söylüyor. Biz milli gelire veya nüfusa takılıyoruz ama bu manalı değil. Milli gelir bir övünç meselesi olamaz. Örneğin Endonezya 2050´de dünyanın dördüncü büyük milli gelirine sahip olacak. Brezilya ve Meksika ise İngiltere ve Fransa´yı geçecek. Nüfus açısından bakarsak yine Nijerya 2050´de dünyanın üçüncü büyük nüfusu olacak. Ama bu da kendi başına bir mana ifade etmiyor. Bizim örneğin Türkiye olarak nüfusu nicelik değil nitelik olarak büyütmemiz gerekiyor. Bizim geliri, nüfusu bir kenara bırakıp yaptığımız yüksek katma değerli, sıradışı, çarpıcı işlere odaklanmamız lazım. Marifetli işlerle büyümeliyiz. Türkiye binalarla değil insanlarla büyüyecek? diye konuştu.

ALKİN´E PLAKET

Atatürk´ün, ?Şahsi menfaatler asla toplumsal menfaatlerin önüne geçmemeli? sözü ile konuşmasını tamamlayan Alkin´e İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Emin Dündar ve İGİAD Başkanı Hakan Özdemir tarafından Plaket takdim edildi.

/resimler/2019-10/24/1735498936987.jpg

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —