Tarih: 19.12.2019 08:55

GÖÇ SERGİSİ MÜZEDE İZLENİME SUNULDU

Facebook Twitter Linked-in

Özel günlere ilişkin etkinliklerle farkındalık oluşturmaya devam eden İnegöl Belediyesi, bugün 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle İnegöl Kent Müzesi Serdar Rubacı Sergi Salonunda ?Göç? konulu serginin açılışını yaptı. Dünyanın bir gerçeği olan göç konusunu farklı belge ve fotoğraflarla yansıtan sergi, 14.00´da düzenlenen törenle açıldı.

 

123. SERGİ

Sergi açılışında konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, ?Bugün yeni bir sergiyle karşınızdayız. Burada her yeni açılan sergi bizim için ayrı bir heyecan ve motivasyon. Bu sergimiz bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 123´üncü sergi olacak? dedi.

 

Dünyada göç hareketlerinin Hz. Adem´den bu yana süren bir olgu olduğunu ifade eden Başkan Taban, ?Beraberinde şehrimiz de göçlere her zaman konu olmuş bir şehir. Ben bunu bazen ifade ederken kültür mozaiği olduğu şehrimiz, kültür şehri İnegöl gibi de ifade etmeye çalışıyorum. Türkiye´nin dört bir yanından bu şehirde yaşayan insanlar olduğu gibi, beraberinde Kafkaslardan, Balkanlardan ve farklı farklı coğrafyalardan buralara gelmiş olan vatandaşlarımız var. Hep birlikte huzur içerisinde burada yaşamaya devam ediyoruz. Yaşamakla kalmayıp beraberinde katma değer ortaya koymaya da birlikte devam ediyoruz. İnegöl bu sayede çok daha güzellikler üretmeye devam ediyor. İhracatımız, sanayimiz, tarımımız, inşallah yakın zamanda turizmimizle ilgili de güzel gelişmeleri ortaya koyabilirsek ben inanıyorum ki bu şehir çok çok kıymetli bir hale gelmeye devam edecektir? diye konuştu.

 

İNEGÖL BİR GÖÇ ŞEHRİ

Başkan Taban, tarihsel verilere de yer verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Dünya tarihine baktığımız zaman 1510 yılında İnegöl´ün o tarihteki kayıtlarında geçen emlak tahririnde 4 mahalle, 55 köy, 17 çiftlik, 14 mezra ve 8 yaylak olduğu ifade ediliyor. Hane sayısının da 1260 olduğu ifade ediliyor. Daha sonrasında göç hareketleri devam etmiş, 93 harbi döneminde bu zirve yapmış. 1877-78 Osmanlı Rus harbi sırasında Kafkaslardan ve Balkanlardan çok ciddi hem şehrimize hem ülkemize göçler olduğunu görebiliyoruz. 1900´lerin başında 25 bin olan nüfusumuzun, yine göçler yoluyla bir o kadar daha üzerine ilave olduğunu görüyoruz. Yeni hayatların başladığını tespit edebiliyoruz. Nihayetinde biz bir göçler şehriyiz ve göçlerin de bir zenginlik olduğunu belirtmek istiyorum. Bugün marka değerlerimizden köftemiz, bu sayede ortaya çıkmış bir lezzet. Aynı şekilde mobilyamız??

 

30 ARALIK´A KADAR AÇIK KALACAK

?Sergi içeriğine gelecek olursak; Osmanlı Arşivlerinde yer alan 39 Osmanlıca belge sergide yer almaktadır. Osmanlıcadan günümüz Türkçesine Mustafa Polat tarafından çeviri yapılmıştır. Belgelerde hem Balkanlardan hem de Kafkaslardan gelen göçler ve göçmenler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca müzemizin göç bölümünde sergilenen o günlere ışık tutan göçmenlerin getirdiği malzemeler, objeler ve yaşam eşyalarını sergimizde halkımızın izlenimine sunuyoruz. Göç olgusunu ortaya koyan eski fotoğraflar, 21 Mayıs 1864 Sürgünü (Çerkez ve Abaza), 14 Kasım 1944 Ahıska Sürgünü ile Bulgaristan Türklerinin 1989 zorunlu göçüne vurgu yapan 38 fotoğraf yer alıyor. Sergimiz ay sonuna kadar ziyaretçilerimizin beğenisine sunulacaktır.?

 

Kaymakam Şükrü Görücü ise önemli, düşündüren ve aynı zamanda hüzünlendiren bir serginin açılışını yaptıklarını kaydederek; ?Ben katkı veren kişi ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Maalesef göç bir olgu. Dünya olduğu sürece göç olacak. Bundan da en çok nasibini alan bizim ülkemiz. Çünkü biz çekim alanındayız. Dolayısıyla İnegöl´ümüz de göç alan bir şehir. Hepimiz biriz, beraberiz, güçlüyüz. Sergimiz hayırlı olsun? ifadelerinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle serginin açılışı yapıldı. Daha sonra sergi gezilerek incelendi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —