Mobilyada KDV İndirimi Başvurusu

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yaptığı başvuruda, ?KDV oranının sadece satışta değil, diğer nakliye ve maliyet kalemlerinde de uygulanması gerekmektedir? dedi.

Mobilyada KDV İndirimi Başvurusu

Hidayet Vahapoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı bir başvuruda bulundu; Vahapoğlu, ?Türkiye´de mobilya sektörü istihdam kapasitesi en yüksek sektörlerin başında gelmektedir. TOBB Mobilya 2017 Faaliyet Raporuna göre mobilya sektörü dünya mobilya ihracatının %1,2´sini oluşturmaktadır. Ayrıca mobilya sektörü ülkemizde yıllık ihracat artışı %8, yıllık 2.35 milyar dolar ihracat, toplam yıllık 6 milyar dolar sektör değeri olan 40.000 e yakın işletme ve 200.000 istihdam ile en önemli sektörlerdendir. Kayıtlı işletmelerin büyük bir kısmını ise KOBİ sınıfı oluşturmaktadır. Bu bilgiler ışığında Mobilya sektörüne ait sorunların çözümü ekonomik ve sosyal yönden faydası çok fazla olacaktır. Öncelikle mevcut KDV uygulamasında sadece satış düzeyinde uygulanan bir KDV indirimi söz konusudur. Bu uygulama bile daralan pazarda kısmen rahatlama oluşturmuştur. Bu durumun yılsonuna kadar uygulanacak olması, hem üreticiler, hem de tüketiciler tarafından olumlu karşılanmıştır?

Yüzde 25-30´unu vergiler oluşturmaktadır.

?Mobilya sektörü üretim odaklı bir sektör olduğu dikkate alındığında en önemli hususun girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Bu anlamda Mobilya sektörünün önemli bir parçasını ağaç işleri sektörü oluşturmaktadır. Ancak emek yoğun bir sektör olan ağaç işleri sektörü mobilya sektörü içinde değerlendirilmemekte ve KDV indiriminden yararlandırılmamaktadır. Burada uygulanan vergi oranı %18 dir. Ayrıca direkt ve dolaylı vergiler ile beraber Mobilya sektöründeki maliyetlerin yaklaşık % 25-30´unu vergiler oluşturmaktadır. Daralan inşaat sektörü ile bağlantılı olarak ağaç işleri sektörü ürünlerinden kapı mutfak banyo dolabı gardırop vb. ürünlere yönelik taleplerde ki düşüş devam etmektedir. Mobilya sektörünün başlıca girdi kalemlerini, başta ahşap esaslı malzemelerden sunta, kereste, hırdavat malzemeleri, plastik aksesuarlar, tutkal, sünger ve tekstil ürünleri ile taşımacılığın büyük bir kısmının karayolu taşımacılığı olması sebebiyle araç ve mazot gibi nakliye giderleri oluşturmaktadır. Bunlardan tekstil ürünleri hariç diğer kalemlerde uygulanan KDV´nin %18 olması en önemli maliyet kalemlerindendir?

KOBİ´ler istihdamda daralmaya gitmeyecektir

?Mobilya sektöründe satış üzerinden yapılan KDV indirimi Tekstil sektöründe yapılırken Mobilya sektörünün bel kemiğini oluşturan ağaç işleri sektöründe yapılmamaktadır. Ağaç işleri sektöründe meydana gelen bu daralma istihdam üzerinde de kendini göstermektedir. Tekstil sektöründe uygulanan %8 KDV´nin mobilyada kullanılan diğer mamul ve yarı mamul mallarda uygulanması durumunda girdi maliyetlerinde yüzde 10 gibi bir düşüşe neden olacak ve bu durum indirim olarak fiyatlara da yansıyacaktır. Böylece ağaç işleri sektöründe de bir rahatlama sağlayacak ve KOBİ´ler istihdamda daralmaya gitmeyecektir. Yapılacak düzenleme ile mobilya sektörünün büyük bir kısmını oluşturan ağaç işleri sektöründe faaliyet gösteren esnafın üzerindeki artan kur baskısı azalacak ve piyasalarda yaşanan nakit akışının dengelemeye yardımcı olacaktır. Üretime odaklanan işletmeler iş ve emek yoğun bir sektör olmasından dolayı ağaç işleri sektöründe meydana gelecek iyileştirmelerin direkt istihdama kalıcı katkı sağlaması açısından İvedili yapılmalı ve kalıcı olarak KDV oranının sadece satışta değil diğer nakliye ve maliyet kalemlerinde de uygulanması gerekmektedir. Mobilyanın yan sektörleri olan cam, ayna, nalbur vb. hammaddelerinde KDV oranlarının % 8 olması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Ayrıca diğer uygulanan vergilerin daha adaletli ve ölçülü olarak kademeli de olsa azaltılması hem enflasyonla mücadeleye Destek olacağı, hem de sektördeki kayıt dışı oranında ciddi düşüş sağlayacağı açık ve net bir gerçektir? ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: Mobilyada İndirimi Başvurusu