?İNEGÖL OLARAK VİZYONUMUZU DEĞİŞTİRMELİYİZ?

Modef Expo 2019´a ilişkin değerlendirmelerde bulunan ÇisaSalotti firma sahibi Bilal Şenel, İnegöl´ün belli bir seviyeye ulaştığını ancak bu çıtayı aşamadığını ifade ederek, ?Bizim artık İnegöl olarak fuarda iş oldu mu? Müşteri geldi mi? Kaçı yabancı kaçı

?İNEGÖL OLARAK VİZYONUMUZU DEĞİŞTİRMELİYİZ?

Modef Expo 2019´da tarz ürünleriyle dikkatleri üzerine çeken ÇisaSalotti firması sahibi Bilal Şenel, fuarda beklentilerini karşılayamadıklarını ve bunun bazı sebepleri olduğunu ifade ederek İnegöl´ün vizyon anlamında değişikliğe gitmesi gerektiği çağrısında bulundu.

 

GELEN YÜZLER HEP AYNI

Firma olarak Modef Expo´ya iyi hazırlandıklarını ifade eden Şenel, ?Bu fuar Expo adından da anlaşılacağı üzere yurt dışı müşterilerimize ürünlerimizi sergilemek, ihracat bağlantıları yapmak için hazırlandığımız bir fuar. Biz firma olarak çok iyi hazırlandık. Beklentilerimizi de o kadar yüksek tuttuk ki? Ancak bu beklentileri karşılayamadık. Birkaç tane sebebi var bunun. Birinci sebep, gelen yüzler hep aynı. Müşteri grupları aynı. Farklı bir müşteriyle karşılaşamıyoruz. Her ürünün kendine göre bir alıcı segmenti vardır. Biz butik segmente oynadık. Gelen müşterilere bakıyoruz, bir elin 5 parmağı kadar iyi alıcı sayabildim. Diğerleri ekonomikçi, alt fiyat, taban fiyat diye tabir ettiğimiz kesimler. Asıl bizim beklediğimiz; ciddi, bu işte profesyonel, çoklu mağazası olan, iyi ürün alan, bunu sürekli kılan müşteriler. Maalesef bu müşterilerle de bu fuarda karşılaşamadık? dedi.

 

DUBAİ, KATAR, HİNDİSTAN, AFRİKA, RUSYA, TÜRKİ CUMHURİYETLERİ BEKLİYORDUK

Önemli olanın farklı noktalara girebilmek olduğunu da vurgulayan Şenel, gelen kişilerin aynı bölgelerden olduğunu belirterek, ?Bu fuarda 20 ürün satsaydım ama 20 ürünü 20 ayrı noktaya koyabilseydim. Önemli olan farklı noktalara girebilmek. Bakıyoruz hep aynı bölgenin insanları geliyor. Kim? Irak Bağdat. Bağdat´taki alıcı firma sayısı 4. 1 tanesine verdiğinizde diğer 3´üne ürün verme imkanınız yok. Gelen kişilere bakıyoruz Irak, Filistin bölgesi yoğunluk olarak ticaret yapılan bölgelerden. Biz daha farklı düşünüyorduk. Dubai gelir, Katar gelir, Afrika gelir, Hindistan gelir, nüfusu yoğun olan ülkelerden Rusya, Türki Cumhuriyetler? Gelen oldu mu oldu evet. Fuara davet edilmişler, onlar da icabet etmiş. Ama alıcı değil? diye konuştu.

