Mobiliyum´dan Fas´a Çıkartma

Ekonomi Bakanlığı´nın desteği ile UR-GE çalışmalarına hız veren Mobiliyum, Fas´ta 100´e yakın firma ile B2B görüşmeleri gerçekleştirdi.

Mobiliyum´dan Fas´a Çıkartma

Mobilyanın Başkenti gazetesine açıklamalarda bulunan Mobiliyum Avm Yönetim Kurulu Başkanı Talha Timur Han, Fas´a gerçekleştirilen seyahati değerlendirdi. UR-GE faaliyetlerine değinen Talha Timur Han ´´Öncelikle biz Mobiliyum olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hep şunu söylüyoruz. İnegöl´ün tanıtımına Mobiliyum´un tanıtımına nasıl katkıda bulunabiliriz, Yönetim kurulumuz ve ben bunun mücadelesini veriyoruz. İnegöl´ü ayrıştırmadan önceliğimiz İnegöl, ucunada Mobiliyum´u bağlayarak tanıtım ve reklamlara bu sene daha önem vereceğimizi daha önceki toplantılarımızda iletmiştik. Biz Mobiliyum olarak Ekonomi Bakanlığından Ur-Ge desteği alan tek kooperatifiz. 2 tane Ur-Ge çalışmamız var ikisi de bakanlık tarafından onaylandı. 4.5 milyon dolar Ur-ge desteği aldık. Ur-ge açılımı bildiğiniz gibi Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi anlamına geliyor. Bakanlığın bu projede bizden isteği,  gittiğimiz ülkelerde ülkenizi şehrinizi daha katma değerli daha çok ihracat yapabilmek adına tanıtmamız. Destek kapsamında  görüşme yapmış  olduğunuz grupları Türkiye´mize şehrinize getiripharcadığımız maliyetin %75´ini bakanlık bizlere geri ödüyor. Yani bu parayı güzel kullanabilmek lazım, bizde bu anlamda ilk Ur-Ge çalışmamızı Katar´a gerçekleştirdik.? dedi.

KATAR´DAN İYİ TEPKİLER ALDIK

?Katar´dan iyi anlamda  güzel tepkiler aldık. Katar´da hem ikili iş görüşmeleri yaptık hem de Katar´da görüştüğümüz iş adamlarını, oranın potansiyelli Mobilya ithalatı yapabilecek firmalarını buraya davet ettik. Önce şehrimizi tanıttık, sonra Mobiliyum´u tanıttık. Üretim gücümüzü anlattık, daha sonra Mobiliyum´dan Katar´a ciddi anlamda proje işleri almaya başladık. Kendi firmamda dahil burada ihracatımız biraz daha artmış oldu. Bu başarıyı yakaladıktan sonra 2019 yılında daha sık Ur-Ge çalışmaları yapalım istedik. Yönetim kurulumuzla ihracatçı arkadaşlarımızı bir araya getirdik nerelere B2B yapmamız gerektiğini, ortak kararla çıkarttık. Buradaki amacımız bizi bilen tanıyan değil de daha bakir pazarlara gidip İnegöl Mobilyasını ve Mobiliyum´u buralarda tanıtıp pazar ağımızı genişletmek. Bu araştırmalarımız sonucunda Fas ön plana çıktı.?

FAS, ?MOBİLYA İTHALAT ÜLKESİ?

?Fas ciddi anlamda Mobilya ithalat ülkesi, Fransa, İspanya,Brezilya ciddi anlamda buraya mobilya veriyor. Biz Türkiye olarak baktığımızda yaklaşık 30 milyon dolar civarında bir mobilya ihracatı yapmışız çok düşük bir rakam. İnegöl´den de Fas´a 2 milyon civarında ihracat yapabilmişiz. Mobiliyum´dan yaklaşık 23-24 firma ile beraber Fas´a ziyarette bulunduk. Yaklaşık 100´e yakın firma ile Fas´ta iş görüşmeleri yaptık. Yine orada biz önceliğimizi İnegöl´ün tanıtımına verdik. İnegöl´ün üretim gücünü anlattık sonra Mobiliyum´u anlattık. Görüştüğümüz firmaları İnegöl´e davet ettik 2 veya 2,5 ay içerisinde görüştüğümüz bu firmaları İnegöl´de ağırlamayı hedefliyoruz. Orada potansiyeli gördük ama oradaki firmaların İnegöl´ü bilmediğini Türkiye´yi tanımadığını tespit ettik. Bir kaç firma İstabulİhracaatçılar Birliğinin davetlisi olarak fuarlara katılmışlar ama bunlarda çok azınlıkta. İnegöl´ü elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalıştık. Hem arkadaşlarımız iş potansiyellerini anlattılar. Hem Fas´ı görmüş oldular.Kısacası Fas´a yaptığımız ziyarette Hem Türkiye´mizi Hem İnegöl´ümüzü hemde Mobiliyum´u tanıttık. Verimli bir çalışma oldu diyebilirim´´dedi.

