İNEGÖL’DE KÜLTÜR SANAT PANDEMİDE DE DEVAM ETTİ

İNEGÖL’DE KÜLTÜR SANAT PANDEMİDE DE DEVAM ETTİ

2020 yılında covid-19 vakasının ülkemizde ilk görüldüğü Mart ayına kadar 35 kültür sanat etkinliği düzenleyerek toplamda 127 bin 600 kişiye erişen İnegöl Belediyesi, pandemi nedeniyle Mart ayından sonra tüm programlarını iptal etti. Ancak buna rağmen online etkinlikler, kültür sanat otobüsü turları, açık hava sergileri ve sosyal mesafeli kültür sanat etkinlikleriyle İnegöl’de kültür sanat aralıksız devam etti.

 

Ürettiği hizmetlerin yanı sıra şehrin kültür sanat hayatına yön veren etkinlikleriyle de bu alanda öne çıkan İnegöl Belediyesi, 2020 yılına normal başlamasına rağmen pandemi sonrası daha önce tecrübe edilmemiş bir süreci yaşadı. Tüm dünyada etkili olan ve alışkanlıkların değişmesine, yeni bir sürecin başlamasına neden olan pandemi, kültür sanat etkinliklerini de etkiledi. Kültür ve sanatı şehrin her yerine yayarak zamanın dolu dolu yaşanmasını hedefleyen ve İnegöl halkının sosyal hayatını renklendiren çalışmalara imza atan İnegöl Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, 2020 yılında pandemi süreciyle birlikte işleyişini revize etti. Ülkemizde ilk vakanın görülmesi sonrası, 13 Mart 2020 tarihinden itibaren covid-19 salgını nedeniyle tüm kültür sanat programları iptal edildi. Buna rağmen şehirde kültür ve sanat yeni düzene uyum sağlayarak aralıksız şekilde devam etti.

 

PANDEMİYE KADAR 127 BİN 600 KİŞİYE ERİŞİLDİ

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 2020 yılı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kent Müzesi ve Mobilya Müzesi, İNESMEK, Bilgi Kültür Evleri gibi birimleri de bünyesinde barındıran Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 2020 faaliyetlerinin pandemiden oldukça etkilendiğini kaydeden Başkan Taban, “2020 yılı normal bir şekilde başladı. Programlarımız planlı, kültür sanat etkinliklerimiz Ocak ve Şubat aylarında eksiksiz şekilde yapıldı. Ocak ayında 8 çocuk etkinliği, 3 yetişkin tiyatro, 2 konser, 2 sergi, 1 çocuk atölye çalışması ve 1 sirk gösterisi olmak üzere 17 programda toplam 6450 izleyiciye ulaştık. Şubat ayında ise 5 çocuk etkinliği, 2 yetişkin tiyatro oyunu, 2 konser, 3 seminer, kitap fuarımız ve 2 edebiyat yarışması ile 15 programda toplam 120 bin 600 kişiye eriştik. Mart ayı da normal şekilde başladı. Ancak henüz ilk 3 programda 550 kişiye erişmişken, covid-19 salgını nedeniyle tüm programlar iptal edildi. Devamında Nisan ayında 1 program, Mayıs’ta 4, Haziran’da 3, Temmuz’da 4, Ağustos’ta 3, Eylül’de 3, Ekim’de 3, Kasım’da 4 ve Aralık ayında 1 program yapabildik. Ancak buna rağmen kültür ve sanat anlamında dolu bir yıl olduğunu ifade edebilirim. Yeni normale ayak uydurarak online etkinlikler, kültür sanat otobüsüyle şehir turları ve benzeri çalışmalarımızla kültür sanatı yaşatmaya devam ettik” dedi.

 

KİTAP FUARI AYNI COŞKUYLA DEVAM ETTİ

Pandemi öncesi Kitap Fuarının gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Taban, şöyle devam etti: “BU yıl Kitap Fuarımızda farklı etkinlikleri hayata geçirdik. Yine her yıl olduğu gibi kütüphanesiz köy okullarımız için Kitap Kumbarası uygulamasıyla yüzlerce kitap bağışı aldık. Kitap Fuarımız kapsamında şehrimizde ağırladığımız yazarlarımızla okullarda ve fuar alanında yazar buluşmaları gerçekleştirdik. ‘Telefona 45 Dakika Ara’ sloganıyla kitap okuma etkinliği yaptık. Bu etkinliğe katılan herkese, okuduğu kitabı hediye ettik. Söyleşi ve imza günlerimizde; Bahadır Yenişehirlioğlu, Fatih Çıtlak, Canan Karatay, Ahmet Günbay Yıldız, Sinan Yağmur, Beyza Alkoç, Hayati İnanç, Rasim Özdenören gibi isimleri konuk ettik. Ayrıca bu yıl bir yeniliğe de imza atarak çekiliş düzenledik. Sosyal medya üzerinden yapılan çekilişte 100 kitaplık dev bir hediye verdik.”

 

NÖBETÇİ KİTAPHANE 1072 ÜYE İLE HİZMET VERİYOR

“İnegöl Belediyesi olarak Mart ayında çok önemsediğimiz, gençlerimiz için yeni bir merkezi hizmete açtık. İnegöl Belediyesi Nöbetçi Kitaphanemiz, restore ettiğimiz konakta hizmete girdi. İlk günden itibaren öğrencilerimizin yoğun ilgisiyle karşılaşan merkezimiz pandemiden dolayı bir süre hizmete ara vermek durumunda kalsa da şuanda 1072 üye öğrenci ile hizmet vermeye devam ediyor.”

 

BAZI KURSLAR ONLİNE OLARAK DEVAM ETTİ

“Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün önemli çalışmalarından biri de kurslar. 2020 yılında 15 farklı branşta 594 kurs başvurusu yapıldı. Mart 2020 itibariyle pandemi nedeniyle maalesef tüm kurslar iptal edildi. Ancak bazı kurslarımızı online olarak devam ettirdik. THM Gençlik Korosu, TSM, Bağlama, Piyano ve Keman kursları online olarak gerçekleştirildi.”

 

ÇOCUK ŞENLİĞİ OTOBÜSÜ İLE BAYRAM COŞKUSU TÜM ŞEHRİ SARDI

“Mart ayı pandemi etkisiyle devam ederken, Nisan ayında da süreç benzer şekildeydi. Ancak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında farklı bir uygulamayla özel bir kutlama yaptık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100’üncü yılında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde kutladık. Kısıtlamalar nedeniyle İnegöl Belediyesi olarak Çocuk Şenliği Otobüsü etkinliğimiz ile bayram coşkusunu tüm cadde ve sokaklara, evlere taşımak istedik. Duyurular yaparak tüm şehirde çocuklar ve ailelerini evlerinin camlarını ve balkonlarını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için bayraklar ve balonlarla süslemesini istedik. 23 Nisan sabahı ise Çocuk Şenliği Otobüsümüz ile sabah 10.00’da hareket ederek Nasrettin Hoca’dan Karagöz ve Hacivat’a, Spiderman’den Batman’a, Pinokyo ve Keloğlan’dan farklı çizgi film karakterlerinden oluşan maskotların yer aldığı otobüs ile şehrin tüm caddelerinde coşkulu ve eğlenceli müziklerle gün boyu gezdik. Şehirde adeta bayram coşkusu yaşandı. Tüm vatandaşlar evlerinin camlarına ve balkonlarına akın etti. 7’den 70’e herkesin ellerinde bayraklarla katıldığı 23 Nisan coşkusu, bizleri de mutlu etti. Otobüsün gezisi sırasında camlarından sepetlerini sarkıtan çocuklara da maskotlar tarafından çikolata ikram ettik. Aynı zamanda İnegöl Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından da gün boyu canlı yayınlarla Çocuk Şenliği Otobüsü etkinliklerimiz tüm vatandaşlara ulaşmış oldu.”

