Merhaba sevgili dostlar! Dün 50.'si gerçekleşen Modef Fuarı'nın açılışına katıldım. Fuar alanında minik bir tur attıktan sonra, açılışın yapılacağı alana protokol ve ziyaretçilerin gelmesini beklerken şöyle bir etrafıma baktım…
Çok değil, bundan 8-10 yıl öncesine minik bir yolculuk yaptım. Caddeler süslenmiş, yol boyunca donatılmış, mobilyacılar mağazalarını hazırlamış, bir heyecanla beklenirdi MODEF...
Şimdi de bu heyecanı az olsa da yaşayan firmalarımız var tabii ki…
Hadi gelelim açılışa, kim ne dedi, biz ne anladık? Bir yazalım tek tek… İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ'la başladı açılış konuşmaları. Uğurdağ konuşmasında İnegöl mobilyasının 171 firma ile bu fuarda temsil edildiğini, 70'e yakın ülkeden ziyaretçi beklendiğini ve iç pazardaki firmaların zaten bu fuarı takip ettiklerini söyledi.
Bunun yanında MODEF fuarcılık şirketinin bu yıl düzenleyeceği Mobilya Yan Sanayi Fuarı'ndan bahsetti.
Yavuz başkan, "Biraz da şu İnegöl'deki konkordato meselesini konuşalım," dedi.
"Şimdiye kadar biz bu konuda pek konuşmadık ama söyleyeceklerimiz var tabii ki," dedi.
Ve rakamlarla açıkladı: 14000 üreticinin olduğu bir şehirde, son 5 yılda 53 firma konkordato almış. Bunların 6'sı iflas etmiş.
"Yazık değil mi bu 14 bin insana, bu kadar yaygara kopuyor piyasada?"
"Pazarlamacılar, ihraçatçılar olumsuzlukları anlatacaklarına bu rakamları alsınlar, biraz da bunu konuşsunlar."
Söz geldi basına, basın artık pireyi deve yapmayı bıraksın, "İnegöl'de hangi dev mobilyacı batmış da bunu haberleştiriyorsunuz?" diyerek basına da biraz sitem etti.
Burdan mobilya sanayilerinin alt ve üst yapı sorunları, yeni sanayi siteleri ve önemli fuar alanı isteğini de belirttikten sonra konuşmasını bitirdi.
Tabii ki konuşmadan satır başlarını alarak size aktardım.
Sonra TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, İnegöl mobilyasının Türkiye'de ve dünyada geldiği yeri rakamlarla anlattı ki ben çok şaşırdım.
Örneğin; dünyaya mobilya ihracatı yapan Türkiye daha önce 36. sırada imiş. Şu anda geldiğimiz noktada sıramız 7. Bu müthiş bir büyüme ve sıçrama. Hedef, 2028'de dünyada 5. sıraya gelmiş bir mobilya ihracatı.
Ve sonrası, mobilya sektörünün imalat sanayini besleyen ve istihdamı en çok etkileyen sektörlerden biri olduğunu ve Türkiye'nin 45 bin üretici ile Türkiye ihracatının %10'unu gerçekleştirdiğini söyledi. En güzeli ise burası dedi, Ahmet Güleç: Türkiye mobilya ihracatında İnegöl'ün İstanbul'dan sonra 2. sırada olması…
Ahmet Güleç'ten sonra mikrofonu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey aldı. Bozbey'in metin yazarı, bazı bilgileri eksik almış.
50 yıldır gerçekleşen bir fuar değil MODEF, 50.'si gerçekleşen bir fuar. Konuşmayı dinlediğimde, Başkan Bozbey'in İnegöl mobilyasına dair iki başlığı çok dikkatimi çekti.
Birincisi, yeni fuar alanı ile ilgili yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız dedi, Bozbey.
İkincisi ise yine İMOS bünyesinde yıllardır düzenlenen tasarım günlerinin daha üst bir lige taşınarak İnegöl'de bir tasarım merkezi oluşturulup, genç tasarımcılar yetiştirme fikri…
İlerleyen zamanlarda göreceğiz tabii ki, Bozbey'in İnegöl'e ve İnegöl mobilyasına katkılarını. Sabırsızlıkla bekliyoruz…
Protokol konuşmaları devam ederken sahneyi Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal aldı.
Bir sitemle başladı konuşmasına. Mustafa Kemal Atatürk'e saygı duruşunun yapılmamasını eleştiren Sarıbal, daha sonra konuşmasında İnegöl mobilyasının katma değerli, çevre duyarlılığı yüksek, ormanları yok etmeyen bir endüstri olarak büyümesinin gerekliliği üzerinde durdu.
En önemlisi de geçmişte olduğu gibi şimdi de İnegöl'ün il olması için çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Ve İnegöl özelinde mobilyanın gelişmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyip konuşmalarını bitirdiler.
Sonrasında Mustafa Varank aldı sahneyi.
Mustafa Varank, hem bakanlığı hem de milletvekilliği döneminde İnegöl'ün birçok sorununu bilen, ve birçok projeyi destekleyen bir kişi, bunu konuşmasında da belirtti.
Cumhurbaşkanımızın Irak ziyaretinin mobilya özelinde ticaretin gelişimi için ne kadar önemli olduğunu da belirten Varank, yerel seçimlere de minik bir gönderme yaptı.
Belediye Başkanımız Alper Taban, İnegöl'ün üretim gücüne vurgu yaparak üreten ve yenilenen İnegöl mobilyasının daha iyi noktalara taşınması için yapılacak bütün çalışmalara destek vereceklerini ve bu çalışmaların bir parçası olacaklarını belirtti.
Fuar açılışını Bursa valimizin konuşmasıyla noktaladık.
Ee ne yani şimdi, bu köşe yazısında protokol konuşmalarını mı okuyacağız, diyebilirsiniz.
Ben sonuç olarak şunu söylüyorum;
İl olmasını istediğimiz İnegöl'e yakışır bir fuar alanı ve mobilya markaları lazım.
Bunun için mevzunun tüm paydaşlarının üzerine düşeni yapmaları gerekiyor.
MODEF fuarının tüm katılımcılara ve İnegöl mobilyacımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Kalın sağlıcakla!
KAYNAK: www.gencgazete.net