Tarih: 08.11.2018 13:51

MOBİLYA´YA İNEGÖL DAMGASI

Facebook Twitter Linked-in

Bursa Teknik Üniversitesi ?Orman Fakültesi´ ile ?Mobilya-Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi´ tarafından, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ile İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) işbirliği kapsamında düzenlenen ?Mobilya Çalıştayı? gerçekleştirildi.

İHRACATIN YÜZDE 16´INI İNEGÖL KARŞILIYOR

Çalıştayda konuşan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, sanayi şehri durumundaki İnegöl´ün mobilya sektörünün lokomotifi olduğunu belirterek, ?Şehrimizde bir asırdır ağaç işleme sanayisi faaliyette. Özellikle 1980´li yıllardan sonra teknolojinin de gelişmesiyle İnegöl, Türkiye genelinde ve dış pazarda önemli bir üretim ve ihracat merkezi konumuna geldi. Şehrimizde şuan ülke üretiminin yüzde 40´ına yakını ve ihracatın yüzde 16´sını gerçekleştiriyoruz? diye konuştu.

Mobilya üretiminde standardizasyonu sağlamak amacıyla BTÜ´nün ev sahipliğinde düzenlenen Çalıştaya, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, TSE temsilcileri Ergün Türk ve Filiz Çelikçiile BTÜ Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı

?MAUM VE SEP İLE BTÜ, SANAYİYE DAHA YAKIN?

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, üretimde fiziki mekânlar kadar kurumsallaşmanın da önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Karademir, ?Orman Fakültesi bulunan ve kontenjanlarını tam dolduran genç bir üniversite olarak BTÜ, bütün varlığı ve enerjisi ile mobilya sektörünün yanındadır. Mevcut bilginin etkin kullanımı, yeni bilgi üretimi, donanımlı bireylerin yetiştirilmesi, test ve analiz hizmetlerinin verilmesi gibi alanlarda BTÜ, sanayicilerimiz ve bütün paydaşlarımızın yanındadır. YÖK tarafından onaylanan Mobilya Araştırma ve Uygulama Merkezi ve uzun dönem staj uygulamamız ile çok güzel işbirliklerinin gelişeceğine inanıyoruz. Bölgeden, global pazarlarda üst sıralara çıkabilmemiz için üniversite, sanayi ve kamu işbirliği şart? dedi.

?İNEGÖLLÜ FİRMALAR STANDARDİZASYONU ÖNEMSİYOR?

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir´in konuşmasının ardından panel konuşmalarına geçildi. ?Standartları Yüksek Mobilya´ konusunda katılımcılara bilgilendirmelerde bulunan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, sanayi şehri durumundaki İnegöl´ün mobilya sektörünün lokomotifi olduğunu söyledi. Uğurdağ, ?Şehrimizde bir asırdır ağaç işleme sanayisi faaliyette. Özellikle 1980´li yıllardan sonra teknolojinin de gelişmesiyle İnegöl, Türkiye genelinde ve dış pazarda önemli bir üretim ve ihracat merkezi konumuna geldi. Şehrimizde şuan ülke üretiminin yüzde 40´ına yakını ve ihracatın yüzde 16´sını gerçekleştiriyoruz? diye konuştu.

SEKTÖRDE PROFESYONELLEŞMENİN ARTMASINI İSTİYORUZ

Bütün şehrin birlikteliği ile İnegöl´ün mobilyası ile marka olmuş bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Uğurdağ, ?Markalaşmak beraberinde ciddi bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bu yüzden sektörde profesyonelleşmenin artması üzerinde durduğumuz bir konu. Bir diğer önemsediğimiz husus ise standardizasyon. İnegöllü mobilyacılar olarak ürünlerde standardizasyon olmalı diyoruz, bunu hem İnegöl, hem de ülkemiz için istiyoruz. Bunu başardığımızda, birçok sorunu çözeceğimize inanıyoruz? şeklinde konuştu.

?STANDARTLAR HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK ÖN PLANDA?

Türkiye´nin mobilya standardizasyonu konusunda dünya ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç de, BTÜ´nün bu konuda gerçekleştirdiği çalışmayı takdirle karşıladıklarını belirtti. Güleç, ?Mobilya sektörü 2008´den bu ya yüzde 34 oranında büyümüş durumda. Dünyada yıllık 436 milyar dolar civarında mobilya tüketimi var. 2050 yılında mobilya üretimi ve ticareti ile ilgili ekonomik hacmin 1 trilyon dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Yılsonu itibariyle Türkiye´nin mobilya ihracatı 1 milyar dolara ulaşmış olacak? dedi.

?Mobilya ülkesi olacaksak, standartları özümsemeliyiz? şeklinde konuşan Güleç, ?Günümüzde mobilya üretimi ve ticaretinde standartlar her zamankinden daha çok ön planda tutuluyor. Özellikle hedef pazarlar olarak gördüğümüz ülkelere ihracat yapabilmek için yanmazlık, çevrenin korunması standartlarına ulaşmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra tüketicilerin satın alma davranışları da değişiyor. Y kuşağı dediğimiz, şu an iş ve aile sahibi olan kuşak mobilya alırken; dayanıklılığı, tasarımı, sürdürülebilirliği, güvenliği, ürünün menşeini, doğallığı ve hatta üreticinin çocuk işçi durumunu bile takip ediyorlar. Biz üreticilerini bu standartları yakalayamadan daha fazla ihracat yapmamızın imkânı yok? ifadelerini kullandı.

?SEKTÖRE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ?

Panelde konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ise,  mobilya sektörünün Türkiye ve bölge için önemini vurguladı. Gerim, ?Bursa mobilya üretiminde İstanbul ve Ankara´nın ardından 3.sırada. Türkiye´nin dünya mobilya ihracatındaki 2017 yılında yüzde 1,1´lik pay ile 17. sırada yer aldığı görülmektedir. İnegöl´de ise 2017 yılında mobilya sektörünün ihracatı 378 Milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Bu bağlamda sektörden daha fazla pay almak ve mobilya üretimindeki kaliteyi artırmak için gerekli adımları atmamız gerekiyor? dedi.

BEBKA olarak 2009´dan itibaren mobilya ve ağaç sektörüne yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen Gerim, ?İnegöl mobilya-ağaç işçiliği müzesine mali destek sağladık. Bunun yanı sıra Atölye İnegöl adıyla hizmet veren İnegöl Mobilya Tasarım ve Rekabet Merkezi´nin yapımında katkılarımız var. Güdümlü projeler kapsamında fuar merkezi fizibilite hazırlıkları tamamlandı ve çalışmalarımı devam ediyor. Mobilya test ve malzeme merkezi projesi de gündemimizdeki konular arasında. BEBKA olarak mobilya sektörünün gelişmesinin bölge açısından önemini biliyoruz ve sektöre katkı sağlamaya devam edeceğiz? diye konuştu.

TSE uzmanları Filiz Çelikçi ve Ergün Türk, standardizasyon, standartların önemi ve sistem belgelendirme faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirirken, BTÜ Mobilya- Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAUM) Müdürü Doç. Dr. M. Said Fidan da kısa süre önce kuruluşu tamamlanan ve ülkemizde ilk olma özelliğindeki MAUM´un çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Konuşmaların ardından panel konuşmacılarına BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

 Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —