Güzel Fotoğraf Kareleri İçin Önem Vermeniz Gerekenler

Daha güzel fotoğraf çekmek, daha iyi bir fotoğrafçı mı olmak istiyorsunuz? Bu konuda bazı temel noktalara dikkat etmeniz halinde tam da istediğiniz gibi fotoğraflar ortaya çıkarmanızın önüne herhangi bir engel olmayacağını söyleyebiliriz. Hiç şüphesiz ki

Güzel Fotoğraf Kareleri İçin Önem Vermeniz Gerekenler

1. Modelinizle Göz Teması Kurun

Nasıl gerçek hayatta insanlarla göz teması kurmak iletişimi güçlendiriyorsa fotoğrafını çektiğiniz kişiyle göz teması kurmak da anlamlı ve güzel fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Özellikle de portre fotoğrafı çekeceğiniz durumlarda modelinizin direkt olarak kameraya bakıyor olması önemli. Öte yandan bazı pozlar için modelin kameraya doğrudan bakması da istenmeyebilir, fakat yine de kameranızı modelinizin göz hizasında tutmanız ve vizörden bakarken ya da telefon ekranında görüntülerken modelinizin yüzüne bakıyor olmanızda fayda var.

2. Arka Planı Sadeleştirin

Bir nesne, hayvan, çiçek veya insan. Modeliniz ne olursa olsun, fotoğrafınızdaki arka planın sade olmasına özen gösterin. Çünkü kalabalık bir arka plan, fotoğrafın öznesine gölge düşürecektir. Buna karşın sade bir arka plan, modeli ön plana çıkaracak ve dolayısıyla güzel bir fotoğrafa imza atmanızı sağlayacaktır. Diğer yandan fotoğraf kompozisyonu dikkat çekici unsurlar kullanmanızı gerektiriyorsa, bunu bir istisna olarak değerlendirebilir ve fotoğraf temanıza göre arka planda temiz bir görüntüyü mümkün kılacak ögeler kullanabilirsiniz.

3. Gün Işığından Faydalanın

Eğer dış çekim yapıyorsanız, fotoğraf çekiminde mümkün mertebe güneş ışığından yararlanmaya çalışın. Bu sayede fotoğraflarınız çok daha doğal ve güzel görünecektir. Ancak ürün fotoğrafçılığı yapıyorsanız, fotoğrafta gölgelerden kaçınmak için flaş ışığı kullanmanızı tavsiye ederiz. Flaş, fotoğrafa konu olan nesnelerin yüzeyinde ve insanların yüzündeki gölge alanların aydınlanmasını sağlayacaktır.

/resimler/2019-12/2/1729135692472.jpg

4. İdeal Mesafeyi Ayarlayın

Güzel fotoğraf çekebilmenin başlıca sırlarından bir diğeri de fotoğrafa konu olan nesne ile fotoğrafçının arasındaki mesafedir. Eğer odak noktanız ile objektifiniz arasındaki uzaklık fazlaysa, kompozisyonu net bir şekilde yansıtamayabilirsiniz. Fakat özel olarak odaksız bir fotoğraf çekmeyi amaçlıyorsanız, yine bu amaca yönelik mesafeyi ayarlamanızda büyük yarar var.

5. Altın Orana Önem Verin

Fotoğrafın odak noktası olan model, genellikle fotoğraf karesinin tam ortasına yerleştirilir. Bu yaygın olarak uygulanan ve kimi zaman güzel sonuçlar veren bir taktik olsa da bazen odağı fotoğraf karesinin sağına veya soluna taşımak da gayet estetik sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Bu tür güzel fotoğraflara imza atabilmek için modelin fotoğraf kadrajı içinde sağdan ve soldan, alttan ve üstten eşit uzaklıkta iki dikey ve iki yatay çizgi arasında yer alan 9 küçük parça olduğunu hayal edin. İşte bu küçük karelerin birbiriyle kesişim noktaları, ilgi alanlarını temsil ediyor. Siz de odak noktanızı bu kesişim noktalarına denk getirerek altın oran kuralını veya bir diğer deyişle ? kuralını uygulayabilirsiniz.

