İnegöllü Araştırmacı Yazar Turhan Şahin'in, Turgut Can Mamaş tarafından yazılan İnegöl kitabından alıntı yaparak paylaşmış olduğu eski İnegöl haritası ilgi odağı oldu.
Paylaşılan harita 1948-1949 yıllarına ait olurken, haritada derelerin henüz yer altına alınmadığı, değirmenlerin varlığı ve salgın hastalıklarla mücadele merkezininin olduğu dikkat çekiyor. Haritanın hazırlandığı yıllarda İnegöl'ün nüfusunun ise 15-20 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.
Turhan Şahin yapmış olduğu açıklamada şu ifaleri kullandı; "Harita İnegöl’ün 1948-1949 yıllarını gösteriyor. 1945 yılı ilçe nüfus 15.165’tir. Nuri Doğrul Bulvarı açılmamış olduğundan “Höyük Alanı” oldukça öne çıkmış. Üç adet değirmenin varlığı ilçedeki derelerin henüz yer altına alınmadığını gösteriyor. 1 numarada tephirhane* 2 numarada tanzifat ahırlarının* işaret edilmesi haritanın Belediye için ya da bir belediyeci tarafından hazırlandığını düşündürüyor. Cerrah Yolu Göçmen Camiinin, Ankara Caddesi Orman İşletmesi, İstiklal Caddesi Gazhane, Mahmudiye Mahallesi Suyolu Caddesinde sonlanmaktadır. Atatürk Bulvarının adı Nuri Doğrul Bulvarı olarak gözüküyor. Şehrin merkezi dışında ticaret ve sanayi bölgeleri henüz oluşmamış.
*Tephirhane: Buğuevi demektir. “Belediyenin temizlik istasyonu. Memlekette salgın hastalıklara mani olmak için tesis edilmiştir. Mezada çıkacak eşyalar burada fenni temizliği yapıldıktan sonra satışa çıkarılırdı.” (Turgut Can Mamaş, İnegöl Kitabı s-59)
*Tanzifat Ahırları: Belediye Temizlik İşleri ahırları demektir."