?Dünya Tasarım Dilini Konuşmalıyız?

Türkiye mobilyasının kalite ve teknolojide dünyayı yakaladığını fakat tasarımda geri kaldığını belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, ?Dünya tasarım dilini konuşuyor olmamız gerekiyor ki, dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı olalım.?dedi.

?Dünya Tasarım Dilini Konuşmalıyız?

İnegöllü mobilya sektörü temsilcileri 2017 yılını değerlendirerek 2018´in ilk mobilya fuarı olan ve İnegöl´den 200´ü geçik mobilyacının katılım göstereceği CNR İMOB çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

EKONOMİYE HAREKET GETİRECEK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ?2017 yılında Mart ve Ekim olmak üzere İnegöl´de 2 tane fuar düzenledik. Bu fuarlar İnegöl´e hareketlilik getirdi. İşlerin yavaşladığı dönemlerde sektöre hareketlilik, hız, bereket getirdi. İnegöl fuarları her zaman tüm ilçe halkına fayda sağlamıştır. İnegöl artık bu fuarları topyekûn düşünüyor. İnegöl´de 2017 fuarlarını hayırlısıyla bitirdik ve 2018 fuarı için İstanbul CNR´a hazırlanmaya başladık. 2018´de yılın ilk mobilya fuarı olan CNR İMOB´un startı 23-28 Ocak tarihlerinde verilecek. İnegöl´den buraya 200´ün üzerinde firma katılmakta. İnegöllü firmalarımıza hayırlı olsun diyorum. 225 katılımcı olduğunu biliyorum. Bunlar yalnızca kendi firmalarını değil İnegöl´ü temsil ediyorlar. Bu 225 firma belki de İnegöl´deki 800-1000 firmanın hareketlenmesine vesile oluyorlar. Bunların yan sanayileri var, birlikte çalıştıkları ve iş yaptırdıkları arkadaşlar var. Hep birlikte sanayiye ekonomik destek getiriyoruz. Yılın ilk fuarı tüm katılımcılara ve firmalarımıza hayırlı olsun. Hollerin dizaynı, tasarımı da meslek gruplarına göre ayrıldı. O da hayırlı olur inşallah. Fuar hazırlıklarımızı yapıyoruz, üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Hem İnegöl hem Türkiye ekonomisine hareket getireceğini düşünüyorum? dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, ?İnegöl´den CNR İMOB´a yoğun bir katılım gösteriliyor. Bu fuarla ilgili çalışmalar devam ediyor. 2017´de çok yoğun bir fuar dönemi geçirdik. Özellikle İnegöl fuarlarından sonra ihracat anlamında önemli bağlantılar kurduk. Bu bağlantılar sezon içerisinde ticaret anlaşmalarına dönüşerek ilçe ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladı. Bu katkıların artarak devam edebilmesi adına İnegöl mobilyacıları olarak fuarlara yoğun bir şekilde hazırlanıyor ve gereken ilgiyi gösteriyoruz. 2018´in ilk fuarı olan CNR İMOB fuarına da yenilikçi ve katma değerli çalışmalar yaparak katılım göstereceğiz. Katılacak olan firmalarımıza hayırlı işler diliyorum? şeklinde konuştu.

TASARIMA ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ?İstanbul Mobilya Fuarı, dünyanın en önemli fuarlarından bir tanesidir. Almanya Ocak´ın 2. haftasında, İtalya 2 veya 3. haftasında fuarlar yapıyor. Mart´ta Çin´de mobilya fuarı düzenleniyor. İstanbul´da da Ocak´ın 3. haftasında bir fuar düzenleniyor. CNR İMOB, bu 4 büyü fuardan bir tanesi haline geldi. Türkiye, 200 gümrük bölgesinde mal satar bir konumda bulunuyor. Çin, Kore, Tayvan, Japonya gibi ülkelerin yanı sıra ABD ve bölgesine, körfez ülkelerine, Kazakistan, Türkmenistan gibi dünyanın çeşitli ülkelerine mal satıyor. İlk 10 ülke arasında İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Irak gibi ülkeler var. Biz dünyanın her tarafında tanınan bir mobilya sektörü olduk. Dünya ihracat sıralamasında da 23´ten 12. sıraya yükseldik. Bu başarı Türkiye mobilya sektörünün 4 özelliğinden geliyor. Türkiye bir mobilya üretim tesisi haline geldi. Türkiye mobilya sektörünü oluşturan girişimcilerimiz önce ulusalda sonra globalde dünya mobilya sektörüyle buluştu. İnegöl mobilyası olarak baktığımızda önce Marmara bölgesine satıyorduk sonra tüm Türkiye´ye satmaya başladık, ardından tüm dünyaya satmaya başladık. Türkiye mobilya sektörü müteşebbis güçle yoluna devam ediyor. Bu müteşebbis güç üretimle yoluna devam ediyor. Ciddi bir tedarik ağımız var. Bugün nitelikli işgücümüz oluşmaya başladı. Bu 4 özellik Türkiye´nin jeopolitik konumu ve istikrarlı yönetim yapısıyla bir araya gelince başarı getirdi. 2023 hedefimizi rahatlıkla yakalayacağız. Burada tasarıma çok fazla önem vermemiz gerekiyor. Tasarım işi İnegöllü mobilyacı arkadaşlarımızın bundan sonra daha fazla önemsemeleri gereken bir konu. Hem Türkiye hem İnegöl mobilya sektörünün tasarıma çok daha fazla önem vermesi gerekiyor. Bu tasarımı da sadece kendi bilgi ve tasarımcımızla değil, dünyaya mal satacaksak dünya tasarımcılarının bilgi ve tecrübelerini sektörümüze katmamız gerekiyor. Dünya tasarım dilini konuşuyor olmamız gerekiyor ki dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı olalım. Kaliteyi, teknolojiyi çözdük, dünya ile rekabet edebiliyoruz. Tek eksiğimiz tasarım. Tasarımı çok daha fazla önemsememiz gerekiyor? ifadelerini kullandı.