DOĞAL AFET EYLEM PLANI TAMAMLANDI

İnegöl Belediyesi öncülüğünde farklı kurumlardan 11 kişinin oluşturduğu Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı Kurulu, 2019 yılı Kasım ayında başlattığı çalışmasını tamamladı.

DOĞAL AFET EYLEM PLANI TAMAMLANDI

İnegöl Belediyesi öncülüğünde farklı kurumlardan 11 kişinin oluşturduğu Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı Kurulu, 2019 yılı Kasım ayında başlattığı çalışmasını tamamladı. Kurul; kısa, orta ve uzun vadede yapılacak 193 maddelik eylem planını hazırladı. Belediye Başkanı Alper Taban, bugün düzenlenen basın toplantısında hazırlanan raporu açıklayarak atılacak adımları duyurdu.

İnegöl Belediyesi, “Önce tedbir, sonra kriz yönetimi” sloganıyla 2019 yılı Kasım ayında startını verdiği Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı çalışmasını tamamladı. İnegöl Belediyesi ile birlikte dış paydaşlar; AFAD, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü, İnegöl Kent Konseyi, İNDAK, İHH, İTSO, Türk Kızılayı ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden uzmanların yer aldığı 11 kişilik bir kurul oluşturuldu. 2019 Kasım ayında kamuoyuna tanıtılan kurul, hemen çalışmalara başladı. İnegöl ölçeğinde “Taslak Eylem Planı Cetveli” resmi yazı marifetiyle gönderildi. Bu sayede kurumların kendi faaliyet alanları ile ilgili cetveli doldurmaları sağlandı. Fen İşleri ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde de ilgili Daire Müdürleri ve Başkan Yardımcıları sürece dahil edildi.

HAZIRLANAN RAPOR KAMUOYUNA SUNULDU

Yaklaşık 1 yıllık süreçte, İnegöl’ün Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı oluşturuldu. 193 maddelik eylem planı kısa, orta ve uzun vadede yapılacak eylemler olarak hazırlandı. Tamamlanan rapor, bugün 11.30’da Royal Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Basın toplantısında kurul temsilcileri ile birlikte Belediye Başkanı Alper Taban da hazır bulundu.

“RİSKİ TAMAMEN ORTADAN KALDIRAMAYIZ AMA MİNİMİZE EDEBİLİRİZ”

Basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, Bugün yapmış olduğumuz çalışmaların eylem ayağına dönüşmesi aşamasını sizlerle paylaşmak için bir aradayız. Biliyorsunuz doğal afetlerle ilgili göreve başlamadan önce yaptığımız çalışmalar neticesinde bir eylem planı hazırlanması gerektiğine vurgular yapmıştık. Evet parça parça bir şeyler ortaya koyabiliriz ama bunu bir plan dahilinde daha başarılı işler yapabiliriz ve sonuca gidebiliriz yönüyle değerlendirmiştik. Ve konunun taraflarıyla gerek ülkemizin bu alanda tüm planlamasını yapan kuruluş AFAD olsun, beraberinde akademisyenlerimiz, kıymetli hocalarımız, şehrimizin Kent Konseyi, Kızılay’ı, İNDAK’ı gibi, çalışma arkadaşlarımız gibi tüm paydaşlarımızla yola çıktık. 3 ayrı toplantı gerçekleştirilmiş oldu. Bu toplantılar neticesinde de kısa, orta ve uzun vadede neler yapacağımızı plana programa aldığımız bir kitapçığımız oluşmuş oldu. Burada herkese işler düşüyor. İnegöl Belediyesi olarak bizlerin yapacakları var. Beraberinde paydaşlarımızla birlikte hareket edeceğimiz işlerimiz var. Ancak şunu bilmemiz lazım, doğal afetler tüm şehirlerimizin önünde bir risk teşkil ediyor. Bizler şehirlerimizi etkisi altına alan doğal afet riskini belki tamamen ortadan kaldıramayız ama bunu minimize edebiliriz, etkilerini azaltabiliriz. Bu doğrultuda kapsamlı bir çalışmayı bugün ortaya koymuş bulunuyoruz” dedi.

Doğal afet deyince aklımıza deprem, sel gibi başlıca afetler geldiğini hatırlatan Başkan Taban, “Ancak ülkemizde ve dünya genelinde 31 çeşit doğal afet bulunmakta. Dolayısıyla şehri her yönüyle değerlendirmenin doğru olacağını düşünmüştük. En başında da bahsettiğim gibi burada Stratejik Plan içerisinde de doğal afet riskiyle mücadele eylem planının hazırlanmasını beyanlarımızda yer vermiştik. Bunların kağıt üzerinde kalmasını da arzu etmiyoruz” diye konuştu.

KISA, ORTA VE UZUN VADEDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

193 maddelik eylem planında kısa, orta ve uzun vadede yapılması planlanan çalışmalardan örnekler vererek konuşmasını sürdüren Başkan Taban, şöyle devam etti: “Burada kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler var. Bunlardan da kısa kısa bahsetmek istiyorum. Çalışma arkadaşlarımızın da ciddi emekleri var burada. Paydaşlarımızla beraber hep birlikte hareket ederek süreçleri adım adım izlememiz gerekecek. Çok kıymetli bir iş çıkardık burada. Özellikle depremle ilgili kısa vadede 1-5 yıl içerisinde planlanan iç ve dış paydaşlarla ortak bir koordinasyon merkezini kurmamız gerektiğine inanıyoruz. Bölgenin depremsellik haritasının çıkarılarak burada bir jeolojik etüt raporlarının hazırlanması gerekiyor. Risk analiz raporlarının hazırlanması gerekiyor. Yine ilgili yönetmeliklere uygun binaların belirlenmesi, yönetmeliklere uygun olmayan binaların güçlendirme çalışmalarının yapılması, acil durum toplanma noktalarının belirlenmesi… Orta vadede kentsel dönüşüm çalışmalarının gerçekleştirilmesi ki bu çok kolay olmayan bir iş. Bunları da adım adım nasıl dönüşeceğinin hesabının kitabının yapılması. Yapı zeminlerinin iyileştirilmesi ve orta hasarlı yapıların güçlendirilmesi gibi… Beraberinde uzun vadede neler yapılabilir noktasında 2023, 2053 ve 2071 deprem riskiyle mücadele sürdürülebilir ve risk azaltma raporlarının oluşturulması, yeraltı zemin özelliklerine uygun bölgesel zemin uygunluk taşıyan yapı stoğunun oluşturulması gibi… Bu maddeler uzuyor ama bunlar başlıca dikkat çekenler. Burada kısa vadede yapılması gereken çalışmalar arasında en önemlilerinden biri vatandaşımızın bu konuda bilincinin arttırılması. Yaşadığımız yer gerçekten bir afet riski barındırıyorsa bunların orada yaşayan insanlar tarafından dikkate alınması önemli. Çünkü kentsel dönüşümlerde biz vatandaşımızla ortak noktada buluşamadığımız için ilerleyemiyoruz. Bu bilinçte insanlar olduğunda belki daha hızlı mesafe alacağız.”

193 MADDELİK EYLEM PLANI

“Eylem planı cetvelimizde 193 adet eylem planı bulunmakta. Burada plan üniversitelerin katkıları ve STK’ların desteği ile oluşturuldu. Kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklardan oluşuyor. yerel bazda daha evvelki planlar incelenerek bu plana tekrar entegre edildi. Afet riski odaklı sıralamayı deprem, heyelan ve su taşkını oluşturuyor. İlk 3 bu şekilde. Yine pandemi dolayısıyla salgın hastalıklara da kapsamlı olarak yer verildi.”

“BU PLANI UYGULAMAK BİZLERE DÜŞÜYOR”

“Kurul üyelerimizi de tanıtmak istiyorum tekrar. Eylem planı oluşturulmasında emeklerinden dolayı başta AFAD İl Müdürümüz Yalçın Mumcu’ya teşekkür ediyorum. Bursa Teknik Üniversitemizden Prof. Dr. Beyhan Bayhan hocamıza, Prof. Dr. Ramazan Livaoğlu hocamıza, Doç.Dr. Eyübhan Avcı hocamıza, Yrd. Doç. Hatice Hanım’a, UÜ Rektör Yardımcısı Adem Doğangün hocamıza, Kent Konseyi Başkanımız Halil İbrahim Zengin Hocamıza, İHH Arama Kurtarma ekibinden Yavuz Bayram’a, İNDAK adına Varol Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum. Çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Nihayetinde burada bir eylem planı oluşturduk. Gönüllü tüm katılımcılarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bu bizim işimiz ama burada gönüllü olarak yer alanlar var. Çalışmanın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra da bu planı uygulamak ve hayata geçirmek bizlere düşüyor. İnşallah hiç afetin yaşanmadığı ve beraberinde bilinçli bir toplumun oluştuğu sürece geçmeyi hep birlikte gerçekleştiririz.”



Anahtar Kelimeler: DOĞAL EYLEM PLANI TAMAMLANDI