 

ONLİNE PROGRAMLAR VE 19 MAYIS COŞKUSU

“Kültür sanat salon etkinliklerimizi ve toplu organizasyonlarımızı durdurduk ancak, kültür ve sanata dair çalışmalarımıza ara vermedik. Bu süreçte Mayıs ayında online programlar düzenledik. Bu programlara ilçe halkımızın ilgisi de yoğun oldu. Ender Saraç ile sağlığa dair, Hatice Kübra Tongar ile Aileye Dair, Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Yaşama Dair şeklinde online programlar yaptık. Bu programlar sosyal medya hesaplarımızdan yayınlandı. Yine 19 Mayıs Atatürk’ün Anma Gençlik Ve Spor Bayramında sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evlerimizde bayram coşkusunu yaşamak adına İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğumuz ile farklı bölgelerde gösteriler yaptık. İnegöl Belediyesi Halk Dansları Ekibimiz; Alanyurt bölgesinde, Yeniceköy DOSTUM tesislerinde, Atatürk Bulvarı üzerinde ve Heykelde sunduğu gösterilerle 19 Mayıs coşkusunu balkonlara taşıdı.”

 

KÜLTÜR SANAT HİÇ DURMADI

“Bu süreçte okulların kapanmasıyla uzun süre evlerinde kalan çocuklarımız için de Haziran ayında ‘Temiz Şehrim Temiz Geleceğim’ konulu resim, şiir ve deneme yarışması düzenlendik. Yine Halk Dansları Topluluğumuz ile yöresel sanatçılarımızın katkılarıyla İnegöl Türküleri klip çekimleri yapılarak sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Bu çalışmalar da ilçe halkımızdan büyük ilgi gördü. 15 Temmuz Anma Programlarımız da her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanlarda gerçekleştirildi. Yeni normal dönem içerisinde pandemi kurallarına göre yapılan anma programında, ilçe halkımı tıpkı 15 Temmuz 2016 gecesi olduğu gibi yine meydanları sahipsiz bırakmadı. Ayrıca yeni normal sürecinde Sosyal Mesafeli Açık Hava Kültür Sanat Etkinliklerimiz de oldu. Hikmet Şahin Kültür Parkı içerisindeki Açıkhava Gösteri Merkezinde konser ve tiyatro gösterileri yapıldı. Ancak bu gösteriler vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeniden iptal edilmek durumunda kaldı. 30 Ağustos Zafer Bayramında da yine açık otobüsümüz ile şehir tur4u ve Bayram coşkusu yaşatıldı. Üniversite tercih döneminde ise öğrencilerimize tercih tüyolarıyla ilgili videolu içerikler hazırlandı. İnegöl’ümüzün Düşman İşgalinden Kurtuluşunun yıl dönümü olan 6 Eylül’de de yine özel programlarla ilçe halkımızı buluşturduk. Bu özel günde Milli Mücadele Döneminde İnegöl Kurtuluş Sergisi düzenlendi. Online sergi, ziyaretçi akınına uğradı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında da yine Kültür Sanat Otobüsümüz ile şehir turu ve Uzun Sokakta açık alanda 29 Ekim Cumhuriyet Sergisi düzenlendi. Kasım ayında İzmir depremi sonrası yine Uzun Sokakta açık hava sergisi şeklinde Depreme Duyarlılık Sergimiz oldu. Aynı yerde 24 Kasım’da da Öğretmenler Günü Sergisi düzenledik.”

 

ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASINA ÖZEL PROGRAM

“Her yıl 9-16 Kasım tarihleri arasında kutlanan Dünya Çocuk Kitapları Haftasında da çocuklarımıza özel bir çalışma yapmak istedik. Bu yıl pandemiden dolayı okullarda etkinlik düzenleyemesek de öğrencilerin kitap hediyelerini ulaştırmak adına farklı bir etkinliğe imza attık. Şehirdeki tüm halk otobüsleri kitaplarla donatıldı. Sabah otobüse binecek çocuklar ve ebeveynleri için hazırlıklar erken saatlerde başladı. 110 halk otobüsüne 1000 adet kitap astık. Sabah okullarına gitmek için otobüse binen çocuklarla işlerine gitmek için otobüse binen ebeveynler, karşılaştıkları tablo karşısında büyük şaşkınlık ve sevinç yaşadı. Bu anlar kameralar tarafından da kayıt edildi. Çocuklara kitapların kendileri için hazırlandığı, ebeveynlere de çocukları için birer tane kitap alabilecekleri ifade edildi. Böyle 1000 adet kitap dağıtmış olduk.”

 

HAFTA SONLARI KÜLTÜR SANAT OTOBÜSÜ ETKİNLİKLERİ

“Aralık ayında vaka artışlarındaki hızlı yükselme nedeniyle hafta sonları uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağı sonrası, vatandaşlarımızın ve özellikle çocukların daha keyifli saatler geçirmeleri adına Kültür Sanat Otobüsü etkinlikleri düzenledik. Cumartesi ve Pazar günleri saat 12.00 ile 16.00 arasında İnegöl’ün cadde ve sokaklarında kültür sanat otobüsümüz ile etkinlikler yaptık. Mahallelerimizde kısa bir tur yaptıktan sonra mahalle meydanlarında kısa süreli gösteriler gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın da kültür sanat otobüsü etkinliklerine ilgisi yoğun oldu. Palyaço, cambaz ve farklı kostümlerle sokaklara renk katan kültür sanat ekiplerimiz, eğlenceli görüntülerin ortaya çıkmasını sağladı.”

 

FARKINDALIK VİDEOLARI YAPILDI

“Pandemi sürecinde ekiplerimiz farkındalık videosu çalışmalarına da yöneldi. Bu süreçte önce dilencilere yönelik bir video, ardından da Covid-19 virüsü kıyafetiyle salgına dikkat çekmek, pandemi kurallarını hatırlatmak adına bir video hazırlandı. Her iki videomuz da büyük ilgi gördü.”

 

MÜZEYE ZİYARETÇİ AKINI

“Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz bünyesinde iki önemli değerimiz de yer alıyor. Kent Müzemiz ve Mobilya Müzemiz. Müzelerimiz pandemi sürecinde Mart ayında ziyarete kapatıldı. 16 Haziran’da yeni normalleşmeyle birlikte yeniden açıldı. 2020 yılında toplam 8 okul, 24 sınıf ve 840 öğrencimiz müzelerimizi ziyaret etti. Toplamda ise 2020 yılında 34 bin 439 ziyaretçi müzelerimizi gezdi. Ayrıca Kent Müzemizi açıldığı 10 Ocak 2009’dan bu yana toplam 817 bin 815 ziyaretçi gezdi. Aynı zamanda şehrimizdeki sergilerin merkezi konumundaki müzemizde 2020 yılına kadar toplam 139 sergi yapıldı. 2020 yılında ise pandemi nedeniyle sadece 4 sergi yapılabildi.”

 

6,5 MİLYON MASKE ÜRETİLDİ

“Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze bağlı bir diğer önemli birimimiz ise İNESMEK (İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları). İNESMEK’te de pandemi nedeniyle Mart ayında tüm kurslar durduruldu. Bu süreçte İnesmek mutfağı videoları ile şehrimizin lezzetlerini ilçe halkımıza tanıtmaya gayret gösterdik. Ayrıca ilk sosyal tesisimiz olan İNESMEK Mutfağımız Beşinci Mevsim Kültür Merkezimizin giriş kısmında açıldı. Yine İNESMEK Butik, aynı yer hizmete girdi. Pandemide İNESMEK ayrı bir görev üstlendi. Burada dikiş atölyelerimizde 6,5 milyon maske üretilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtıldı.”

 

BİLGİ KÜLTÜR EVLERİNDE EBA DESTEK NOKTASI OLUŞTURULDU

“Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze bağlı 7 bilgi kültür evimiz mevcut. 17 Mart 2008’den 31 Aralık 2020’ye kadar 1 milyon 211 bin 682 ziyaretçi buralardan faydalandı. 2019 yılı ziyaretçi sayısı 106 bin 573 iken, 2020 yılında pandemi dolayısıyla uzun bir süre kapalı kaldığı için 21 bin 396 ziyaretçiye erişebildi. Pandemi sürecinde kapanan Bilgi Kültür Evlerimiz, yeni normal ile birlikte Haziran ayından itibaren Kurşunlu, Cerrah, Yeniceköy ve Alanyurt Ek Hizmet Binalarında pandemi tedbirleri uygulanarak faaliyete geçmişti. Ardından eğitim öğretimin online olarak devam etmesi üzerine; Mahmudiye, Huzur, Cerrah, Alanyurt, Kurşunlu, Yeniceköy, Mesudiye, Bilgi Kültür Evleri ve Nöbetçi Kitaphanemizde EBA destek noktaları oluşturuldu.”