İNEGÖL FUARA HAZIR

İMOS ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, 17-22 Ekim tarihlerinde düzenlenecek MODEF EXPO Fuarı öncesi Mobilya´nın Başkenti Gazetesi´nin konuğu oldu.

İNEGÖL FUARA HAZIR

İMOS ve Modef Yönetim Kurulu Başkanı olarak dur durak bilmeden çalışıyorsunuz. Özellikle yurt dışı ziyaretleriniz çok yoğun geçiyor, genel olarak yapmış olduğunuz çalışmalardan ve bu ziyaretlerden söz eder misiniz?

?FAS´A GİDEN İLK HEYETİZ?

?Hem İMOS´ta hem de MODEF´te yurtdışı organizasyonlarımızı fuara gelen, getirmemiz gereken dünyanın çeşitli ülkelerinden müşterilerimizi getirme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bunun yanında hem İMOS´ta, hem MODEF´te yurtdışı 2´li iş görüşmelerimiz devam ediyor. Bundan 1 ay önce Güney Afrika´ya MODEF programı doğrultusunda İnegöl´den 25 firmamızı götürdük. 25 firmayla B2B görüşmeleri yaptık. Güney Afrika, Afrika kıtasının en güneyindeki ülke, ticari açıdan çok iyi, mobilya tüketimi üst düzey. Bunun yanında komşu ülkelerine de ihracat ve iş imkânı sağlıyor. Türkiye mobilya sektöründen ilk giden heyet olduk. Görüşmelerimizi gerçekleştirdik. 17-22 Ekim´de düzenlenecek MODEF Expo´ya ciddi alım heyeti getirmek istiyoruz. İMOS olarak Fas ile ilgili ikili iş görüşmeleri yaptık. 15 gün önce yine Fas´a dar bir heyetle gittik. Hedefimiz orada bir İnegöl mobilyası deposu ve Show Room alanı oluşturmak. Bu projelerimizin de çok ciddi şekilde üstünde duruyoruz. 5 bin metrekare bir alan, bu alanın yüzde 60´ı depo, yüzde 40´ı Show Room olarak ayrılacak. 15-20 firmamızı oraya götürüp sabitleyeceğiz. Hem de ürünü hemen teslim edebileceğimiz bir depolama alanı olacak. İnşallah hem Fas´a hem de komşularına ihracat yapma imkânı bulacağız?.

Mobilya sektöründe geçtiğimiz aylarda hammadde sıkıntısı ve akabinde yaşanan zamlar sektörü olumsuz yönde etkilemişti. Şuan hammadde sorunu ortadan kalktı mı? Zamlar sektörü  ne derece etkiledi.?

?ZAMLAR SEKTÖRÜ ZORA SOKTU?

?Genel anlamda tüm mobilya sektörünün sorunu. Hammaddeye ciddi zam geliyor. Hammaddede ayrım kalmadı, önceden süngere üst düzey zam geliyordu, son 5-6 aydır tüm hammadde ve yan sanayiye ciddi zamlar geliyor. Bunun sebebi, bizim tarafımızdan anlaşılabilmiş değil. Her sektörü kendine göre bir bahane üretiyor. Süngerci başka, aksesuarcı başka sebep söylüyor. Baktığımızda bu gerekçelerin Türkiye iç piyasasında bir karşılığı yok. Depolardan kaynaklanan bir zamlanma yok. Yurtdışından gelen hammaddenin daralmasından kaynaklanıyor deniyor, ama burada orantısız bir zam var. Hiçbir şekilde hesaba, kitaba uymuyor. Ciddi şekilde zam yememize rağmen, ürünlerimize yansıtmış değiliz. Önümüzdeki aylarda ürünlere ciddi zamlar gelecek. Zamlandığında da iç ve dış piyasadaki rekabet ortamının nasıl etkileneceğini bilmiyoruz. Piyasada son 1 yıldır gelen zamlar haklı değildir. Belki yurtdışından gelen ürünlerde veya yurtiçinde işçi artışından kaynaklanan zamlar olabilir, ama bunlar artık fahiş zamlar. Bu sonuçlanmalı. Sonuçlanmazsa sektör olarak sıkıntılı günler yaşayacağız.?

Şuan sektörle ilgili en ciddi sıkıntı nedir ve bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

?TERMİNLER UYMUYOR, SÖZLER TUTULMUYOR?

?Hammaddedeki fiyat artışı ciddi bir sıkıntı. Bunun yanında paramızı vermemize rağmen ürün temininde de ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Terminler uymuyor. Tedarikçiler sözlerini yerine getirmiyorlar. Parayla gitmiş olmamıza rağmen ürünü almakta zorluk yaşıyoruz. 2 senedir ihracat ayağımızın belli bölgelerde sınırlı kalması sorunu vardı. Bunu aşmaya çalışıyoruz. İhracat bölgelerimizi değiştirip yeni bölge ve ülkeler bulup ürün satmalıyız. Dernekler olarak bu işin üstünde durup çalışmalar yapıyoruz. Bunların başında Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Fas gibi ülkelerde yapılan programlardır. Bir an önce ihracat bölgesi ve ülkeleri çeşitlendirmeliyiz. Herhangi bir krizde etkileniyoruz. Bu etkiyi kaldırmamız lazım. Yeni bölgeler hedeflenmeli. İhracatta daralmış bölge sisteminden kurtulmalıyız. Bunun yanında kalifiye eleman sıkıntısı üst düzeyde. Mobilya Lisesi ile birlikte önümüzdeki 5-10 sene içinde bu sorunu çözeriz ama kısa dönemde bu sorun sürecek. Biraz da iç piyasa daralması var. KDV´nin indirilmesiyle suni bir hareketlilik yaşandı ama daralma sürüyor.?

Sektörle ilgili yol haritanızı belirlerken, hangi kıstasa göre planlama yapıyorsunuz. Mesela üyelerinizi bizzat dinliyor musunuz, ya da bir anket ve benzeri çalışmalar ile taleplerini alıyor musunuz?

?ORTAK AKILLA HAREKET EDİYORUZ?

İMOS´ta bir yönetim kurulu var. Bu yönetim kurulu personeliyle birlikte değerlendirmeler yapıyor. İnegöl mobilyasının nelere ihtiyacı var, bunlar araştırılıyor. Bunlarda sadece yönetim kurulunda sabit kalmıyoruz, esnaflarımıza danışıyoruz. I´m Dizayn projemiz, tasarım merkezi, İnegöl dünya ile buluşuyor projemiz ortak akılla ürettiğimiz projelerdir. İhracat ayağında bölgesel ve ülkesel bir sıkıntımız var. Bu sıkıntı ürün satmakla kaynaklı bir sıkıntı değil, katma değerli ürün satmalıyız. Katma değerli ürünü ihraç ettiğimizde daha kaliteli müşterilere ürün satma avantajına sahip oluyoruz. Arabistan ile bunu yakaladık. Güney Kore, Fas, Hindistan gibi diğer ülkelerle de yakalamak istiyoruz. Üyelerimize danışarak kararlarımızı alıyoruz. Bu da çeşitlilik sağlıyor. Hindistan´ın seçimi üyelerimizle yapılan görüşmeler kaynaklıdır. Hindistan ciddi bir ülke... Bu ülkeleri tespit ederken firmalarımızın dış ticaretçileriyle görüşüp anketler sonucu karar veriyoruz.?

İnegöl Mobilyasının tanıtımı için farklı bölgelerde fuarlar da düzenleyeceksiniz. Bu çalışmanızla ilgili neler söylemek istersiniz? Hedefte hangi pazarlar var?

?İLK YURT DIŞI FUAR HİNDİSTAN´DA?

?Hindistan´da 22-24 Kasım arasında fuar düzenleme programı yapacağız. Bununla birlikte diğer ülkeler olacak. Fas´ta, Güney Afrika´da, Dubai, Arabistan gibi bölgelerde bunu yapmak istiyoruz. Fuar şirketine sahip olan bir ilçeyiz. Bu şirket üzerinden yurtdışı fuar düzenlemelerimizi geliştirerek devam ettireceğiz.?

İnegöl´e kurulması planlanan üniversite de ki bölümlerin mobilya ağırlıklı olmasına ilişkin açıklamalar olmuştu. Bu çalışma ile ilgili gelişmeler var mı?

?ÖNEMLİ YOL ALINDI?

?Üniversite İnegöl´de çok ihtiyaç duyulan bir yatırım. İnegöl´e ivedilikle bir üniversite kazandırılmalı. İnegöl´e kurulacak olan üniversitenin İnegöl´ün özelliklerine haiz bölümlerle açılması gerekiyor. Bunda ısrarcıyız. Gerekli mercilerle yaptığımız görüşmelerde Endüstriyel Tasarım gibi bölümlerin yer alması konusunda anlaşmış bulunuyoruz. Mobilyayla ilgili bölümler oluşturulacak. Vekilimiz ve yerel yöneticiler konuyu takip ediyor. Önemli yol alındı. İnşallah kısa sürede kararına varılır.?

3 Şubatta başlayan KDV indirimi Eylül ayı sonunda sona eriyor. İndirimin mobilya sektörüne yansımaları nasıl oldu. Bundan sonraki beklentileriniz nedir? KDV indiriminin devamı yönünde resmi olarak bir talebiniz oldu mu?

