Tarih: 02.03.2017 10:28

ÖNCE DEVLETTEN İSTEYECEĞİZ

Facebook Twitter Linked-in

Haber Yorum Gazetesi ile www.mobilyaninbaskenti.com sektörel haber portalının ortaklaşa düzenlediği söyleşilerin konuğu MODEF ve İMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ oldu.

Mbc Stüdyolarında ağırladığı Uğurdağ, Haber Yorum Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şerif Gürbaş´ın sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 2 saat süren söyleşinin ayrıntıları?

İMOS ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı olduktan sonra mobilya sektörü ile ilgili çok yoğun bir çalışma temposu içerisine girdiniz. Bu tempo mobilya sektöründe yeni umutların yeşermesine neden oldu. Bu çalışmalardan kısaca söz edermisiniz?

 

HER PROJE´NİN DEVAMINI YAPTIK

 ?İMOS´a seçilmeden önce de İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği´nin Türkiye´nin en önemli sektör derneklerinden olduğunu ifade ettik. Bu derneğin Türkiye mobilya sektörüne ciddi katkı sağlayacağının bilincindeydik. Göreve geldikten sonra bu doğrultuda 2 senedir yoğun şekilde çalışıyoruz. Yeni projeler ortaya koyuyoruz. Bu projelerin süreklilik göstermesi için gayret gösterdik. Her yaptığımız projenin devamını yaptık. Bu bağlamda iddiamızda başarılı olduğumuz kanaatindeyim. Bir projeyi yapıp devam ettirmeme gibi bir düşüncemiz yok. İ´m Design projesi başladı ve 4 Mart´ta sonuca ulaşacak. İMOS, İnegöl mobilya sektörünü en üst düzeyde temsil ediyor. Mobilya 1 asırdır İnegöl´ün can damarı olmuş bir sektör. Bu sektörün temsilcileri olarak boş duramayız. Bu çalışmayı 2 senedir en üst düzeyde yapmaya gayret ediyoruz. Çalışmalarımızın neticeye ulaşmasını umut ediyoruz. Bu neticelere yavaş yavaş varmaya başladık. Verim alıyoruz. Bundan sonra da hep beraber İnegöl mobilya sektöre yön vermeye, dünyada daha tanınır hale getirmeye çalışacağız. 2 senedir bu yolda aşama kaydettik, daha önümüzde uzun bir yol var?.

 

İnegöl Mobila sektörünün önceliklerini neye göre beliyorsunuz? Bir anket çalışmanız, ya da kamuoyu araştırmalarınız oluyor mu?

EKSİKLERİMİZİ TARTIŞIYORUZ

?Biz sektörün içerisindeyiz. Devamlı olarak firmalarımızla irtibat içerisindeyiz. Devamlı olarak eksiklerimizi tartışıyoruz. Aslında anket şeklinde değil ama doğaçlama halde anket elde etmiş oluyoruz. Bu bağlamda özellikle İnegöl mobilyasının tanınırlığının yükselmesi gerekiyordu. Bununla birlikte üretmiş olduğumuz ürünlerin kalitesinin üst düzeyde olduğunu Türkiye mobilya sektörüne ve dünyaya ispat etmemiz gerekiyordu. Bu yolda büyük bir aşama kaydettik. İnegöl mobilyası eskisi gibi kötü değil, kalite ve tasarıma sahiptir. İnegöl, kalite, üretim ve tasarım anlamında birçok merkezi geride bıraktı. Şuan hem üretim metrekaresi hem üretim adedi ve kalitesinde Türkiye´de 1 numarayız. Bunu da kanıtlıyoruz. Bu noktada 15-20 yıldır önemli aşama kaydettik. Bundan sonra ürün kalitemizi daha da yükselterek daha büyük sıçramalar yapmak istiyoruz. Makine ve üretim alanı gelişimi İnegöl´de yüzde 80 oranında sağlandı. Bu sayıyı artırarak yolumuza devam edeceğiz. Bu tecrübe ve bilgi İnegöl´de var. Bu artılarımızla daha hızlı gelişerek yolumuza devam edeceğiz. İnegöl mobilyası markası artık dünyada ve Türkiye´de bilinir durumda. Bu bilinirliğe zarar vermememiz lazım. İnegöl´de mobilya üreten firmanın yaptığı üretim iyiyse İnegöl´e faydalı, kötüyse İnegöl´e zararlıdır. Bu konuya dikkat etmeliyiz.?

 

Şuan sektörde olağan bir durgunluk var. Bunun en önemli sebepleri neler. Çözüm için ne gibi çalışmalarınız var?

 

İÇ PİYASAYA HAKİMİZ

?Son 2 senedir sektörde durgunluk yaşıyoruz. İhracat ayağında komşularımızda ve yoğun ihracat yaptığımız ülkelerdeki ekonomik ve siyasi karışıklık ihracatımızı olumsuz etkiledi. İhracat rakamlarına göre bir yükselişimiz var ama istenilen seviyede değil, daha büyük yükseliş yaşamamız gerekiyor. İç piyasadaki durgunluk da kısmen bizi etkiledi. İç piyasaya biraz daha hâkimiz, ağırlığımız var. İhracatta yaşadığımız sıkıntıları iç piyasada fazla yaşamadık. Bu bölgelerdeki karışıklık ne zaman biter onun öngörüsünü çok fazla yapamıyoruz. Her an bir şey çıkabiliyor. Ciddi şekilde yeni pazarlar araştırmamız, yeni bölgelere ihracat yapmamız lazım.?

 

Türkiye cografi ve stretejik konumu nedeniyle sürekli terörün etkisi altında. Yine komşularımızda yaşanan iç savaşlar nedeniyle ekonomimiz ciddi etkileniyor. Bu durum uzun süre daha bu şekilde devam ederse, sektörü dinamik tutacak B planınız var mı?

BUNDAN DAHA KÖTÜSÜ OLAMAZ

?Kötüyü yaşamış vaziyetteyiz ve yaşamaya devam ediyoruz. Bundan daha kötüsü olacağını tahmin etmiyorum. Komşu ülkelerde de durum belli. Bu kötüyü 2 senedir yaşıyoruz. Bu sıkıntılar ancak yeni pazarlarla aşılır. Yeni bölgelere ihracat yaparsak hem riski dağıtımı hem de dar bölgeden çıkmış olacağız. Bu sebeple yurtdışı programları düzenliyoruz. Niyetimiz yeni bölgelere ürün satmaktır. Çevredeki bölgeyle alakalı bundan daha kötüsü olmaz diye düşünüyorum.?

 

Geçtiğimiz hafta sonu FAS´ta bir tanıtım ve Pazar arayışınız oldu. Bundan sonraki pazar arayışları hangi ülkelerde olacak.?

YENİ PAZARLAR ARAYIŞINDAYIZ

?Yeni pazarlarla alakalı projemizde yurtdışı ziyaretlerimizi sıklaştırdık. Yurtdışından buraya da alım heyetleri getiriyoruz. Hindistan´dan 35 firmayı alım heyeti olarak getirdik. İsveç´e, Güney Kore´ye bir program düzenledik. Bunun yanında birebir gittiğimiz Fas gibi ülkeler vardı. En son geçen hafta Fas´a gittik. B2B görüşmeleri ve Pazar araştırmaları yaptık. Güney Kore, Hindistan, Fas, Güney ve Batı Afrika bölgelerini hedefliyoruz. Önümüzdeki programlarımız bu sene itibari ile Hindistan, Güney Afrika ve Güney Kore´ye heyetlerle gidip iş görüşmeleri yapma niyetindeyiz. Bu pazarlar ciddi pazarlar. İhracat yaptığımız pazarları da es geçmeden oralara gitmek istiyoruz. Güney Kore´ye Türkiye´den giden ilk mobilya heyetiyiz. Gittiğimizde Türkiye´de mobilya üretiyor musunuz diye sordular. Bu çok üzücü bir durum. Oradaki sektör dernekleriyle görüştük, firmalarla görüştük. Geçen seneki Kasım fuarımıza da Güney Kore´den heyet getirdik. Güney Kore ile ihracat başladı. Ticaret yapılmaya başlandı. İnşallah Fas´ta da bunu yaşayacağız. Hindistan´da da alım heyeti getirdik. Yaptığımız çalışmaların hepsinden ticari dönüş elde ettik. İnşallah bunların sayısını artırarak devam edeceğiz. Avrupa ve Amerika´ya da geziler yapmak zorundayız. En son Fas´a gittiğimizde ne gibi ürün satılır, hangi fiyat aralığında ürün satılır gibi araştırmalar yapıp ona göre firmaları oraya götürüyoruz. Bunun tespitini kendimiz yapıyoruz. 2017´de Hindistan, Güney Kore ve Güney Afrika programlarımız var. Bunları da gerek B2B görüşmeleri, gerek alım heyetleri noktasında gerçekleştirmek istiyoruz.?

 

KDV indiriminin ciddi etkileri olduğu ifade ediliyor. Yani ekonomik kriz var miletin cebinde para yok denilirken, yüzde 10´luk bir KDV indirimi nasıl oluyorda bu derece etki edebiliyor. Acaba sunni bir kriz mi var?

KVD İNDİRİMİ KALICI OLMALI

?KDV indirimi ilk aşamada yüzde 8 gibi bir orana düştü. Bunun yanında psikolojik etkisi de çok üst düzeyde oldu. Sezon başına denk gelmesi ciddi verim elde etmemize imkân sağladı. Yüzde 10´luk iskonto ciddi bir rakam topluyor. Bunun rakamsal boyutundan ziyade psikolojik etkisi büyük oldu. 2-3 haftadır mağazalara müşteriler gelmeye başladı. Bu bir avantaj oldu. Hedefimiz KDV oranının en azından yüzde 10´da sabit kalmasıdır. Devletimiz bu şekilde bir karar alırsa hem kayıt dışıyı ortadan kaldırırız hem devlet ile ilişkilerimiz iyi noktaya gelir. Bunun büyük avantajı olur. KDV´nin yüzde 10 seviyesinde kalmadan yanayız?.

 

Mobilya fuar alanı ile ilgili yer tahsisi yapıldı. Nasıl bir fuar yapılacak. Mobilya ve tarım fuarı dışında başka ne tür fuarlar planlıyorsunuz.?

YENİ FUAR MERKEZİ İNEGÖL´ÜN PROJESİDİR

?Özellikle İMOS´ta göreve başladıktan sonra en ciddiyetle ilgilendiğimiz konulardan bir iyeni fuar alanıydı. Bunu gittiğim her ortamda çok kez dile getirdi. Şuan mevcut fuar alanı bize yeterli değil. Bu söylemekle olmuyor, icraatını ortaya koymak lazım. Söyledikten sonra fuar şirketinin devrini İMOS´a sağlayıp yönetmeye başladık. Bu iddiamızın da ciddi şekilde üzerine düştük. Belediyemizin ayırdığı 80 dönüm arsayı yap-işlet-devret şeklinde MODEF´e devrini sağladık. Bu çok ciddi bir çalışmaydı. Bize bu konuda inanıp destek sağlayan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu sadece İMOS´un, MODEF´in değil İnegöl´ün projesidir. Bu proje hayata geçtiğinde yeni fuar alanının İnegöl´e sağlayacağı katkılar üst düzeyde olacaktır. Metrekaremiz büyüdüğünde, fuar alanı daha modern hale geldiğinde yurtiçi ve yurtdışından katılımcı firmaların buraya girişini sağlamak durumundayız. Mobilyanın başkenti iddiasını bunu yapınca gerçek anlamda ortaya koymuş oluruz. Burası sektörün buluşma noktası olacak. İstanbul fuarı gibi bir fuar organize etmiş olacağız. Projemiz hazır, lansman toplantısını yaptık. 80 bin metrekare inşaat sahasına sahip olacağız. 2 katlı bir proje ortaya çıkardık. Bu metrekare Türkiye´deki mobilya fuarları açısından en büyük metrekareye sahip. Yeterli ve güzel bir metrekare. Belediyemizle ilgili devir işlemlerimizi tamamladık. Bu işin maddi boyutunu sağlamak zorundayız. Bununla ilgili çalışmalara başladık ve neticesini en kısa zamanda alacağımızı düşünüyoruz. Şuan 2 mobilya 1 de tarım fuarı düzenliyoruz. Yeni fuarlarımıza uygun bir alan olacağı için diğer sektörlere uygun fuarlar yapmayı da düşünüyoruz. Bunun yanında tekstil, makine gibi fuarlar da olabilir. Bizim amacımız fuar alanının ivedilikle bitirilmesidir. Alan bittikten sonra bu çalışmalar daha ciddi şekilde gerçekleşir. En az 8-10 fuar yapmak durumundayız. Bunu da yaparız. Yeter ki yerimiz hazır olsun. Sektörler böyle bir fuara girmeyi talep ederler. İnşallah fuar sayımız artarak devam eder?