ÖZÜMÜZE DÖNMELİYİZ

2019´un ilk altı ayını gazetemize değerlendiren Mobiliyum Yönetim Kurulu Başkanı Talha Timur Han şu ifadeleri kullandı´´Daha önceki verdiğimiz basın açıklamalarımda hep şunu anlattım. 2015 yılı sonuna kadar ayrı bir İnegöl, 2015 yılı sonrasında ayrı bir İnegöl değerlendirmek lazım. Mobilyada üretim gücümüz var bu doğru, Mobiliyum ile beraber teşhir gücümüz de arttı. Şuan Avrupa ile yarışabilecek gücümüz var ama biz 2010 ile 2015 yılları arasında nasıl ön plana çıktık nasıl ihracatımızı artırdık bunu iyi etüt etmemiz gerekiyor. Hızlı ticaret yaptık, yani Ortadoğu pazarına çok çabuk girdik. Verilen terminlerde sözümüzde durduk. Oranın banka gücünü, akreditif gücünü, iş potansiyelini kullandık. Ama 2016 yılından sonra üzülerek söylüyorum kaliteye endeksli bir rekabet oluşmadı. Fiyata endeksli bir rekabet oluştu. Yani kalitelerimizden ödün vermeye başladık. Kullandığımız ham maddeden ödün vermeye başladık. Bu İnegöl için çok iyi bir rekabet ortamı değil. Biz özümüze dönmezsek ben 2019´un ve 2020´ninde 2018´den daha iyi olacağı kanaatinde değilim. Dolar kurları 2018 Ağustos ayında 7 liranın üstüne çıktıydı.Ham maddeye müthiş zamlar yapılmıştı, şuan da dolar 5,80 civarlarında, zam yapılan hiçbir ürün fiyatları aşağıya düşmedi. Bilakis tekrar doların düşük olmasına rağmen zamlar yapılıyor. Bugün %15 elektrik zammından bahsediyoruz %10 doğalgaz zammından bahsediyoruz. Mdf ye suntaya tekrar bir zam var. Bunları üretici göğüsleyemez diye düşünüyorum. Çünkü fiyata endeksli bir rekabetin içinde ham maddeye gelen zamlar üreticinin ciddi anlamda belini büküyor. Yani bu kira bedelleri bu genel giderler ile mobilyacı bu yükün altından kalkamaz diye düşünüyorum.Ve hiçbirimiz genel giderlerimizi minimize etmeyi öğrenemedik. Çünkü 2010 ve 2015 yılları arasında hızlı büyüdük. Oradaki genel giderlerimizi ogün ki karlılıklarımızı hep minimize ettik.Ama şuan da bu kiralarla bu genel giderlerle ve ham maddedeki fiyat artışlarınla bu mobilya zor götürülebilir sürdürülebilir diye düşünüyorum. Biran önce İnegöl´deki mobilya sektöründeki arkadaşların ve siyasetçilerin bir araya gelip tek seslilikle gücümüzü tekrar ortaya koyup, gerçekleri masaya yatırmamız lazım. Fuarların öneminin İnegöl için çok büyük olduğunu düşünüyorum. İnegöl´ün,  fuar şirketi ile Mobiliyum ile İmotim ile birlikte oturup fuar şenlikleri adı altında köftemizi de buna dahil ederek turizm sektörünüde içine dahil ederek, İnegöl´de festivaller yapmamız gerekir. Biz güçlerimizi birleştirebilirsek ben İnegöl´ün üretim gücüne çalışma gücüne azmine çok güveniyorum´´dedi.



Anahtar Kelimeler: Mobiliyum Çıkartma