?KDV İNDİRİMİ KALICI OLMALI?

?KDV indirimi iç piyasada hareketliliği üst düzeyde sağladı. Yüzde 35 bandında tüketim artışı sağlandı, yüzde 6,5 oranında da kredi kartlı alışverişler arttı. KDV indiriminin gerçekleşmesi adına ciddi şekilde fikir beyan ettik. Hem Bakanlık hem Milletvekilliği kademesinde gerekli mercilere ilettik. KDV´nin aynı şekilde devam etmesini istiyorduk. Kalıcı olmasının bize çok faydaları olacaktı. Ancak Maliye Bakanlığımız hesap yaparak bunun eski haline dönmesine karar verdi. Bu bizim açımızdan olumsuz bir karar. 30 Eylül´den sonra yansımaları fiyat politikamızdaki değişiklerle başlayacak. Yüzde 10 gibi bir zam koymamız gerekecek. Hammadde zammını da yansıtırsak ciddi zamlarla karşılaşılacak. İç piyasada bu artış hangi boyutta karşılanacak bilmiyoruz, öngörüde bulunamıyoruz. KDV oranı yüzde 8´de kalsaydı avantaj sağlayacaktı?

?Yeni fuar alanı ile ilgili çalışmalar hangi aşamada. Yer tahsisinden sonra bir dizi ziyaretlerde bulundunuz. Mali olarak alt yapısı hazır mı? Temel ne zaman atılacak ne zaman hazır olacak??

?YENİ FUARDA HEDEF 2019?

?2017 Şubat ayında arsanın devri sağlanmıştı. Yoğun bir şekilde hem yeni fuar alanı projelendirilmesi, statiğinin hazırlanması gibi çalışmalara başladık. Hepsi hazır durumda? 2 ay önce çeşitli temaslarda bulunduk. Kalkınma Bakanımızı ziyaret edip projemizi anlattık, çok olumlu yaklaşım gösterdi. BEBKA üzerinden destekleme almak için çalışıyoruz. Raporlamalarımızı Ankara´ya ulaştıracağız. Ciddi bir destek alacağımız kanaatindeyim. Yeni fuar alanıyla alakalı her gün üstüne koyarak devam ediyoruz. En kısa zamanda temelini atıp, 2019 yılı sonuna doğru fuar alanımızı bitirmek istiyoruz.?

?Önümüzde yeni bir fuar var. Hazırlıklar hangi aşamada. Ne gibi farklılıklar olacak bu fuarda. Açılışa özel bir davetli olacak mı??

?SEKTÖRÜ İNEGÖL´DE BULUŞTURACAĞIZ?

?17-22 Ekim tarihinde MODEF Expo´yu düzenliyoruz. Özellikle ihracat odaklı bir fuarımızdır. Her zaman olduğu gibi dış ülkelerden alım heyeti organizasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu sene de programımız devam ediyor. Ciddi alım heyetleri getireceğiz. İç piyasaya hitaben yapacağımız reklam projeleri önümüzdeki günlerde başlayacak. Fuarımızı 15 gün öne çektik. İnşallah 17-22 Ekim´de ilk defa fuar düzenleyeceğiz. Bir sorun yaşamayız diye düşünüyoruz. MODEF şirketi olarak organizasyonlarımızı kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Ciddi programlar yaparak yurtdışından alım heyetlerini ve yurtiçi programlarımızı olgunlaştıracağız. İnegöl mobilyası, 17-22 Ekim tarihlerinde Türkiye mobilya sektörünü İnegöl´de buluşturacaktır.?

?Her fuarın olumlu ve iyi geçtiği söyleniyor. Özellikle ziyaretçilerin çok olmasının fuarların iyi olduğuna yorumlanıyor. Ancak fuar sonrası dönüşlerin zayıf olmasından hep şikayet ediliyor. Bu durumun sebebi nedir??

?40 ÜLKEDEN ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ?

?Fuarımıza netleşmeyen sözleşmelerle birlikte 140 civarında firma katılacak. Yurtdışında 100´e yakın ülkeye davetiye gönderiyoruz. Her kıtadan ülkeye davetiye gönderilecek. Bunun yanında özel çalıştığımız ülke ve müşteriler var. 28 ülkeyi tespit ettik, bunlara özel birebir o ülkenin mobilya sektörünü ziyaret ettik. 70´in üzerinde ülkeden ziyaretçi geleceği kanaatindeyiz. Yoğunlaştığımız 30-40 ülkeden de yoğun alım heyeti gelecektir. Ziyaretçi sayısından ziyade kaliteli müşteriyi İnegöl´e getirmek istiyoruz. Binlerce müşteri getireceğimize bin-2 bin kaliteli müşteri getirelim düşüncesindeyiz. Müşterileri birebir ziyaret edip fuara davet ediyoruz. Bunun özellikle üstünde duruyoruz. Sayılar ciddi artış göstermez ama kalite ve potansiyel anlamında ciddi müşterileri İnegöl´e getireceğiz.?

