İNEGÖL SAĞLIKLI İÇME SUYUNA KAVUŞUYOR!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İnegöl’ü sağlıklı içme suyuna kavuşturacak ve bünyesinde su depoları, isale hattı ile şebeke hatları bulunan 102 milyon liralık altyapı yatırımında ilk kazma vuruldu.

İNEGÖL SAĞLIKLI İÇME SUYUNA KAVUŞUYOR!

İnegöl’ün daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için ulaşımdan altyapıya, spordan çevreye kadar her alanda farklı projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, yaşam kalitesini yükseltecek yatırımlarını sürdürüyor. Korona virüsle mücadele sürecinde dezenfeksiyon ve sosyal destek çalışmalarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, İnegöl’ün yıllardır beklediği altyapı yatırımlarına da start verdi. Avrupa Yatırım Bankası kredisiyle hayata geçirilecek dev altyapı hamlesinin ilk adımı Cuma günü atıldı.

102 MİLYONLUK YATIRIM
İhalesi 102 milyon liraya yapılan proje kapsamında İnegöl’de 27200 ton kapasiteli 9 adet içme suyu deposu, 32,4 kilometre uzunluğunda isale hattı, 314,2 kilometre içme suyu şebeke hattı ile evsel içme suyu hattı yapılacak. Halen Ulupınar ve Kırkpınar su kaynaklarından beslenen, içme suyu şebeke altyapısı çoğunlukla asbest, PVC ve döküm borulardan oluşan İnegöl, bu projeyle daha sağlıklı içme suyuna kavuşmuş olacak. İnegöl için hayati önem taşıyan projede ilk kaynak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Efkan Ala, Emine Yavuz Gözgeç, Mustafa Esgin, Osman Mesten ve Vildan Yılmaz Gürel, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ve İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü ile çok sayıda davetinin katıldığı törenle atıldı.

GURURLU VE HEYECANLIYIZ
Törende konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün gururluyuz, aynı zamanda heyecanlıyız. Mübarek bir Cuma gününde şehrimizin uzun zamandır beklediği ve İnegöl’ümüz için önemli bir yatırımın ilk kazması vuruluyor. Bunun için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şehirleşme hepimiz için önemli. İçerisinde ihracat yapan, üreten, kalkınan bir İnegöl’den bahsediyoruz. Dolayısıyla bu yatırımlarla birlikte ülke hedeflerine daha fazla katkı koyan bir İnegöl olacağımızı bugünden ifade edebilirim. Ortaya koyduğu değerlerle her zaman ülkesine hizmet etmiş bir şehirdir İnegöl. İnşallah şehirleşmenin gereği olan bu güzel altyapıları da oluşturarak gerek içme suyu şebekelerinin yenilenmesi ve beraberinde kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının yenilenmesiyle bu şehirde inşallah en güzel şekilde şehirleşmenin örneklerini ortaya koymuş olacağız” dedi.

TÜM MUSLUKLARDAN KAYNAK SUYU AKACAK
Bu tür yatırımların çok büyük ve zor yatırımlar olduğuna da değinen Başkan Taban, “Bugün startını veriyoruz. İlçe halkımızın da bu noktada anlayışını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Vereceğimiz rahatsızlıktan dolayı şimdiden onların bu konuda bizlere biraz daha müsamaha göstermelerini rica ediyorum. İnşallah bittiğinde hedefimiz, kaynak suyunu tüm vatandaşlarımıza, tüm konutlarımıza ulaştırmak. Eskiyen hatlar yenilendiğinde, beraberinde yine DSİ önderliğinde yürüyen Hocaköy İçme Suyu Barajımız bittiğinde her musluktan pırıl pırıl kaynak suyunu akıtmış olacağız. Bunda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yapılan hizmetlerin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

AKTAŞ’TAN KURAKLIK UYARISI
Alper Taban’ın ardından kürsüye çıkan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da törende yaptığı konuşmada kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2019 sonbaharında geçen yılın aynı mevsimine göre yağışların ortalama yüzde 47 azaldığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Marmara Bölgesinin sonbahar mevsimi yağış ortalaması normalde 190.0 mm olması gerekirken 89.6 mm olarak gerçekleşti. Yağışlarda mevsim normaline göre yüzde 53 ve geçen yıla göre yüzde 55 oranında azalma yaşandı. Bölge mevsim yağışı son 15 yılın en düşük seviyesinde. Bursa özelinde son 100 yılın en kurak 5.yılını yaşadık. Netice olarak suyun geleceği ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar ve yetkili kurumlar tarafından açıklanan bulgular durumun vahametini açıkça ortaya koymaktadır. BUSKİ marifetiyle Bursa’nın bugün sağlıkla tükettiği ve yarın da ihtiyaç duyacağı suyu etkin bir şekilde yönetmek için canla başla çalışıyoruz. Yatırımlarımız tüm hızıyla sürerken kamuoyunun da su yönetimi konusunda bilinçlenmesi ve gelecek nesiller için suyunu korumasını bilmesi son derece önemlidir” dedi.

İNEGÖL ALTYAPISINA BÜYÜK YATIRIM
Bursa kent merkezinde olduğunu gibi 17 ilçenin de sağlıklı bir altyapıya kavuşması için yatırımları kesintisiz sürdürdüklerini dile getiren Başkan Aktaş, temelini attıkları yatırımla İnegöl’ün altyapısının daha da güçleneceğini vurguladı. İnegöl’ün altyapısının rehabilite edileceği bir projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, “İlçemiz mevcutta Ulupınar ve Kırkpınar su kaynaklarından besleniyor. Bu kaynaklarımızdan mevcutta gelen isale hattı 400 mm ve 500 mm çapında çelik borularla, içme suyu şebeke altyapısı çoğunlukla asbest, PVC ve döküm borulardan oluşuyor. Hatların işletilebilirliği, basınç problemleri ve su kayıp kaçakları anlamında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca mevcut depolar da oldukça eski ve yetersiz. Bu durumda yaz aylarında kaynakların verimi düştüğünde; 20 adet derin kuyudan içme suyu takviye ediliyor. Bunun neticesinde ciddi elektrik masrafı oluşurken su kalitesi de düşüyor. Su kaybı anlamında ise; kurumumuz tarafından yapılan ölçümlerde İnegöl ilçemizde bu oranın yüzde 60 seviyesinde olduğunu tespit ettik. Avrupa Yatırım Bankası destekli bu projemizle ilçemiz daha güçlü bir altyapıya kavuşacak. Yatırımın ilçemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Başkan Aktaş, işin süresi 3 yıl olmasına rağmen müteahhit firmanın yetkilisinden 2022 yılı Haziranında çalışmanın bitirileceği sözünü aldı.

“ZARAR VERMEM ASLA MÜMKÜN DEĞİL”
Son günlerde İnegöl ilçesinde gündeme gelen ve bazı çevrelerce dezenformasyona uğratılan Yeniyörük Mahallesi’ndeki katı atık depolama sahasına yapılacak 130 milyon liralık Katı Atık Entegre Tesisi ile ilgili konuya da açıklık getiren Başkan Aktaş, “Ben 2004 belediye başkanı olana kadar evimizin, işimizin önünden alınan çöplerin nereye gittiğini bilmiyordum. Dediler ki Alanyurt’ta vahşi depolama sahası var. Konuyu kendi içimizde tartıştık. Yut dışındaki uygulamaları inceledik. Alanyurt halkı perişandı. Özellikle yaz aylarından kokudan geçilmiyordu. Bunun önüne geçmek için 2011’de yüzde 50 civarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın karşıladığı, ilçemize 40 yıl hizmet edecek olan depolama alını yaptık. Böyle bir alana sahip Bursa’daki m ilçelerde tek. 2013’te yeni çöpten enerji üretmeyle alakalı ihalemizi yapmıştık ancak 2014’te bu konuda yetki Büyükşehir’e geçti. Velhasıl Büyükşehir Belediye başkanlığı süreciyle birlikte enerji üretim sürecini de başlattık. Şimdi ise bir miktar Yıldırım ile Gürsu ve Kestel’den alacağımız atıklar Kestel Aktarma İstasyonu’nda yüzde 60 küçültülerek endüstriyel ürün haline getirilerek İnegöl’deki düzenli depolama alınana getirilecek. Bu atıklar ne İnegöl de Yenişehir’den geçecek. Tamamen kapalı araçlarla, çöp görmeksizin bu yapılacak tesisin içene bırakacağız. Yaklaşık 10 milyon TL olan enerji geliri yıllık 40 milyona çıkacak. Doğup, büyüdüğüm, 13,5 yıl hizmet ettiğim bu şehre nokta kadar zarar vermem asla ve asla mümkün değil. Bu konu üzerinde dezenformasyon yapanlara söylüyorum. Biz Entegre Katı Atık Yönetimi Sistemine geçiyoruz” diye konuştu.

YARDIM ALAN DEĞİL YARDIM EDEN OLDUK
Bursa Milletvekili Efkan Ala da ilçeye kazandırılacak yatırım nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Konuşmasında özellikle pandemi sürecini değerlendiren Ala, “Zor zamanlarda yaşıyoruz. İlginç hadiseler oluyor. En gelişmiş, en zengin, en güçlü dediğimiz ülkelerin büyük badireler atlatmaya çalıştıkları, sıkıntılar yaşadıkları, adeta sorunların altında kaldıkları bir dönemdeyiz. Allah’a şükür ki her seferinde başka ülkeleri örnek alması gerektiği söylenen Türkiye, bu süreçte en gelişmiş ülkelere örnek gösterilerek gündeme gündeme oturdu. Başka ülkelerden yardım alan değil, yardım gönderen ülke olarak gündeme oturdu. Onur duymamak mümkün değil. Emeği olan herkesi muhabbetle selamlıyorum. Yapacağımız çok iş var. Bu konularda el birliği yapmamız gerektiği çok açık. Hükümet kararlarını çok iyi dinlemek lazım. Dünya 100 yılda bir karşılaştığı büyük bir salgınla baş etmeye çalışıyor. Durum son derece ciddi. Bu ivmeyi kaybetmemek için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

İLK KAYNAĞI PROTOKOL YAPTI
İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü’de ilçeyi daha sağlıklı bir içme suyuna kavuşturacak yatırım nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, içme suyu ana hattına ilk kaynağı yaparak 102 milyon liralık projenin startını verdi.



Anahtar Kelimeler: İNEGÖL SAĞLIKLI SUYUNA KAVUŞUYOR!