Tarih: 21.02.2017 17:52

İHRACAT BİRİNCİSİ ?MOBİLYA? OLDU

Facebook Twitter Linked-in

2016 yılı ihracatının 2015 yılına göre yüzde 2 gerilediğini belirten İTSO Başkanı Metin Anıl “İhracat 796 milyon dolardan 777 milyon dolara düşerek yüzde 2 geriledi. İthalat 269 milyon dolardan 344 milyon dolara artarak yüzde 28 arttı. Bu verilere göre 2016 yılında ilçemizin dış ticaret hacmi de yaklaşık yüzde 5,28 arttı.”

İHRACAT BİRİNCİSİ MOBİLYA OLDU

“2016 yılının ihracat birincisi mobilya sektörü oldu. Tekstil ve Orman Ürünleri ihracatında düşüş yaşanırken mobilya sektörü, 345 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek İnegöl’ün ihracatında yüzde 44 ile en büyük paya sahip oldu. İhracatta en büyük düşüş yüzde 14 ile tekstil sektöründe yaşanırken diğer sektörlerin toplam ihracat düşüşü yüzde 22 olarak gerçekleşti. Kimya sektöründe yüzde 40, makine ve metal sektörünün ihracatında yüzde 38, gıda sektörünün ihracatında yüzde 16, mobilya sektöründe yüzde 4 artış gerçekleşti. İthalatta yüzde 28’lik bir artış yaşanırken gıda sektöründe yüzde 190,tekstil sektöründe yüzde 73, otomotiv yan sanayi sektöründe yüzde 61 ve kimya sektöründe yüzde 27 artış gerçekleşti. İthalatta makine ve metal sektörü yüzde 69, mobilya yüzde 23, orman ürünleri yüzde 7 ve diğer sektörlerde yüzde 5 düşüş yaşandı.”

İNEGÖL, TÜRKİYE’DE İLLER SIRALAMASINDA 7. SIRADA

“İnegöl olarak 2016 yılında 777 milyon dolar ihracatla 21. sıradaki yerimizi koruduk. 344 milyon dolar ithalatla 25., 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret hacmi ile 20. sıraya yükseldik, 433 milyon dolar dış ticaret fazlası ile Türkiye’nin iller sıralamasında 7. sırada yer aldık. Mobilya sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatı 2 milyar 142 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, İnegöl bu ihracatın yüzde 16’sı olan 345 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi.”

GÖVDEMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK

“Mobilyacı arkadaşlarımızla gurur duyduğumuzu,övündüğümüzü ifade ettik. İnegöl’ün Türkiye’nin mobilya başkenti olma konusundaki çalışmalarının hepsinde bırakın elini taşın altına koymayı, gövdemizi taşın altına koyduk. Bu duygu ve düşüncelerimiz bundan sonrada devam edecek. Sadece İnegöl’ün değil, mobilya sektörünün ufkunun ne kadar açık olduğunu çok iyi biliyoruz. Dünya mobilya ticaretinin 100 milyar dolar civarında olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin bu pastadan aldığı payın yüzde 1 olduğunu biliyoruz. Kendimizi geliştirerek AR-GE ve inovasyon çalışmaları ile markalaşma çalışmalarıyla dünyadaki mobilya ticaretinden daha fazla pay alacağımızı da biliyoruz. Onun için geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir basın açıklamasında şöyle bir önemli ifade kullandım, İnegöl mobilyacısı bugüne kadar hep bölgesel çalışmalar ile birbiri ile rekabet ederek bu günlere geldi. Rekabet iyi ve güzelin ortaya çıkmasında büyük faktör. Artık bizim rakiplerimiz Türkiye’deki diğer mobilyacılar ve dünyadaki mobilya üreticileri olmalıdır diye bir söylemde bulundum. Bunun da önünü açacak bu manada en önemli unsurun İnegöl’de yeni yapılması planlanan fuar alanı olacaktır. Yeni yapılacak fuar alanımız faaliyete geçtikten sonra burayı sadece İnegöllü mobilyacılara değil Türkiye’de üretim yapan mobilyacı arkadaşlara da açmalıyız diye düşünüyorum.Daha sonraki yıllarda dünyada mobilya üretimi yapan arkadaşlara açmalıyız diye düşünüyorum. Bu bizim markalaşma ve kendimizi yenileme ve çıtamızı daha yükseğe taşıma adına çok faydalı olacağını düşünüyor ve inanıyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —