Sani Konukoğlu Konferans salonunda sosyal mesafeli gerçekleştirilen olağanüstü toplantı da 15 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Belediye Başkanı Alper Taban, Ahmet Kara’nın vefatı nedeniyle mecliste yerini alan AK Partili üye Yunus Keser’e başarılar diledi.
Toplantıda konuşan Başkan Alper Taban, bu süreçte destek veren personele teşekkür ederek, yüzme havuzunun da yakında hizmete açılacağını aktardı.
130 MİLYONLUK YATIRIM
Gündemin 3. Maddesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeniyörük Mahallesi’nde bulunan katı atık depolama alınana ilave alan sağlanıp 130 Milyon TL değerinde Katı Atık Entegre tesisi projesinin hayata geçirilmesi amacıyla Yeniyörük Mahallesindeki İnegöl Belediyesine ait alanın tahsis edilmesi konusu görüşüldü.
ÇÖP ÇİLESİ OLACAK
Söz alan MHP’li üye Ahmet Genç şu ifadeleri kullandı, “Bursa’nın merkez üç ilçesi Yıldırı, Kestel ve Gürsu’nun çöplerinin İnegöl’e getirilmesi Bursa Büyükşehir Belediyesi için olumlu bir durum ancak İnegöl için aynı şey geçerli değil. Tesislere getirilen çöplerin İnegöl’de trafik yoğunluğu, çevre kirliliği ve koku oluşturacağını düşünüyoruz. Ayrıca, çöplerin biriktirildiği alanda bir sızma söz konusu. Bu bölgede sızmadan kaynaklı sinek gibi haşereler oluyor. Bu da tarım arazilerine sineklerin hastalık taşıması anlamına geliyor.”
YAPILMASINA KARŞIYIZ
“Bahsettiğimiz katı atık alanı, Yeniyörük yerleşim yerine 800 metre, Hamzabey OSB’ye ise 50-75 km mesafede bulunuyor. Bu çöplüğün patlama riski de bulunuyor. Patlaması halinde hem ikinci OSB hem de Yeniyörük Mahallesi zarar görür. Oradaki doğal yaşama da bu konu zarar verir. Biz buranın yapılmasına karşıyız. İlle de yapılacaksa yol güvenliği ve çevre güvenliği gibi konular detaylı incelendikten sonra yapımına başlanılsın. Bursa’daki o çöplerin İnegöl’e mi gelmesi gerekiyor? O ilçelerde çöplerin geri dönüşüme götürüleceği başka hiçbir alan kalmadı mı? 60 km’den İnegöl’e çöp getirilmesi kabul edilebilir bir durum değil. Ne yazık ki Bursa’nın çöp çilesini biz çekeceğiz.”
İNEGÖL’E NE FAYDASI OLACAK?
“Bursa kendine göre çok faydalı bir iş yapıyor ancak biz İnegöl’üz. Gelen çöpün bize faydası ne olacak? Bize maddi bir desteği olacak mı? İnegöl’e istihdam sağlayacak mı? Buraya taşınan çöpler eğer elektrik firmasının talebi doğrultusunda getiriliyorsa burada İnegöllülere pozitif bir ayrımcılık yapılarak elektrik faturalarının yüzde 50’si bizden denilecek mi? Eğer ki bize bir faydası olacak ise bunu oturup kendi aramızda tartışabiliriz”
Söz alan İYİ Partili üye İsmail Karaman da, “Ciddi sorunlar yaşayacağımız bir konu. Bu çöp kirliliğini biz yaşayacağız. İnegöllüler olarak çevresel olumsuz etkileri yaşamış olacağız. Çocuklarımız, torunlarımız bu sorunları da yaşayacak. Bu konuda red oyu kullanacağız” dedi.
Söz alan CHP’li üye Erkan Dönmez ise, “Buraya yapılmasın, Gürsu tarafına yapılsın. Biz bunun vebalini taşıyamayız. Geleceğimizi düşünmemiz lazım” dedi.
Söz alan İYİ Partili üye Dursun Öztürkoğlu ise, “Gürsu, Kestel ve Yıldırım ilçelerinden günlük çöp miktarı Bin ton. Bu konuda detaylı değerlendirmeler lazım.” dedi.
SORUN OLMAYACAK
Bursa Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Şube Müdür vekili Yıldız Cindoruk, “Endişelerinizi anlıyorum. 2012 yılında burası 3 etap olarak planlanmış. Birinci lotun yüzde 80’lik kısmı tamamlanmış. Diğer lotun çalışması başlaması için birinci lotun ön işlem tesislerinin yapılması mecbur. Bu alana yapacağımız tesisler zaten kapalı olan tesisler olacak. Mekanik ayrıştırma merkezi olacak. Diğer kentlerde yapılmaya başlandı. Atık azatlımı çalışması yapılacak bu tesislerde. Alanın genişlemesi söz konusu değil. Sadece çöp sahasına yeni bir tesis yapılmış olacak. Bunu bakanlık istiyor. Bu tesislerin yatırım maliyetleri yüksek. Bu tesislerin faaliyet göstermesi için günlük belirli atık miktarının sağlanması gerekiyor. Atık miktarını artırmak için Yıldırım, Gürsü ve Kestel atıklarının bu alana yönlendirmesi gerekiyor. Bu tesislerle beraber depolanan atık miktarında artış söz konusu olmayacak.” dedi.
BEN BUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
Cevap veren Başkan Alper Taban ise, “Çöpe çöp olarak bakacaksak bu gün vahşi depolama yapmamız lazım. Bunun doğru bir şey olmadığı ortaya çıktı. Yapılan yatırımla düzenli depolamaya geçildi. Katı atık işlenebiliyor, geri dönüştürülebiliyor. Büyükşehir bunu rutin hizmet olarak biliyor. Bununla ilgili teşvik var. Şu anda birinci döküm alanının yüzde 80’i dolmuş durumda. İkinci alana çöp dökümü için bakanlık tesis istiyor. Alan büyümüyor. Aynı alan tesis yapılıyor. Ben bunun takipçisi olacağım. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmasını asla kabul etmiyorum. Denetimlerini de yapacağız. Kaygıya yol açan bir durum söz konusu değil. Alinur Başkanımla görüştüm. Kestel de ara istasyon yapılacak. Büyük araçlarla Yenişehir yol ayrımından alana götürülecek, trafik sorunu olmayacak. Bizim çöplerimizin de transferi Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak. Sistem daha önce İnegöl’de yapıldığı için katı atıklar mecburen İnegöl’e getirilecek.” dedi.
Madde MHP,CHP ve İyi Parti üyelerinin red oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi.