MAAŞLAR EŞİTLENMELİ

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Bağ-Kur emeklisinin, SSK´lıdan bin 800 gün fazlasının bulunduğunu, buna rağmen daha az maaş aldığını belirterek; ?Hem maaş konusu, hem de ödenen iş günü dengelenmeli? dedi.

MAAŞLAR EŞİTLENMELİ

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, kayıtdışı ve emeklilik hususlarında değerlendirmelerde bulundu.

KAYITDIŞIDA AZALMA VAR

Konu ile ilgili konuşan Başkan Özcan Ayhan, ?2017 yılı içinde SGK ve İş-Kur tarafından birçok destekler üretici esnafımıza sunuldu. Kayıtdışıda geçtiğimiz yıllara nazaran Türkiye genelinde ve özellikle İnegöl´de çok azaldı. Zaten sigortasız işçi çalıştırmak riskine artık kimse girmek istemiyor. Bu yalnızca sadece prim ödeme meselesi değil, ileride doğabilecek başka riskler ve iş kazaları var. Artık hiçbir esnaf sigortasız işçi ve kayıt dışı çalışma tarafında değil. Devletimizin de bu sene istihdamı artırmaya yönelik özel indirimler var. Bunlardan da faydalanmak lazım. İş-Kur´u da iyi takip etmek lazım.?

EŞİTLENMESİNİ İSTİYORUZ

?Bağ-Kur´luların emekli olabilmesi için 9 bin iş gününü ve 25 yılı doldurması gerekiyor. SSK´lılarda ise 7 bin 200 gün şartı aranıyor. Bunun eşitlenmesi gerekiyor. SSK´lılar gibi Bağ-Kur´lularında prim gününün geriye çekilmesini istiyoruz. Bağ-Kur´dan emekli olanların hatta maaşı daha düşük. Ödediği gün sayısı fazla olmasına rağmen SSK emeklisine nazaran Bağ-Kur emeklisi daha az emekli maaşı alıyor. Yanında çalışan işçisinin primlerini ödüyor, tazminatını ödüyor. 9 bin iş gününü ve 25 yılı doldurduktan sonra emekli olunca ise, SSK´lıdan daha az maaş alıyor. Hem maaş konusu, hem de ödenen iş günü dengelenmeli. Bununla ilgili bir çalışma yapılırsa, esnaf arkadaşlarımızda mağdur olmaz. Sadece fabrikatörleri, büyük işadamlarını değil, bu konuda küçük esnafı da düşünmek lazım. Türkiye´de yalnızca gününü doldurup emekli olmayı bekleyen birçok esnaf var. Yalnız başına veya 1-2 personel çalıştıran esnaf arkadaşlarımız var. Küçük esnaf için emekli olmak önemli bir şey. Bunu büyük sanayiciyle kıyaslamamak lazım? dedi.

ESNAFIMIZ RİSK ALMAK İSTEMİYORUZ

Mobilya sanayisinde Suriyelilerin kaçak çalıştırıldığı iddiasının sorulması üzerine Ayhan, ?Suriyelilerle ilgili sorunun büyük kısmı çözüldü. Oturma izni olanlar yada Türkiye´ye kayıtlı giriş yapanlara geçici çalışma izni veriliyor. Çalışma Bakanlığına müracaat edildikten sonra kısa sürede izin veriliyor. Esnafımızda bu konuya artık çok dikkat ediyor. Eskisi gibi değil. Artık risk almak istemiyor. İnegöl´de kayıt dışı sorunu diğer il ve ilçelere göre çok azdır. Çünkü esnafımız bu konuyla ilgili sıkıntılar yaşadı. Artık böyle bir risk almak istemiyor? ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: MAAŞLAR EŞİTLENMELİ