İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, KDV indiriminin sezona yaptığı etkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.
İNDİRİMİN SABİTLENMESİNİ İSTİYORUZ
Konu ile ilgili konuşan Başkan Özcan Ayhan, ?2017 yılı içerisinde 9´uncu aya kadar uygulanan KDV indirimi mobilya sektöründe son derece yararlı oldu. Özellikle iç piyasada sezon başlangıcı olan Şubat-Mart-Nisan-Mayıs ayları dolu dolu geçti. Bu aylarda ilk KDV indirimi 6´ncı ayın sonuna kadardı, bunun bitmemesi için alışverişler çok sıkı şekilde devam etti. Mayıs ayı içerisinde tekrar 9´uncu aya kadar uzatılmasıyla birlikte iç ve dış piyasadaki alışverişlerimiz normal seviyeye indi. Yaz sezonunda zaten 6´ncı aydan 9´uncu aya kadar Türkiye genelinde bir tatil modu olduğu için tüketicilerimiz, aileler bir tatil programı yapıp 6 ile 9´uncu aylar arası programlarını gerçekleştiriyorlar. Bu sezonlarda mobilya sektörü nispeten yavaş oluyor, biz de bu durgunluğu yaşıyoruz. Yıllık düğüncü alışverişlerimizin yüzde 70-80´i bitti. Bundan sonra 9, 10 ve 11´inci aylarda da düğünler olacaktır ama nispeten ilk 5 aya göre daha az olacaktır. Düğün alışverişleri de tamamlandığında yurtiçindeki satışlarımız tamamlanmış olacak. Bir önceki yıla göre KDV indiriminin bize yüzde 50 faydası oldu. Mobilya almayı düşünen, ev değiştiren, mobilyaları eskiyen vatandaşlarımız da mobilyalarını değiştirdiler. Bunun kalıcı, sabit bir rakamda oturmasını istiyoruz. Yılın 5-6 ayında değil de 12 ayında da 8-10 arası bir KDV oranında sabitlenmesini istiyoruz. Mobilya her evin ihtiyacıdır. Özel tüketim değildir, ihtiyaçtır. Bürosunda, evinde, her yerinde mobilya şarttır. Mobilyasız bir ev hiçbir şeye benzemez. Alım gücünün ve asgari ücretin düşük olması hesaplanırsa KDV oranlarının yüzde 8-10´larda kalması çok mantıklı olur. Devletimizin bununla ilgili bir çalışma yaptığı duyumunu aldık. Beklentilerimiz var. İnşallah 2018 başından itibaren sabit, düşmüş bir oranla yeni sezona başlarız? dedi.
YARIM KESİLEN FATURALARDAN KURTULDUK
KDV indiriminin tüketiciye yansıdığını belirten Ayhan, ?2 bin liralık mobilyada 360 lira KDV ödüyordu, yüzde 8´e düşünce 160 lira KDV ödedi. Bu hem bizim yurtiçindeki mağazalarımız için faturalı kesim hızlandı hem de tüketicinin direkt kendi evine aldığı ürünlerde fatura kesimi hızlandı. Zaten ürünün garanti kapsamına girmesi için faturalı olması lazım. Faturası kesildiğinde KDV´si de ödeniyor. KDV´sini ödemek için yüzde 18´den çıkan rakam epey fazlaydı. Şimdi yüzde 8´de aldığı ürünün düşük bir parçasını KDV´ye ödedi. Burada tüketici de satıcı da memnun. Yarın öbür gün üründe bir sıkıntı olduğu ve tüketicinin mahkemeye gittiği zaman elinde bir fatura olması gerekiyor. Faturalarını tam aldıkları için onlar da rahat. İyi bir dönem geçirdik. Bazı düşük faturalardan da bu seviyede kurtulduk. Her yerde olmasa da Türkiye genelinde yarım kesilen faturalar bitmiş oldu diye düşünüyorum. Bunun yüzde 8-10´larda kalıcı olarak devam etmesini istiyoruz. Sektörümüz destek bekliyor. İstihdama ve katma değere destek sağlayan bir sektör. Hammaddemizin yüzde 90´ı yurtiçinden temin ediliyor ve ihracata açık bir sektör. Devletten gelebilecek en önemli destek de KDV´nin bir rakamda sabitlenmesidir? ifadelerini kullandı.