FİRMALAR ÖZÜNE DÖNMELİ

Mobilyanın Başkenti Gazetesinin bu ayki konuğu İnegöl Genç İşadamları Derneği Başkanı ve Kapı Dünyası Firmasının sahiplerinden Hakan Özdemir oldu.

FİRMALAR ÖZÜNE DÖNMELİ

Öncelikle Hakan Özdemir´i tanımak istiyoruz. Kısaca kendinizden söz edermisiniz?

ALMANYA DOĞUMLUYUM

?1972 Almanya doğumluyum, aslen İnegöllüyüm. 3 çocuk babasıyım. 1988 yılında İnegöl sanayisinde 100 metrekarelik bir işyerinde mobilya presçiliği hizmet sektöründe iş hayatına atıldım.1994 yılında kendi oturduğum dairenin 5 kapısını yaparak bu işe başladım.  An itibariyle Kapı Dünyası markası adı altında üretimimizi gerçekleştirirken aynı zamanda İCS Estetik markasıyla hizmet sektöründe MİA Dış Ticaret markasıyla da ithalat ihracat sektöründe hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda İTSO Meclis Üyeliği, İGİAD Başkanlığı, TÜGİK Yönetim Kurulu Üyeliği ve MARSİFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmekteyim.?

Kapı dünyası firması ile kapı sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Sektörün öncü ve sürekli gelişen ve büyüyen firmalarındansınız. Kuruluşunuzdan bugüne özetlersek hangi aşamalardan geçip bu noktalara geldiniz?

SEKTÖRÜN ÖNCÜ FİRMALARI ARASINDAYIZ

?1994 yılında sanayideki makineleşmenin çok vasat olduğu, el işçiliğine dayalı üretimle yol aldığımız, ürünlerin ağır çıktığı, müşterinin bol olduğu bir zamandı. Gelişen teknoloji piyasayı tam tersine çevirdi, müşteri azaldı üretim çoğaldı. İmkânsızlıklar, yaptığımız AR-GE kapılarını fotoğraflayıp, bir A4´e sıralayıp kendi broşür ve kartelamızı oluşturarak, inşaat yapılan binalara dağıtmak çabasındaydık. Kişi geldiğinde kapıları görüyordu ama üretim teknolojisi tarafımız yavaştı. 2002 yılı itibariyle inşaatların bollaşması bizi presçilik hizmet sektöründen kapı sektörüne yöneltti. Kapıyı hobi olarak yaparken asıl işimizin üzerine çıktığını gördük. Sonrasında tamamen AR-GE çalışmaları, farklı ürün araştırmaları, fuar gezilerde aldığımız farklı fikirleri üretime yansıtarak çeşitliliği artırdık. Detaylı ürünler ürettik. Yaptığımız 100 üründen satan 10 taneydi. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye´de öncü firmalardan bir tanesi durumundayız. En büyük avantajımız müşteri memnuniyetidir. En ufak bir hata olmaması gereken bir düşünceyle iş hayatımıza devam ediyoruz. Kapı üretimimizin haricinde 2011 yılından itibaren başladığımız mimari çizimlere yönelik proje bazlı üretimlerimiz de oluyor. Bunların içerisinde daire içi tefrişatı, otel mobilya konsepti ve yapabileceğimiz gelen talepler neticesinde özel ürünlere cevap vermekteyiz. Her türlü sosyal tesis, otel, ofis ve benzeri ortamların mobilya ve yapı konseptine uygun projeleri hayata geçiriyoruz. Bizde hazır ölçü yok, yerine göre üretim yapıyoruz.?

Proje bazlı işler neden İnegöl´de gelişmiş değil?

Yukarıda ifade ettiğim üzere proje bazlı işler birebir takip isteyen, sonuç odaklı olan ve müşteri memnuniyetine dayalı olan işler olduğundan firmalar tarafından tercih edilmiyor. Bir tasarım tercih edilmesinden sonra AR-GE´sinin gerçekleştirilmesi, katalog basımı, fuarda sunum neticesinde müşteriye seri üretim tercih edilmesi mobilyacılar için daha verimli, yüksek cirolu düşünüldüğü için proje bazlı çalışmıyorlar. Aramızdaki tek fark, biz pazar aramıyoruz, onlar sürekli pazar arayışı içerisindeler.

Herkes İnegöl´de mobilya üretirken siz neden kapı üretmeyi tercih ettiniz?

Kimsenin üretmediğini üretirseniz katma değeri yüksek yol alırsınız anlayışıyla bunu tercih ettik. Ölçülü üretimin zor olduğu sektörümüzde ticaret sabır gerektiriyor. Biz sadece üretim firması değil aynı zamanda hizmet firmasıyız. Bizim yaptığımız işte operasyon hammadde tedarikçileriyle başlar, nihai tüketicinin hizmetiyle son bulur. Tüm bu sürecin tamamını kendimiz üretiyoruz. Değer katmak zordur, bu sebeple biz zora talip olduk.

Firma olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

?Arap ülkelerindeki olumsuzluklar olmadan önce Libya ön plandaydı, Mısır, Suriye vardı. Avrupa´da perakende satışlar yapıyoruz. Bugünkü süreçte Almanya devam ediyor, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan´a satışlar yapıyoruz.?

İş adamı kimliğinizin dışında, İGİAD başkanlığı ve farklı STK´lardaki yöneticiliğiniz ile de iş dünyasına hizmet ediyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde 2. Kez başkanlığa seçildiniz. Yeni dönemde ne gibi çalışmalara imza atacaksınız. Hedefleriniz nedir?

YENİ DÖNEMDE DAHA AKTİF OLACAĞIZ

?Öncelikle teveccüh göstererek beni yeniden İGİAD başkanlığına getiren kıymetli üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum. Tekrar seçilmiş olmam sorumluluğuyla sektör gözetmeksizin tüm üyelerimizin istifadesine olan birçok faaliyetimiz olacaktır. Öncelikli olarak tüm üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak özel anlaşmalar yapıp onların konularıyla ilgili daha ekonomik çözümler elde edebilmeleri üzerinde çalışıyoruz. Örneğin bir akaryakıt firmasıyla yüzde 7´lik özel iskonto anlaşması yapmış bulunmaktayız. Bu faaliyetimizi takip edecek birçok farklı faydalı çözümümüz olacaktır. Üyelerimizin faydalanabileceği indirim anlaşmalarına hangi sektörleri dâhil edebiliriz noktasında çalışmalar yapıyoruz.İnegöl´de olduğumuz için, İnegöl´ün lokomotif sektörü de mobilya olduğu için mobilya sektörüyle ilgili yenilikleri üyelerimizle buluşturmaya özen göstereceğiz. Bunlarla birlikte Türkiye´nin önde gelen uzmanlarını, sanayicilerini ve bürokratlarını Tecrübe Alıyoruz programı çerçevesinde üyelerimizle buluşturacağız. Ayrıca derneğimiz desteğiyle yurtiçi ve yurtdışı fuar ve firma ziyaretleri gerçekleştirilecektir. Bağlı bulunduğumuz federasyon ve konfederasyon edinilecek her türlü tecrübe ve desteği derneğimiz üyeleri ile paylaşacağız.?

 

İnegöl mobilya sektörünün merkezi. İGİAD´ın içerisinde de güçlü firmalar mevcut. Son olarak mobilya sektörüne ilişkin önemli bir projeye adım attınız. Mobilya sektörünü teknoloji ile buluşturmak istiyorsunuz. Bu projeden biraz söz eder misiniz?

PROJE SEKTÖRÜ RAHATLATACAK

?Hâlihazırda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğum MARSİFED federasyonumuzda BİSİAD gibi teknoloji içerikli ve destekli önemli bir derneğimiz bulunmaktadır. Sanayicimiz yüksek teknolojiyi kullanarak katma değeri yüksek üretim ve iş modeline dönüştürerek ihtiyaç duyulan yüksek teknolojik ürünlerin ve hizmetlerin oluşturulmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla İnegöl Mobilyası Yazılım Projesini hayata geçiriyoruz. Yazılım konusu firmaların bireysel çabasıyla gerçekleşen bir unsurdur, fakat yüksek maliyet ve zaman kaybı göstermektedir. Bunun neticesinde pek başarı elde edilememektedir. Amacımız mobilya sektöründe standart, kurumsal, güvenilir, her firmanın kullanabileceği bir program veri tabanı oluşturmaktır.?

Mobilya sektörü ile ilgili son 10 yılda çok önemli projeler ve yatırımlar yapıldı. Bu çalışmalar sektörün gelişmesine, firmaların da ekonomik olarak büyümesine olanak sağladı. Ancak mobilya sektörü sanki sürekli bir kriz içerisinde. Sizce bunun sebepleri nedir? Sektör genel anlamda ne zaman nefes alacak ve önünü görecek.?

KDV ORANLARI KALICI HALE GETİRİLMELİ

?Biz yaşlardaki mobilyacı arkadaşlarımız 100 metrekarelik işyerlerinden bugün 20 bin metrekare kapalı alana sahip tesislere gelmiş durumdalar. Fakat bu süreç içerisinde hep ilkleri yaşayanlar bizler olduk. Geldiğimiz noktada tecrübesizlik mi yoksa gelişime ayak uydurmak mı desek bilemiyorum tek bir gerçek var, kontrolsüz büyüme? İş geldi, makine yatırımı yapıldı, eleman çoğaltıldı, alanlar genişletildi? Bu gibi konular hep 2-3 basamak büyütülerek bugüne gelmiş durumdayız. Geriye baktığımızda birçok arkadaşım geçmişte yapmış olduğu girişimleri bugünkü tecrübesine sahip olarak yapacak olsa daha kontrollü, daha yavaş ve emin adımlarla bir ilerleme gösterirdi. Üretimin çoğalmasıyla pazarın daralması, kar marjlarının düşmesine neden oldu. Ülkemizdeki siyasi ve ekonomik krizler, coğrafyamızda yaşanan iç savaşlar, ihracatın ve iç pazarları durma noktasına getirmiştir. Sektör temsilcileri de şuan bu durumdan kurtulmak için çeşitli arayış içerisindeler. Sektörün yaşadığı bu sıkıntılı dönemin atlatılması için yeniden bir KDV indirimi gerçekleştirilmesi gerekir. Fakat bu KDV indirimi sadece tüketiciye değil üreticinin hammadde girişlerinde de uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. En önemlisi tüm sektörlerde eşitlenip, belirlenecek makul bir oranda kalıcı hale gelmesini temenni ediyoruz.?

