İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, Covid-19 ile mücadele kapsamında sanayici, tüccar ve esnafların ekonomik sürekliliğinin sağlanabilmesi için alınması gereken ekonomik tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, Covid-19 ile mücadele kapsamında sanayici, tüccar ve esnafların ekonomik sürekliliğinin sağlanabilmesi noktasında alınması gereken ekonomik tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Pandeminin başladığı ilk günden bu yana firmaların taleplerine ve sektörlerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yoğun mesai içinde olduklarını söyleyen İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Özellikle son dönemde gündeme taşıdığımız kısa çalışma ödeneği, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Nisan, Mayıs ve Haziran ayında da uygulanacak.”
EKONOMİDE SÜREKLİLİĞİ SAĞLAMALIYIZ
“Dünya genelinde yaklaşık 1,5 yıldır gündemde olan Covid-19 pandemisi sebebiyle vatandaşlarımızın can sağlığının korunması noktasında ülkemizde dönem dönem günün şartlarına uygun olarak tedbir ve önlemler alınmaktadır. Son olarak geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından İçişleri Bakanlığımız tarafından açıklanan ve 29 Nisan ile 17 Mayıs tarihleri arasını kapsayan tam kapanma süreci 29 Nisan Perşembe günü itibariyle uygulanmaya başlanacaktır. İnsanlarımızın yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürebilmelerinin yanı sıra hayatın ekonomik boyutunun da sürekliliğinin sağlanması ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi büyük önem taşımaktadır. Yaşanan bu zorlu süreçte hükümetimizden; KGF kredi ödemelerinin faizsiz olarak 6 ay ertelenmesi, SGK ve diğer vergi ödemelerinin ötelenmesi, 30 Nisan-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannameleri ve sisteme yüklenmesi gereken sicil belgeleri ve E-defter beratları süresinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması, KGF destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanması, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi, elektrik, su ve gaz fatura ödemelerinin 2 ay ötelenmesi, çek, senet, kredi kartı ve diğer kredi taksitlerinin en az 1 ay süreyle faizsiz ertelenmesi ve düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânlarının sağlanması hususlarında destek bekliyoruz.”
“TAM KAPANMA SONRASI YENİ DESTEKLER BEKLİYORUZ”
“Tam kapanma ile birlikte hizmetlerine ara vermek ya da sınırlandırmak zorunda kalan sektörlerimiz ve bu sektörlere bağlı işletmelerimizin ekonomik sıkıntıları daha da derinleşecektir. Sosyal refahı korumamız ve ticaret hayatının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için ilave desteklerin hızla harekete geçirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda başta yeme – içme hizmet ve perakende sektörü olmak üzere faaliyetleri askıya alınan ve geliri tamamen ortadan kalkan işletmelerimize düşük maliyetli krediler yerine nakit hibe desteği sağlanması konusundaki çağrımızı da yinelemek istiyorum” ifadelerini kullandı.