Türkiye´nin üretim ve ihracata dayalı büyüme hedefi olduğunu ifade eden Pekcan, kadın girişimcileri ihracatçı olarak da görmek istediklerini ifade etti.
Pekcan, ticaret savaşları ve korumacılık önlemleri sebebiyle küresel ihracatın düştüğünü ancak Türkiye´nin ihracatından yılın 8 ayı itibarıyla yüzde 2,9 artış görüldüğünü vurgulayarak, "Dünyada en çok ihracat gerçekleştiren 50 ülke arasında Türkiye 7´nci sırada. Bu güzel bir veri ancak daha fazla markalaşmaya, dijitalleşmeye, teknolojiye ve ihracata ağırlık vererek ülkemizi üst gelir grubuna taşımak için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.
Kadın girişimci sayısının son 15 yılda 40 binden 112 bine çıktığını kaydeden Pekcan, gelişmiş ülkelerde de kadınların hem siyaset hem de ticarette daha fazla yer aldığını dile getirdi.
"Girişimci desteklerinden faydalanın"
Pekcan, Türkiye´de kadın istihdamını artırmanın ve cinsiyetler arası iş gücüne katılım oranındaki farkı azaltmanın önemli bir ekonomik kazanç sağlayacağına dikkati çekerek, "Ülkemizde ve dünyada kadın girişimcileri özendirmek için çok çeşitli fonlar var, lütfen bu fonlardan yeteri kadar faydalanın." çağrısını yaptı.
Yeni kadın girişimci kazanmanın yanında, mevcut girişimlerin de sürdürülebilirliğini sağlamanın önemin işaret eden Pekcan, "Güçlü kadınlarımızı dünya ekonomik arenasında başarılı ihracatçılar olarak görmek istiyoruz. Biz de bakanlık olarak her türlü desteğimizle arkanızdayız." dedi.
"İhracatçı eğitimlerimizi tüm illere yayacağız"
İhracatçı Yetiştirme Akademisi´nde eğitimler verildiğini anlatan Pekcan, bu eğitimleri 5 ilde yaptıklarını, bunun 81 ilde yaygınlaştıracaklarını bildirdi.
Pekcan, İhracat Destek Ofisileri ve Gümrük Rehberi Programı gibi ihracatçılara yönelik çalışma ve desteklere değinerek, "Özellikle tasarruf, eğitim, sertifika ve pazara giriş destekleri bunlardan birkaçı. Bu destekler için kolaydestek.gov.tr sitesinden bilgi alıp siz de onlardan yararlanabilirsiniz." diye konuştu.
Akıllı İhracat Platformu´nun tamamını 2020´nin sonunda devreye alacaklarını ifade eden Pekcan, bu platformla her firmaya dijital kimlik vereceklerini anlattı.
Pekcan, yurt dışına giden ticaret müşavirleri için Müşavir Ağı Destek Sistemi´ni oluşturduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Yurt dışına giden müşavirlerimiz bu sistem üzerinden istediği bilgilere ulaşabilir oldu. Müşavir ağı bilgilendirmesinde ticaret müşavirinin bulunduğu ülkedeki teknik mevzuat, pazar koşulları sisteme yükleniyor. Bu sistem şu anda bakanlığımız bünyesinde iç kullanıma açık, bunu yılsonuna kadar iş dünyasına açacağız. Müşavire Danışın Hattımız da aktif olacak."
"Kooperatifimiz aracılığıyla kadın girişimcileri destekliyoruz"
Pekcan, bakanlığın kooperatifler için de destek programı olduğuna dikkati çekerek, "2 bin 500´den fazla üyesi olan 189 kadın kooperatifimiz aracılığıyla kadın girişimcileri desteklemeye devam ediyoruz." dedi.
Bakanlık olarak bütün projelerde kadınların aktif olmasını beklediklerini vurgulayan Pekcan, bunun için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin beraber çalışması gerektiğini söyledi.