Mobilya Sektörü Dövizdeki Dalgalanmadan Endişeli

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, “Döviz kurundaki ani düşüş nedeniyle yüksek kurdan yükleme yapan sanayicinin düşük kurdan ödeme alacak olmasının sektörü zor duruma sokacağını ifade etti.

Mobilya Sektörü Dövizdeki Dalgalanmadan Endişeli

MOSDER: KUR SABİTLENMELİ

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, “Döviz kurundaki ani düşüş nedeniyle yüksek kurdan yükleme yapan sanayicinin düşük kurdan ödeme alacak olmasının sektörü zor duruma sokacağını ifade etti.

Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle hafta sonları mağazaların kapalı olması nedeniyle hali hazırda sıkıntılı günler yaşayan mobilyacıları şimdi de kur dalgalanması olumsuz yönde etkiliyor.

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Pandemi boyunca yüksek kurdan satın alınan hammadde fiyatlarıyla mücadele etmeye çalıştık. Yüzde 60’tan yüzde 130’a kadar döviz bazında bir artışla hammadde satın aldık. Şimdi ise döviz kurlarında beklentinin üzerinde ani bir düşüş yaşanmasıyla birlikte ihracatçı firmalarımız büyük bir endişe yaşıyor” dedi.

MOSDER Başkanı Balcı, “Küresel çapta devam eden kovid-19 krizinin dünya ekonomisine olumsuz etkilerini hep birlikte takip ediyoruz. Bununla birlikte dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında gelen mobilya sanayimiz, geçtiğimiz yıl 3.1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2020 yılının inişli çıkışlı etkisine rağmen yeni yıla pozitif bakış açısıyla giriş sağlayan sektör, ocak ayında 285 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirdi. Pozitif yöndeki bu seyir, dolar kurundaki ani düşüşle beraber etkisini kaybetti. Bu süreçte en azından ithal edilecek hammadde ürünlerinde vergilerin indirilmesi gerekiyor. Bu bir nebze olsun rahatlama sağlatacaktır” diye ifade etti.

 “Mobilya sanayimizi korumak için kârlılık şart!”

“Ülkemizde 80 bin ihracatçı markamız var” diyen Mustafa Balcı, “Dolardaki dalgalanma firmalarımızda öz kaynak sıkıntısı yaşatacak ve önünü göremeyen üretici, kapasitesini küçültmeye gidecektir. Bu da en başta istihdama olumsuz yansıyacaktır. Yalnızca markalaşmayı başarmış firmalarımız değil, irili ufaklı tüm mobilya firmalarımız bu rekabette yer alabilecek güçte olsun. Potansiyelimizi arttıralım ve 100 bin ihracatçı firma ile dünyaya açılalım. Sektörümüzün çan eğrisi yukarı yönde ivmelenmeye devam etsin istiyoruz. Bu doğrultuda kârlılık olmalı ki yeni yatırımlar yapılabilsin, mağazalar açılsın, yeni istihdam sağlansın. Türk mobilyasının katma değeri yüksek ürünlerle imajını yükseltmeye çalıştığımız bir dönemde, bölgenin ucuza satan ülke algısını yıkmak istiyoruz. Bu süreçte kârdan vazgeçtik ama şimdi de zarar etmeyelim derdine düştük. Dolar kurunun 7 TL’nin altına birden düşmesi ihracat yapan birçok sektörü zor durumda bırakacaktır. Bu konuda ivedilikle önlem alınmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.