MOSDER Başkanı Mustafa Balcı: “Çin işi bitirdi MDF işini!”

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı: “Çin işi bitirdi MDF işini!”

Balcı: “Yerli mobilyacılar hammaddeye ulaşamazken Çin’e 7. İhracat treni yola çıktı”


Geçtiğimiz yaz sezonundan beri birçok sektörü etkilediği gibi mobilya sektörünü de etkileyen hammadde sorunu için yaklaşık 1 senedir çözüm arayışında olduklarını belirten MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, son olarak Çin’e bir tren dolusu MDF kaplı levha yükünün ihraç edilmesini hayretle karşıladıklarını ve mobilya sektörü adına yaşanan durumu kınadıklarını dile getiren bir açıklama yaptı.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, son olarak Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüşme gerçekleştirdiklerini ve hammadde ihracatına kota getirilmesi konusunda devletten destek beklediklerini ifade etti.

“Biz aynı gemideyiz ama farklı rotalarda ilerliyoruz”

Başkan Balcı, “36 bin üreticinin yer aldığı mobilya sektöründe ciddi bir hammadde kriziyle karşı karşıya kaldık. Bu konuda çeşitli girişimlerde bulunduk. Yerli üreticilerle görüşmeler gerçekleştirdik ve çeşitli sözler aldık. Ama üzüntüyle görüyoruz ki aynı gemide olduğumuz sektörel paydaşlarımız yerli üreticiyi görmezden geliyorlar. Dünyada en büyük rakibimiz olan Çin’e bir tren dolusu MDF kaplı levha ihraç ediliyor. Halbuki aynı ürünü bize satmış olmasalar üreteceğimiz katma değerli ürünleri hem yurt içindeki tüketicilerimize hızlı terminle ulaştırabiliriz hem de ihracatla yurt dışına satışını gerçekleştirebiliriz”.

“Sektörümüz ülkeyi domine eden sektörlerin başında geliyor, pandemiye ve içinde bulunduğumuz tüm sıkıntılara rağmen üretimde fire vermeden faaliyetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Yurt dışından hammadde ithal etmek yeterince maliyetli ve dünyada yaşanan konteyner krizi nedeniyle de sipariş verdiğimiz ürünün ülkemize ulaşması da oldukça vakit alıyor. Bizim daha önce yaptığımız milli çağrıyı tekrar ediyoruz.

Bu vesileyle tekrar seslenmek istiyorum, “Hammadde üreticilerinin yaşadığımız bu zorlu günlerde ihracata ağırlık verdikleri kadar yerli üreticiye de ürün temini ve uygun fiyata satış noktasında büyük bir destek vermelerini bekliyoruz. Hammaddeyi katma değeri yüksek bir mobilya ürünü olarak ihraç etmek ülkemizin kilogram başına ihracat payını da artıracak ve en nihayetinde tedarikçisiyle, üreticisiyle ve satıcısıyla birlikte mobilya sanayi kazanacaktır” diye ifade etti.