Tarih: 09.07.2020 16:38

DOĞAL AFETLERLE MÜCADELEDE İKİNCİ OTURUM

Facebook Twitter Linked-in

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Livaoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, BTÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Eyüphan Avcı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hatice Durmuş, Deprem Mühendisi Dr. Emine Betül Demircioğlu Tümsa, AFAD Bursa İl Müdürü Yalçın Mumcu, İnegöl Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Zengin, Türk Kızılayı İnegöl İlçe Başkanı Varol Yılmaz, İNDAK Başkanı Ömer Gürkan, İHH Arama Kurtarma Başkanı Yavuz Bayram’dan oluşan komisyon genişletilmiş toplantı ile ikinci oturumda yeniden bir araya geldi.

 

94 BEYANIMIZIN EN KIYMETLİSİNİ KONUŞUYORUZ

Toplantıda seçim beyanlarından en kıymetlilerinden birinin konuşulduğunu ifade eden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, ”Bizler için çok önemli ve çok elzem bir konu olan Doğal Afet ve Riski Eylem Planının ikinci toplantısını gerçekleştiriyoruz. Daha önce yine buradaki komisyon üyelerimizle beraber bir çalışma gerçekleştirmiştik. Burada sivil toplum kuruluşlarımız var. Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, AFAD müdürümüz, sivil toplum kuruluşlarımızdan Kızılay, İNDAK burada. Nihayetinde 94 beyanımız vardı içerisine en kıymetlilerinden bir tanesini bugün konuşuyoruz. Eylem planına dönüşmesini arzu ediyoruz. Bu çalışmayı da daha öncesinde başlattık ve arkadaşlarımız belirli hazırlıklar yaptılar. Bugün sunumlarını gerçekleştirecekler ve bu sunumlar neticesinde de müzakerelerini yapıp daha sonrasında da yapılabilecek olan çalışmaların notlarını almış olacağız.” dedi.

 

DOĞAL AFETLERİ SADECE DEPREM OLARAK ALGILAMAMAK LAZIM

Doğal afet başlığının sadece deprem olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Başkan Taban, açıklamasına şöyle devam etti:  ‘’Doğal afet dediğimiz zaman sadece bunu deprem olarak algılıyoruz ama bunu sadece deprem olarak algılamamak lazım. Görüyorsunuz iklim değişiklikleri var, heyelanlar var, kuraklık olabiliyor. Beraberinde nüfus popülasyonunda değişimler görülebiliyor, hızlı artışlar olabiliyor. Bunların hepsi aslında baktığınız zaman birer risk içeren ve beraberinde üzerinde çalışılması gereken alanlar. Bizlerde açıkçası bunların her bir başlığı ile ilgili eylem planlarımızın hazır olmasını istiyoruz. Aynı zamanda bunların sadece kâğıt üzerinde kalmasını arzu etmiyoruz. Dün yine yağışlar vardı bu yağışlar nedeniyle su baskınları yaşanabiliyor. Bunlarda risk içeren konular. Bunları da kısa, orta ve uzun vade planlarının önümüzde hazır olması gerekiyor. Şehrimizde barajlarımız var Allah göstermesin ama bir risk içerdiğini de görmek lazım. Bunların riskleri neler olabilir, bunlara karşı hazırlıklar neler olabilir gibi birçok konuyu pek çok başlığı ele alacağız”

 

HER AİLE BUNU KONUŞMALI

Kriz anında neler yapılacağı ile ilgili her ailenin hazırlıklı olması gerektiğini ve ailelerin bu durumu konuşması gerektiğini ifade eden Başkan Taban, ‘’Bugün baktığınız zaman teknolojik değişim dönüşüm diyoruz ama beraberinde siber saldırı gibi bir tehlikenin oluşabileceğini görmek ve bunlarla ilgili hazırlıklar yapmak lazım. Orman yangıları var, bunlar da bir risk. Önemli olan bu hazırlıkları gerçekleştirmek, beraberinde de buna hazır olmak. Gerçekten vatandaşların bilinçli olmasını sağlayabilmek, kurumlar olarak koordineli çalışmayı hazır hale getirebilmek. Kriz anında herkesin rolünü, görevini, neler yapması gerektiğini harfiyen biliyor olması ve beraberinde vatandaşımızın da kendi adına neler yapması gerektiğini biliyor olması lazım. Örneğin bilinçlendirme çalışmaları tarafında arzumuz ve isteğimiz şudur ki her aile evinde oturup bunu konuşmalı. Deprem anında hayat üçgeni alanımız neresidir, bununla ilgili saniyeler içerisinde yapmamız gereken herkesin planı ve programı neydi.  Deprem çantamız nerede, bu anda çocuğumuz ne yapacak, biz ne yapacağız. Anne ne yapacak baba ne yapacak gibi bütün bu hesap ve kitapların aslında dilendirilmesi, konuşulması ve plan haline dönüştürülmesini arzu ediyoruz” dedi.

 

ÜLKEMİZE ÖRNEK OLACAK

Güzel bir plan çıkarıldığı takdirde Türkiye’ye örnek olabileceğini söyleyen Başkan Taban, ‘’Tabi beraberinde uzun vadede ya da orta vadede istediğimiz şehirleşmede, kentsel dönüşüm, deprem öncesi yapıların sağlıklı, yaşanılabilir, güven veren binalar haline dönüşmesini istiyoruz. Bugün buradaki kıymetli hazirunla bunları bir plan haline dönüştürmüş olacağız. Katkı ve destek veren tüm kıymetli hocalarıma, sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada amacımız ifade ettiğim gibi bu eylem planımızı ortaya koyup daha sonrasında da kağıt üzerinde kalmayacak şekilde de hazırlıklarını tamamlamak. İnegöl’ün faydasına olacak. Gerçekten burada güzel başlıklar ve güzel bir plan çıkartabilir uygulayabilirsek ülkemize de örnek olabileceğini düşünüyorum. Buradaki tüm kıymetli komisyon üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Zamanlarını, emeklerini, tecrübelerini, bilgi birikimlerini buraya aktardılar. Bunu yalnız başımıza bir belediye olarak sadece kendi içimizde çözmemiz mümkün değil. Sivil toplum kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin hele ki gönüllü arkadaşlarımızın olmadığı bir süreci zaten doğru olmadığını da öngörerek bu sürecin paydaşlarını da kendi ekibimizi de sürece katarak inşallah önümüzdeki süreci daha sağlıklı ve sıhhatli götürebilmek adına bu çalışmaları yapmış olduk. Burada hangi notları ve kararları aldık, neler yapılması gerekiyor sonuç ve değerlendirmesini sizlerle paylaşacağız. ‘’dedi.

 

Açıklama sonrası komisyon üyeleri basına kapalı toplantı düzenleyerek şehrin Doğal Afet Eylem Planını masaya yatırıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —