EKONOMİDE ROL MODEL OLAN BİR ŞEHİR ?İNEGÖL?

Ekonomide rol model olan İnegöl´ün sahip olduğu önemli değerleri ile bölgesinin parlayan yıldızı olduğunu belirten İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, ?Mobilyanın başkenti İnegöl´ümüz, 2017 yılında yapmış olduğu 901 milyon dolarlık ihracatla 60 ilin önün

EKONOMİDE ROL MODEL OLAN BİR ŞEHİR ?İNEGÖL?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim medeniyetlerin her birinin bıraktığı izleri günümüze kadar taşımayı başarmış, verimli topraklarıyla insanlığa hayat veren adeta cennetten bir köşe olma özelliğini koruyabilmiş, havasıyla, suyuyla, yazıyla ve kışıyla birçok güzelliği bünyesinde barındıran İnegöl,  sürekli büyüyen ve gelişen, üretim, istihdam ve beraberinde artan ihracatıyla Türkiye ekonomisinin parlayan yıldızı.

 MARKALARIYLA BÜYÜYEN ŞEHİR İNEGÖL

258 bin nüfusuyla, Anadolu´nun farklı yörelerinden gelen insanların oluşturduğu zengin kültürel yapısıyla, canlı ve dinamik ticari ve ekonomik hayatıyla İnegöl´ün örnek bir şehir olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl´ün, tarihin şehre bıraktığı köklü mirasa sahip çıkarak ekonomiden sosyal hayata, eğitimden kültüre, sağlıktan spora ve sanata kadar her alanda kendini ön planda gösteren bir kent olduğuna vurgu yaptı. Taban, ?İnegöl´ün,Osmanlı´nın kuruluşuna şahitlik etmiş bu topraklarda tarihe ışık tutan İnegöl Kent Müzesi, Doğası ve insanlara verdiği şifası ile Oylat Kaplıcaları, ağızda bıraktığı enfes damak tadı ile İnegöl köftesi, tarım denilince akla ilk gelen Ayçekirdeği, İnegöl´ün gururu Türkiye´nin ilk sivil mehteri, ağaca şekil veren usta ellerden ortaya çıkan İnegöl Mobilyası ve Mobilyanın başkentine yakışan Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi markaları ile çağı yakalayan ve geçmişten aldığı güçle tüm dinamikleriyle geleceğe yön veren bir şehir olduğunu? belirtti.

 Anadolu´nun önemli ulaşım yolları üzerinde bulunan İnegöl,  İpek Yolu başta olmak üzere en eski çağlardan beri önemli ulaşım yollarının kavşak noktasında yer alması ticari canlılığını hala korunmasını sağlamaktadır diyen Taban, ?İnegöl günümüzde de İstanbul, İzmir, Ankara üçgeninde önemli bir ulaşım ağına sahip. İnegöl´ün başta İstanbul olmak üzere ticari potansiyeli yüksek olan şehirlere yakın bir mesafede olması da şehirde ticari potansiyelin artmasına zemin hazırlayan en önemli gösterge olmakta. Ayrıca İnegöl, Yenişehir havaalanına da yaklaşık yarım saat mesafede bulunmaktadır. Tüm bu ulaşım ağlarının şehre artı değer katmasıyla İnegöl her açıdan büyüyen ve gelişen bir şehir olgusunu bizlere göstermektedir.?

 MOBİLYANIN BAŞKENTİ İNEGÖL

İnegöl, coğrafi konumundan ötürü geçmişin sahip olduğu kazanımları ile birlikte Cumhuriyetin ilanından sonra yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda büyük bir gelişme göstermiştir diyen Taban, ?Çevresindeki ormanlar nedeniyle 1980´lere kadar orman ürünleri alanında imalat sanayi gelişmiştir; 1980 sonrasında ise Organize Sanayi Bölgesi´nin kurulması ile birlikte orman ürünlerinin yanında tekstil, otomotiv yan sanayi ve diğer sanayi kollarında da gelişmiştir. 1976 yılında kurulan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Türkiye´nin ilk organize sanayi bölgeleri arasında yer almakta. Ayrıca 2. Organize Sanayi Bölgesinin Mobilya İhtisas Organize sanayi olarak kurulması ve Mobilya İhtisas Gümrüğünün İnegöl´de yer alması İnegöl´ün mobilya sektöründeki iddiasını göz önüne sermesi açısından önemli. Ayrıca mobilyanın başkenti kimliğine yakışır bir şekilde sektöre yön veren ve yenilikleri ortaya koyan Modef ve Modef Expo fuarlarıyla da Mobilyada her zaman gelişime ve değişime açık olduğunu gözler önüne seriyor.?

 611 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN İNEGÖL

Müteşebbis ruhlu iş adamlarının dünyanın dört bir tarafında İnegöl başta olmak üzere ülkemize birçok kazanım sağladıklarını görmek bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor vurgusu yapan Taban, ?İnegöl 2017 yılında 688 firma ile 901 milyon dolar ihracat, 50 firma ile 290 milyon dolar ithalat yaparak 1 milyar 191 milyon dolar dış ticaret hacmi gerçekleştirdi. Bu verilere göre İnegöl 611 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ekonomide model olma geleneğini sürdürmekte. İnegöl olarak 2017 yılında 901 milyon dolar ihracatla 21. sıradaki yerimizi koruduk. 290 milyon dolar ithalatla 24. sırada, 1 milyar 191 milyon dolar dış ticaret hacmi ile 22. sırada, 611 milyon dolar dış ticaret fazlası ile Türkiye´nin iller sıralamasında 7. sırada yer aldık. Mobilya sektöründe ise Türkiye´nin toplam ihracatı 2 milyar 231 milyon dolar olarak gerçekleşirken, İrili ufaklı 2 bin 100 atölye ve fabrikada yaklaşık 30 bin çalışanıyla İnegöl´ümüz, bu ihracatın %16´sı olan 378 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirme başarısı göstermiştir. Böylesi önemli başarılara imza atan tüm İnegöllü iş adamlarımıza ve ekonomiye can veren emektar çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum? dedi.

 Taban son olarak; ?Marka değerleriyle büyüyen ve gelişen İnegöl için tüm gayretimizle çalışmalarımıza devam edeceğiz? şeklinde konuştu.