 

VİZYONUMUZU DEĞİŞTİRMELİYİZ

Bilal Şenel, İnegöl olarak artık vizyonu değiştirmek gerektiğini de vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Bizim artık İnegöl olarak fuarda iş oldu mu? Müşteri geldi mi? Kaçı yabancı kaçı yerli? Bunları bitirmemiz gerekiyor. Biz İnegöl olarak vizyonumuzu değiştirmeliyiz. O noktaya geldik. Takkeyi önümüze koyup bunu değiştireceğiz. Ben Perşembe pazarının oradaki fuardan itibaren Modef´e katılıyorum. Bir önceki yıl da bu yıl ile aynıydı. Ondan önceki yıl da aynıydı. Onun için diyorum gelen yüzlerde bir değişiklik yok, artık akraba gibi olduk. Belli bir çıtaya ulaştık ve orada kaldık. Artık müşteriyi, gelen ziyaretçiyi irdelemekten ziyade farklı bir boyuta ilerlemeliyiz. Ürünlerimiz güzel. Fuara gelen ürünleri inceliyorum her ürün çok güzel. Ancak oturup konuşuyoruz arkadaşlar dertliler. Demek ki bir yerde bir eksiklik var. Bunu tespit etmek gerekiyor. Acizane fikrimiz bu da sunum eksikliği. Yani biz ürünlerimizi gereken podyumda sergileyemiyoruz. O da istediğimiz verimi düşürüyor. Müşteri kalitesi düşük oluyor. Artık İnegöl´ü basite mi alıyorlar, İstanbul fuarına daha çok mu önem veriyorlar bunların irdelenmesi gerekiyor.?

 

İMOS DESTEKLENMELİ

Şenel, İnegöl´de İmos gibi bir değer olduğuna da dikkat çekti. Ancak bunun farkında olunmadığından yakınan Bilal Şenel, ?İmos´ta iki dönem yönetim kurulu üyeliği yaptım.İmos çok önemli ve kıymetli bir değer. Biz henüz İmos´un farkında değiliz İnegöl olarak, İnegöl´ü yönetenler olarak, Bursa´yı yönetenler olarak. Bugün İmos Hindistan´da 3´üncü fuarını düzenliyor. Telaffuzu kolay ama bu önemli ve meşakkatli bir iş. Ankara´nın, İstanbul´un yapamadığını bir ilçenin derneği yapıyor. Müthiş bir olay. Aynı şekilde Afrika´da, Kore´de, Çin´de, Özbekistan´da, Fas´ta, Rusya´da? İmos açık bulduğu her kapıdan saldırıyor. Müthiş bir güç ve enerjisi var. Bunu beslemek ve desteklemek gerekiyor. Devlet destekliyor ama KOSGEB sen fuara git gel, masrafını yap biz sonra sana ödemesini yapacağız diyor. O para olsa zaten kimseden destek beklemeyiz. Desteklerin gününde yapılması lazım? açıklamalarında bulundu.

 

SANAYİCİLER OLARAK KENDİMİZLE YÜZLEŞMELİYİZ

Konuşmasının sonunda sanayicilere de seslenen Bilal Şenel, ?Yaş itibariyle biz belli bir tecrübeye ulaştık. Uzun yıllardır da ticaretle uğraşıyoruz. Şuan gelinen noktada konuştuğumuz; iki tüccar bir araya geldiğinde dert konuşuyor. Halbuki biz ticaretle uğraşıyoruz ve rızkın 10´da 9´unu alıyoruz. 9 rızık alan oturup dert konuşamaz. Bir yerde bir yanlışlık var. Yaratıcının taksimatında bir yanlışlık olmayacağına göre, bizde bir yanlışlık var. Aynanın karşısına geçeceğiz, kendimizle yüzleşeceğiz. İnsan sevabını, günahını, hatasını, eğrisini, doğrusunu iyi bilir. Kendisiyle yüzleşecek ve 10´da 9 rızık aldığı ticareti daha dürüst, daha iyi nasıl yaparımın muhasebesini yapacak. Daha çok parayı nasıl kazanırımı değil. Ekonomik krizler gibi söylemler, adını bizim koyduğumuz mazeretler. Aslında bunlar bize vurulan birer tokat. Yanlıştasınız doğruya gelin diyorlar bize. Umarım ders alır doğruya döneriz? dedi.