Tarih: 11.12.2019 19:34

İNEGÖL TARIMDA ŞAHLANIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda bir tarım şehri de olan İnegöl´de, bu alanda yatırımlar ve projeler devam ediyor. Belediye Başkanı Alper Taban, 267 bin dekarlık ekilebilir alanı olan şehrimizde tarıma ilişkin projeleri düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Taban, 5-8 Aralık tarihinde Ankara´da düzenlenen kooperatifçilik fuarında ilk kez boy gösteren İnegöl Üreten Çiftçiler Kooperatifi´nin fuar deneyimine ilişkin değerlendirmeleri de paylaştı.

 

ÇOK İYİ NOKTAYA GİDİYORUZ

Başkan Taban, bugün 15.30´da belediye encümen salonunda Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, Kırsal Hizmetler Müdürü Sinan Kağan ve Üreten Çiftçiler Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri; Selahattin Külcü, Fahrettin Erdoğan, Yüksel Beyhan ile Münür Muyan´ın da katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Taban, güzel gelişmeler yaşandığını ifade ederek; ?Bugün güzel gelişmeleri paylaşmak için bir aradayız. Biliyorsunuz kısal alanda neler yapabiliriz hususunda göreve başlamadan önce bir takım çalışmalar yürütmüştük. Seçim döneminde de beyanlarımız olmuştu. Bu beyanlarımızın artık hızlı bir şekilde plan ve projelerini çıkarıp sonrasında da yavaş yavaş hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün iki konu hakkında bilgilendirme yapacağım. Bunlardan bir tanesi, biliyorsunuz şehrimizde ciddi manada bir tarımsal üretim var. Bu üretimle beraber ciddi bir depolama açığımız da var. Bunu kıymetli meclis üyelerimizin, Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüz ve çalışma arkadaşlarımızın da bizlere sunduğu veriler ışığında biz bu noktada ne yapabiliriz çalışmalarını en başında yürütmüştük. Bununla beraber bir hamle yapalım ve depolama ihtiyacını karşılayalım istemiştik. Öncelikle Üreten Çiftçiler Kooperatifini hayata geçirdik. Burada üye kayıtları halen devam ediyor. Biz burada tüm çiftçilerimizin temsilcisiyiz. Kayıt olmak isteyen herkesi davet ediyorum. Birlikten kuvvet doğar. Şuanda 200 civarında üyemiz var. Çiftçilerimizin ortaya koyduğu destek ve katkılarla, yine devletimizin de destekleriyle çok iyi bir noktaya gidiyoruz? dedi.

 

6 BUÇUK MİLYON TL´LİK SOĞUK HAVA DEPOSU YAPILACAK

Soğuk hava deposu yapımı hakkında bilgiler veren Taban, ?Bildiğiniz gibi TKDK kurumuna yaptığımız bir girişim vardı. Projemizi yazdık. Beraberinde soğuk hava deposunun yapımı için dün itibariyle projeniz onaylanmıştır denildi ve sürecimiz başlamış oldu. Burada ne desteği verilecek? Yaklaşık 6 buçuk milyonluk bir soğuk hava deposu yapılacak. Bu soğuk hava tesisinin bedelinin yarısını TKDK Kurumu karşılayacak. Ben huzurlarınızda TKDK yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ciddi bir destektir bu. Deponun bizim için önemi büyük. Ürettiğiniz ürünleri anında satamayabilirsiniz. Pazarda istediğiniz fiyat dengesi oluşmamış olabilir. Dolayısıyla onu depoya çekersiniz ve arz talep dengesine göre değerli olduğunda tekrar satışa çıkarırsınız. Çiftçimiz burada değerli satış yapma imkanını yakalamış olur? diye konuştu.

 

267 BİN DEKAR EKİLEBİLİR ALAN

Taban, İnegöl´de 267 bin dekarlık ekilebilir alan bulunduğunu da ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Bu ciddi bir alan. 127 bin dekarlık alan meyve arazisi olarak kullanılıyor. Çok iyi bir meyve üreticisi bölgeyiz. Bunu da zaman içerisinde hem bölgemizde hem ülkemizde hem de uluslararası alanda daha iyi tanınır hale getireceğiz. Alım heyetlerini kooperatifimiz üzerinden şehrimize getirerek bu ürünleri almalarını sağlamak üzere adımlarımızı attık. Yaban Mersini, Şeftali ve Çilek ile ilgili festivaller gerçekleştirdik. Bunların neticesinde tarafımıza ulaşarak bu ürünlerle alakalı bilgiler alıp nasıl alım yapılabilir noktasında girişimler olduğunu ifade edebilirim.?

 

İNEGÖL TARIMI DÜNYAYA TANITILIYOR

?Bizler tanıtım anlamında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5-8 Aralık tarihlerinde Ankara´da Ticaret Bakanlığımız himayesinde bir kooperatifçilik fuarı gerçekleştirildi. Oraya da bizzat kooperatifimi katıldı. Beraberinde aynı şekilde Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulumuzdan pazarlama bölümü öğretim görevlisi Cihad Doğan hocamız da burada bizlerle birlikte bulundu. Burada çok ciddi manada geri dönüşler aldık. Özellikle uluslararası boyutta bir fuar olduğu için Brezilya, Hindistan, Gürcistan, Rusya, Bosna Hersek gibi ülkelerin temsilcileriyle birebir görüşmeler yapıldı. Firmalarla görüşmeler yapıldı. Böyle ürünlere sahip bir şehrin var olduğuna dair sunumlarımız gerçekleştirildi.?

 

?TÜM ÇİFTÇİLERİMİZİ DAVET EDİYORUM?

?Bu fuar farklı güzellikleri de içeriyor aslında. Türkiye´nin yeni e-ticarret platformu PTT Trade adında bir hizmet devreye girdi ve bunun da tanıtımları yapıldı. Bu tüm dünyada faaliyet gösteren global bir pazaryeri çalışması. Aslında bu fuarda ciddi bir adımdı. Biz de bu çalışmada uluslararası pazarlara girebilmek için nasıl istifade edebiliriz noktasında gerekli görüşmeleri yaptık. Şunu görüyoruz, bu irtibatlar yapıldıkça biz inanıyoruz ki elimizdeki değerin farkına bu ürünleri almak isteye heyetler de varacak. Soğuk hava deposu bu işin bir ayağı. Biz orada paketleme tesisi, kurutma tesisi gerçekleştirebilirsek şehrimiz adına ciddi bir avantaj sağlanacak. Ben bu nedenle çiftçilerimizin tümünün buraya üye olmasını da arzu ediyorum. Yapılan çalışmaların şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —