MOSDER’den hammadde üreticilerine milli çağrı!

MOSDER’den hammadde üreticilerine milli çağrı!

Yerli mobilyacılar hammaddeye ulaşamıyor


Geçtiğimiz yaz sezonundan beri birçok sektörü etkilediği gibi mobilya sektörünü de etkileyen hammadde sorunu için Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, yerli hammadde üreticilerine çağrıda bulundu. İç piyasada 36 bin üreticinin olduğuna vurgu yapan Balcı, “Mobilya sektöründe ciddi manada sünger krizi yaşanıyor, üreticinin sünger temininde yaşadığı sıkıntının, tüketiciye de artış olarak yansımasına neden oluyor. Sünger krizinin döşemecileri derinden etkilediğini görmemek mümkün değil. Bu durumun bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor. Eğer bu şekilde devam ederse üretim yapamaz hale geleceğiz” şeklinde ifade etti. 

Özellikle sünger alımında ham madde kilogram fiyatlarının geçtiğimiz seneye oranla nerdeyse iki katına çıktığı belirten Balcı, fiyat artışı dışında ham madde temininde de gecikme yaşandığını belirtti. Balcı, “Yoğun talep nedeniyle iç pazarda ve ihracatta terminlerin 60 günü bulduğu bu günlerde, ham madde sıkıntısı başta koltuk üretimi olmak üzere diğer bazı modellerin üretimini geciktiriyor. Malzeme tedarik edilememesi üretimi geciktirdiği için bizim de müşterilerimize termin sürelerimiz uzuyor” dedi.

İç piyasaya ürün yetişmiyor

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Ürünlerinde cam ve ayna kullanan mobilyacılar da bu ürünleri bulmakta oldukça zorlanıyorlar. Ülkemizin en büyük cam üreticisi olan firmanın aşırı yoğun istek olması nedeni ile talebi karşılayamaz duruma gelmesi, mobilya sanayicilerine başka bir sıkıntı olarak geri dönmüş oluyor” dedi.

Yurt dışına daha pahalıya satış yapan hammadde üreticilerine milli bir çağrı yapan Başkan Balcı, “Hammadde üreticilerinin yaşadığımız bu zorlu günlerde ihracata ağırlık verdikleri kadar yerli üreticiye de ürün temini ve uygun fiyata satış noktasında büyük bir destek vermelerini bekliyoruz. Hammaddeyi katma değeri yüksek bir mobilya ürünü olarak ihraç etmek ülkemizin kilogram başına ihracat payını da artıracak ve en nihayetinde tedarikçisiyle, üreticisiyle ve satıcısıyla birlikte mobilya sanayi kazanacaktır” diye ifade etti.

Hammadde ihracatına sınırlama istiyoruz

Başkan Balcı: “Yurt dışından ithal edilen malzeme tedariki şu an karaborsa durumunda özellikle yabancı üreticiler siparişler artınca tam bir fırsatçılık yapmaya başladılar. Yabancı tedarikçilerin elinde ürün bulunmaması gibi bir durum söz konusu olamaz ancak karaborsa yaparak fiyatları yükseltmeye çalışıyorlar. Bir de dünya çapında bir tekelleşmeden bahsetmek de mümkün. Çünkü ham madde piyasası dünyada birkaç firmanın elinde. Öyle ki ham madde sipariş verildiğinde Avrupa’dan ülkemize gelmesi 1 ayı bulabiliyor. Kore’den gelmesi ise 45 gün civarında oluyor” diye ifade etti.  

Bu nedenle kendi ülkemizde aynı gemide bulunduğumuz yerli üreticilerin makul bir çözüm üretmesi gerekiyor diyen Balcı son olarak “Özellikle son dönemde sünger, yay, boru - profil, yonga levha, yongalam, MDF, MDFlam gibi malzemelerin fiyat artışı karşısında temennimiz ham madde sağlayıcı firmaların ve tedarikçilerin bu sorununu çözerek, gereken fiyat indirimini yapmalarını bekliyoruz” dedi. Devletimizden de sektörümüz adına hammadde ihracatı konusunda belli bir sınırlama getirilmesini talep ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.