6. Odak Noktanıza Focus´lanın

Fotoğraf kadrajınızı fotoğrafın konusu olan nesneye, hayvana veya insana odaklamanız önemli. Böylece kompozisyonunuzu ortaya koyacak temayı ön plana çıkarabilir ve geride kalan tüm manzarayı arka plan olarak belirleyebilirsiniz. Şimdilerde birçok dijital kamera ve akıllı telefon bu işlemi sizin yerinize gerçekleştirse de odak noktanızı manuel olarak ayarlayabilmeniz de mümkün.

7. Kadrajınızı Ayarlayın

Güzel bir fotoğraf için fotoğraf makinenizdeki veya akıllı telefonunuzun kamerasındaki kadrajınızı nasıl ayarladığınıza dikkat etmelisiniz. Kadrajınızı her zaman dikey ya da yatay olarak ayarlama şansına sahip olabilirsiniz. Ancak bazı fotoğraf temalarında yatay kadrajlamanın çok daha iyi sonuçlar verebileceğini ve bazıları içinse dikey kadrajın mükemmel kareler yakalamanıza imkan tanıyacağını unutmamanız yararınıza olacaktır.

Örneğin düşey bir yapı olan Galata Kulesi´ni, Eyfel Kulesi´ni ya da Kapuzbaşı Şelalesi´ni çekerken dikey kadraj kullanarak fotoğraf karenizde fotoğrafın ana unsurunu tamamen gösterebilmeniz mümkün. Fakat yere paralel bir şekilde uzanmış bir modelin tüm uzuvlarını fotoğraf karesine sığdırmak istiyorsanız, o halde bu durumda yatay bir kadraja sahip olmanız gerekecektir.

8. Kontrolü Elinizde Tutun

Fotoğraf çekerken kontrolün sizde olması gerektiğini unutmayın. Doğaçlama fotoğraflar çekmekten hoşlanıyorsanız, bu durumda elbette kontrol sahibi olmanız gerekmeyecektir. Fakat düğün fotoğrafı, mezuniyet fotoğrafı, aile fotoğrafı çekerken güzel fotoğraf için modellerinizi yönlendirmeli, nesneleri ideal konumda olacak biçimde yerleştirmelisiniz.

9. Pratik Yaparak Yeteneklerinizi Geliştirin

Herhangi bir konuda uzmanlaşmak, daha başarılı sonuçlar elde etmek için yapmanız gereken tek bir şey var: Devamlı olarak çalışmak. Eğer daha iyi fotoğraf çekmek istiyorsanız mümkün olduğunca çok fotoğraf çekin. Farklı tarzlar deneyin, farklı fotoğraf türlerine yönelin. Doğa fotoğrafçılığı, makro fotoğrafçılık, sokak fotoğrafçılığı, portre ve moda fotoğrafçılığı gibi türlerin hepsini deneyimleyerek size en çok keyif veren türü bulmaya çalışın.

Tüm bunların yanı sıra iyi bir fotoğrafçı olmak için çok pahalı bir kameraya sahip olmanız gerekmediğini de hatırlatmış olalım. Güzel fotoğraf kareleri elde etmek için yalnızca gözünüzü eğitmeniz gerekir. Bu da diğer fotoğrafçıların işlerini ve farklı görsel sanat dallarını inceleyerek mümkün olabilir.

/resimler/2019-12/2/1729376942922.jpg

Artık güzel fotoğraf karelerine sahip olmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi biliyorsunuz. Peki yakaladığınız o görülmeye değer fotoğraflar ne olacak? Anılarda kalmaması ve daha fazla kişiye ulaşması için fotoğraf karelerinizi mutlaka basılı hale getirmelisiniz. Bu noktada fotoğraflarınızın ölümsüz birer esere dönüşmesi için online matbaa hizmetleri sunan Matbuu´dan destek alabilirsiniz. Matbuu sayesinde kolaylıkla fotoğraf baskısı alabilir; fotokitapmini foto kartlarkartpostal gibi baskı ürünleri sipariş edebilirsiniz.