?Geçmişte özellikle sektörle ilgisi olmayanların fuarlara davet edildiğine dair iddialar var. Bunun önüne geçildi mi??

?BU BİR İDDİADIR?

?Fuarlarımız İnegöl´ün olmazsa olmazıdır. Fuar zamanı herkes memnun, müşteriler geliyor. Fuar şirketi olarak bizim de amacımız müşteriyi getirmektir. Ziyaretçilerimiz hem fuarı hem diğer mobilya merkezlerini geziyor. Bunun yanında alışveriş başka bir şey? Fiyat uyacak, model uyacak, tarz uyacak? Alışverişte ciddi şekilde müşteri artışındaki gelişimi sağlayamıyorsa hem firmalarımız kendilerini etüt edecekler hem biz de müşteriyi etüt edeceğiz. Alışveriş yönünden en ciddi fuar MODEF fuarıdır, diğer fuarlara benzemez. Burada sadece ürün teşhiri yapılmaz, ticaret de artış yaşar. Hedefler yüksek. Satış yetmiyor olabilir. Gerçekçi hedefler ortaya koymalıyız. Hedefleri koyarken gerçekçi düşünmeliyiz. Kapasiteler iyi değerlendirilmeli. Türkiye mobilya fuarları içerisinde İnegöl MODEF fuarı alışverişi en yoğun fuardır..?Bu bir iddiadır, kanıtlanmış bir şey değildir. Tespit ettiğimiz ülkelerden müşterileri ziyaret ederek getiriyoruz. Yanlış müşteri getirme riskini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Daha önceki yıllarda sektör harici müşteri fuara gelmiştir lafı kanıtlanmış bir şey değil, şehir efsanesi. Getirdiğimiz müşterileri kontrol ederek getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bir yanlışlıkla karşılaşmayız.?

?Mobilya sektörünün başarısını ve sürekli ivme kazanmasını neye bağlıyorsunuz??

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇIK

?İnegöl birlikte olursa bir güç oluyor, yaptığı programlardan verim alıyor. Yeni oluşan merkezlerimizle birlikte, Ertuğrulgazi Caddesi Derneği´miz kuruldu, caddenin bir merkez olması sağlandı. Mobilya Türkiye´nin medarı iftiharı. Bursa yolundaki merkezlerimizle birlikte topyekûn bu organizasyonları üstlenmeliyiz. İMOS ve MODEF olarak bu organizasyonlara katkı sağlıyoruz. Programlarımızı tek çatı altında organize edersek, daha çok başarı alır ve İnegöl mobilyasını daha iyi anlatırız. Bunların hepsi bizim değerimiz, mobilyamıza katkı sağlayan merkezlerdir. Bu merkezlerimizle ve yeni fuar alanıyla birlikte, İnegöl başlı başına bağımsız bir mobilya merkezi hüviyetine kavuşacaktır. Bir bütün olarak çalışmalarımızı ortaya koyduğumuzda İnegöl mobilyasının önü her daim açık olacaktır.?

?Son olarak sektöre ilişkin yeni projeleriniz ve hedefleriniz neler. Yeni dönemde ne gibi farklı çalışmalar imza atacaksınız??

 ?EN ÖNEMLİ PROJEMİZ YENİ FUAR ALANIMIZ?

?Sektörün en önemli projesi yeni fuar alanı. Buna odaklandık, ciddi efor sarf ediyoruz. Zamanımızın büyük bölümünü buna harcıyoruz. İMOS ve MODEF´le düzenlediğimiz yurtdışı alım heyeti ziyaretleri ve çalışmalarımız devam edecek. Yaptığımız projeleri bir kereye mahsus değil devamlı olarak yapıyoruz. Devamı gelecek. İlaveten yeni fuar alanı çok önemli... Bunun yanında İnegöl Mobilyası Garanti Belgesi projesi olgunlaşıyor. Bu da uzun soluklu olacaktır. Tamamlandığında İnegöl mobilyasına da ciddi katkı sağlayacaktır. Üretimlerimizi markalı şekilde yapacağız. TÜV gitti ama TÜV´ün yerine kendi kontrolümüzü yapacağımız bir organizasyon yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili de detayları paylaşacağız.?



Anahtar Kelimeler: İNEGÖL FUARA HAZIR