Mobilya sektörü için gelişmesi ve geleceğe umutla bakması için neler yapılabilir?

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ FİRMALAR BİRLEŞMELİ

?Firmaların en büyük sıkıntıları doğru ve isabetli maliyet hesaplaması yapamamalarıdır. İvedi bir şekilde mali durumlarını gözden geçirip kendi özlerine dönmeleri, yatırımları farklı alanlara kaydırmadan kendi işlerine aktarmaları gerekiyor. Ayrıca küçük ölçekli firmaların birleşerek üretim, pazarlama, teknoloji noktasında rekabet edebilir hale gelmeleri gerekmektedir. Bunun dışında devletimizin vermiş olduğu teşviklerden faydalanmaları ve bunu yatırıma dönüştürmeleri firmalarımız ve sektörün gelişmesi için bir diğer öngörümüzdür. Nitelikli eleman konusu her zaman toplantılarda en çok dile getirilen problemdir. Öncelikli olarak nitelikli işveren oluşturmakla çözülebilecek bir konudur. Bu sebeple biz İGİAD olarak işveren olan üyelerimize gerekli eğitim ve organizasyonlarla destek olmak amacındayız. Oluşturacağımız nitelikli işveren profili İnegöl´ümüzün gelecekte daha nitelikli personel edinme ihtiyacını karşılama noktasında bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Devletimizin de sağladığı imkânları kullanarak nitelikli personel ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyetler içerisinde bulunacağız. Bunları yapabilmek için üniversiteler, meslek liseleri, teknik liseler ve diğer eğitim kurumlarından destek alınarak proje bazlı çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz.?

Ülkemizin son büyüme rakamları yüzde 11 olarak açıklandı. Bu rakamları siz iş dünyasının temsilcisi olarak nasıl değerlendirirsiniz?

BÜYÜME İŞ DÜNYASINA YANSIMADI

?Yöneticilerimiz tarafından bize aktarılan büyüme rakamlarını sektör olarak hissedemedik. Sektörümüzde son 6 ay içerisinde gelen zamlar ve döviz kurlarının beklenmedik artışı maliyet boyutlarını geçtiği için bahsedilen büyüme oranlarının iş dünyasına yansıması olumsuz oldu.?

Yerel ve güncel bir soru sormak istiyorum. Son günlerde İnegölün il olması yine gündeme geldi. İş dünyasının İnegöllün il olmasına ilişkin görüşü nedir? İl olmamızın iş dünyasına ne gibi artısı olur?

İNEGÖL´ÜN İL OLMASINI DESTEKLİYORUZ

?İGİAD olarak geçmişte ?Olabiliyorsak il, olamıyorsak özel statülü ilçe olalım´ teklifini siyasi parti temsilcilerine ve idarecilerimize sunmuştuk. İnegöl´ün ilçe olması nüfusu 5-10 bin olan ilçelerle aynı muameleyi görmemize sebep oluyor. İstiyoruz ki, İnegöl´ümüz büyüyen ekonomisiyle, her geçen gün artan nüfusuyla hak ettiği yatırımları, devlet desteklerini alabilsin. Özellikle Büyükşehir yasasıyla merkeze bağlanan ilçemiz son 5 yılını kaybetmiştir. Şuan gündeme gelen il olma konusu iş dünyasında ve İnegöl halkında yeniden bir heyecan oluşturmuştur. Hem İGİAD camiası olarak, hem iş dünyası temsilcileri olarak, il olmamızın İnegöl´e çok fazla artı katacağına inanıyoruz. İnegöl´ün il olması konusu hangi fikir veya görüşteki siyasi yapının güdümünde olursa olsun İnegöl´ün faydasına olan her işte varız, destekleriz. Bizim için fikrin kimden çıktığı değil fikrin kendisi esastır. ?

Son olarak Ocak ayında düzenlenecek İMOB fuarının sektöre katkısını sormak istiyorum.

?Yıllardır CNR İMOB fuarı tüm mobilyacılarımıza bir sezon başlangıcı oluşturup heyecan oluşturmuştur. Fuarların firmalara katkısı yadsınamaz. Zaten firmaların fuarları yakından takip etmeleri ve iştirak etmeleri bunun bir göstergesi. CNR İMOB fuarında katılan tüm mobilyacı firmalarımıza İGİAD olarak başarılar dileriz.?



Anahtar Kelimeler: FİRMALAR ÖZÜNE DÖNMELİ