Koronavirüs etkisi ihracat lojistiğine nasıl yansıdı?

Corona virüsü salgınının etkilediği sektörlerin başında lojistik gelmektedir.Yaşanan krizde insanların evde kalmasına en önemli desteği sağlayan sektörde Türkiye özelinde içinde bulunan durum aşağıda özetlenmiştir.

Koronavirüs etkisi ihracat lojistiğine nasıl yansıdı?

Denizyolu lojistiğine etkileri

Denizyolu taşımacılığında 2019 sonunda düşük sülfürlü yakıt uygulaması nedeniyle artan konteyner başı taşıma maliyetlerinin Corona ile beraber daha da yükselerek, fiyat artış oranı %40’lara ulaştı.Nisan ayının sonlarına kadar bazı rotalarda rezervasyonların doldu oluşan arz eksikliği siparişlerin zamanında ulaşmasını engelledi.

Yine denizyolu lojistiğinde ortaya çıkardığı etkilerle devam edecek olursak , Ağırlıklı olarak Çin’den ve diğer Uzak Asya ülkelerinden gelen ithalat konteynerlerinin boş dönüşlerini ihracata kullanan global armatörler; Çin’den gelmesi gereken konteyner adetlerinin Coronavirus etkisi ile düşmesi ile birlikte ihracata konteyner bulamamaya başladılar. Şu anda hem Türkiye’de; hem de tüm dünyada aynı problem hem armatörleri; hem de ihracatçıları ve freight forwarder’ları ciddi şekilde etkilemektedir.Konteyner / yer bulamayan ihracatçılar; bulabilme umuduyla ellerindeki işi neredeyse tüm sektöre talep olarak göndererek sanal bir yoğunluk yaratmaktadırlar. 

Havayolu lojistiğine etkileri

Havayolu navlunlarında yolcu uçaklarının seferlerinin iptal olması kaynaklı kargo kapasitesinin azalmasının Çin ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Amerika arasındaki havayolu navlun fiyatlarında %15-20 arasında fiyat artışı yarattı.Sektörde toparlanma gerçekleştikçe denizyolu ile yetişemeyecek acil siparişlerin havayoluna kayması muhtemel ve bu da havayolu taşımacılığında bir süre daha fiyat artışına sebep olmaya devam edecektir.

Karayolu lojistiğine etkileri

Türkiye’nin karayolu ile ihracat yaptığı Avrupa’da 14 ülkenin sınırını kapatması ile birlikte ihracat yüklerinde gecikmeler yaşanmaya başlarken, oluşan kuyruklar nedeniyle dönmeyen dorseler ya da konteynerler kaynaklı olarak %15 oranında navlun artışları görülmeye devam edilmektedir. Şoförlerin karantinaya alınması,vize uzatılması için başvurulması gereken Avrupa kurumlarının kapalı olması şoför konusunda darboğaz oluştuduğu için karayolu lojistiğinde ciddi bir tıkanma yaşanmasına sebep oldu.

E-ihracat lojistiğine etkileri

E-ihracat gönderilerinde ise insanların zorunlu olmayan alışverişlerini kısmaları sonucu talep daralması beklediğini belirten İsa Korkmaz, Amazon veya Etsy gibi e-ticaret sitelerinde yapılan satışlar da henüz rakamlar ortaya çıkmasa da %20’ye varan düşüşler oldu.

Türkiye’den ortalama 60.000 satıcının ürün yolladığı amazon.com uzun süre ürün kabul etmeyeceğini iletti. Türkiye’den her ay onlarca ürün yollayan amazon satıcılarının işlerinin bir anda durduğu gözlemlendi.

İç lojistiğe etkileri

Son dönemlerde artan yakıt fiyatları ve rekabetçi piyasa koşulları nedeni ile binlerce kamyoncu esnafının iş bırakması sonucu ülke içi yük taşıyan kamyon sayılarında azalma olduğu gözlemlenmektedir. Korona nedeniyle gıda ihtiyaçlarında yaşanan aşırı talep nedeniyle zincir marketlerin Pazar ortalamasının yer yer % 50 üzerinde ücret ödeyerek kamyon rezervasyonları yaparak kapasite satın almaları nedeni ile kamyon bulma sorunu ortaya çıkarmıştır.Örnek vermek gerekirse Corona öncesi Adana-İstanbul arası 2000 TL olan 10 ton yük taşıma maliyetleri 3400 TL seviyelerine yükselmiş bulunmaktadır.

Depoculuğa etkileri

İç talebin azalması ile birlikte denizyolu ile daha önce verilen siparişlerin ithatçılara ulaşması sonucu ürünlerin depolanması ile alan ihtiyaçları ortaya çıktı.İlgili talep artışı depo maliyetlerinde kısa süreli artışa sebep olmaktadır.Üretiminin azalıp tüketimin artmaya başlaması ile bu sorunun tam tersi bir etkiye sebep olacağı öngörülmektedir.

Navlungo’da hizmet veren 150 lojistik firmasından 3 tıklama ile lojistik hizmet teklifi alabilirsiniz. Corona nedeni ile dalgalanan fiyatları takip edebilir aynı zamanda servis alabilirsiniz.