CHP MOBiLYA SEKTÖRÜNÜ VE KREDi KARTI iLE TAKSiT KONUSUNU DEGERLENDiRDi

CHP MOBiLYA SEKTÖRÜNÜ VE KREDi KARTI iLE TAKSiT KONUSUNU DEGERLENDiRDi

Yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "

Ülkemizin ekonomik sorunları gün geçtikçe artmakta, sabit ve dar gelirli vatandaşlarımız, mal ve hizmetlerdeki fiyat istikrarsızlığı ile boğuşmaktadırlar.

İlçemizde mobilya sektörü, üretim ve istihdam açısından büyük bir önem arz etmektedir.
Kredi kartlarının taksit sayısının değiştirilmesi ekonomik verilerle ilgili olup; ekonominin iyileştiği dönemlerde taksit sayıları arttırılırken, kötüleştiği dönemde taksit sayıları düşürülmektedir.
Mobilya sektöründe toptan satışlar kadar perakende satışlarda önemli bir yer tutmaktadır. Kredi kartları, perakende satışlarda sabit ve dar gelirli vatandaşlarımızın ödeme bağlamında elini güçlendirmektedir. Kredi kartlarındaki taksit sayılarının düşürülmesi, aylık ödeme bazında zorluklar yaratmaktadır.
Pandemi döneminde basılan paranın kamu bankaları aracılığıyla verilen ev ve otomobil kredileri ile piyasaya sürülmesi ekonomik genişlemeye sebep olmuş, bunun sonucunda da enflasyonist bir etki yaratarak, fiyatlar genel düzeyini yükseltmiştir. Bir anlamda kötü giden ekonomiye saydam çözümler getirilmiştir.
Bu durumdan vazife çıkarılmış, enflasyonun yükselmesini mobilya sektörü ile ilişkilendirilerek enflasyonun bir kaynağı olarak algılanmasıyla, mobilya alımlarında kredi kartlı satışların taksit sayısı 18 aydan, 12 aya düşürülmüştür. Bu durumdan sabit ve dar gelirli vatandaşımız olumsuz yönde etkilenmiş ve etkilenmeye de devam etmektedir.
Pandemi döneminde sokağa çıkma yasağından kaynaklanan ekonomik olumsuzluklar hem üreticiyi, hem tüketiciyi etkilerken böyle bir uygulama tüketici eğilimlerini değiştirerek iç talepte bir daralmaya da sebep olmaktadır.
Önümüzdeki aylarda düğün hazırlıklarının başlayacağı aylar olması sebebiyle mobilya sektöründe, perakende satışlara talep artacak, sektör vatandaşlar açısından önem arz eder duruma gelecektir.
Sektörel açıdan, yemek ve yatak odaları, oturma grupları, devamlı değiştirilebilecek ürünler olmayıp alındığında yıllarca kullanılan ürünlerdir.
Bu bağlamda; 
Sabit ve gelirli vatandaşın orta kalitede almak istediği bu üç ürünün ortalama fiyatı 22.000,00-30.000,00 TL. aralığında bir değer tutmaktadır. 2021 yılında asgari ücretin 2.825,90 TL olduğu düşünüldüğünde nakit alımların neredeyse imkansız gelmiştir. Bu bağlamda, vatandaşımızın finansal açıdan beklentisi, en azından düğün sezonlarında kredi kartlarının aylık taksit sayısının yükseltilmesidir. 
Mobilya sektöründeki kayıt dışı ekonominin kredi kartının yaygın bir finansal ödeme aracı olarak kullanılması ile sektördeki kayıt dışılığı da azaltacaktır. Bugün sektörde ortalama olarak %60 seviyesinde kullanılan kredi kartı, taksit sayılarının yükseltilmesi ile %80 lere kadar çıkacak kayıt dışının azalmasıyla vergi gelirleri de artacaktır. Bu durum mobilya sektöründeki kayıt dışının kayıt altına alınmasına katkıda bulunacak, aynı zamanda iç piyasayı da canlandıracaktır. Tüketici açısından ise finansal ödeme kolaylığı sağlayacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan, Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun aldığı bu kararı, ilçemizde kamu kurumu niteliğinde olan İnegöl Ticaret Odası, İnegöl Mobilyacılar Odası ve sivil toplum kuruluşları olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği tarafından bir an önce hazine ve maliye bakanımızla gündem konusu yapmalı, mobilya sektörü açısından kredi kartlarının taksit sayılarının yükseltilmesi konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istemelidirler.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan, Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun aldığı bu karar neydi peki;
Ticari hayatın vazgeçilmez ödeme araçlarından olan kredi kartlarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 17.12.2020 tarihli ve 9322 sayılı kararı ile 11.01.2019 tarihli ve 8198 sayılı kurul kararı ile taksitlendirme sürelerinin;
Mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 18 aydan 12 aya 
Basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda 8 aydan 6 aya
Fiyatı 3.500 Türk Lirası'na kadar olan televizyon alımları hariç, elektronik eşya alımlarında 6 aydan 4 aya, indirilmesiydi.
Kamuoyuna saygılarımızla."