 

Peki Ne kadarlık bir finansman gerekiyor. Firmalarımızın yeni fuar merkezini finanse etmeye gücü var mı? Ya da finansman için ne gibi arayışlarınız var?

ÖNCE DEVLETTEN İSTEYECEĞİZ

?Şuanki projemizle alakalı 60-70 milyon civarında bir bütçe gerekiyor. Bu bütçeyi öncelikle devletimizden isteyeceğiz, Bakanlıklardan isteyeceğiz. Bu yatırımın tamamlanmasının ardından faydası kişi veya firmalara değil komple İnegöl´e olacak. Böyle yorumladığımızda MODEF zaten kâr eden bir şirket değil, bütçesini İnegöl´ü tanıtmak için harcayan bir kurum. Hükümetimize bu işi anlatmamız gerekiyor ve anlatacağız. Yapıldığı takdirde tüm şehre fayda sağlayacağını ve bunun yanında Türkiye mobilya sektörüne fayda sağlayacağını anlattıktan sonra devletimizden bununla alakalı destek alacağımız düşüncesindeyiz. Şuan firmalarımızdan buraya katkı sağlama adımımız yok. Özellikle finansla ilgili devletimizle, hükümetimizle görüşeceğiz ondan sonraki boyutta firmalarımızla görüşeceğiz. Bu yatırımın şehre, mobilya sektörüne nasıl katkı sağlayacağını anlatacağız.?

 

Fuaların teke indirilmesi konusunda iş dünyasının fikri nedir. Tek fuar organize edilirse, yeni fuar alanı sektörün talebini karşılayabilecek mi?

MEVCUT FUAR ALANINDA İKİ FUAR ŞART

?Fuarımızın teke inmesi şuan imkânsız. Bu şekilde devam edeceğiz. Yeni fuar alanı oluştuktan sonra önümüze ne çıkar, tek fuar bize yeterli olur mu onun programlanmasını yeni fuarı bitirdikten sonra yaparız. Şuan mevcut halimizle 2 fuara devam etmek zorundayız. Yeterli değil. 2 fuarda 300´e yakın firma kendini gösteriyor. Yeni fuar alanından sonra 2 fuar gerekiyorsa 2 fuar yaparız, tek fuar yapmamız gerekiyorsa tek fuar yaparız.?

 

Birde Türkiye´de ve dünyada kendini ispatlamış marka firmalarının fuarlara davet edilmesine ilişkin görüşler var. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz. Yabancı firmaların fuara katılmasına olumlu bakıyormusunuz.?

 

MARKA FİRMALARI DAVET EDECEĞİZ

?Yeni fuar alanımızla birlikte hem yurtiçi hem yurtdışından yeni firmaların katılımını sağlamak zorundayız. Metrekaremizin bir bölümünü ayırıp bu firmaları İnegöl´e getirmeli ve fuara katılmalarını sağlamalıyız. Bunu baştan beri istiyoruz. Bunu yaparsak mobilya merkezi haline geliriz. Yeni fuarı bitirdikten sonra Türkiye´de marka olmuş firmaları İnegöl´e davet edeceğiz. Gerekirse bu uygulamayı yurtdışı firmaları için de yapacağız.?

 

İnegöl´e kurulan iki büyük mobilya avm var. Bu avm´ler haftanın 7 günü açık ve çok lüks mekânlar. Bu nedenle yeni bir fuar merkezine gerek yok deniyor. Bu konudaki görüşünüz nedir. Yeni bir fuar alanı özelliklede avm ler bölgesinde biraz risk değil mi? Fuar dışında tüm şehri kucaklayan bir mobilya festivali sektöre daha mı olumlu katkı sağlar?

İKİSİ BİRBİRİNE KÖSTEK DEĞİL DESTEKTİR

?Türkiye´de kapalı mobilya AVM ilk defa İnegöl´de kuruldu. Bu projenin her daim yanında olduk. Bunun yanında Mobilipark oldu. Onun da katkısı olacak. MobilyaAVM´ler kurulduktan sonra fuar alanına ihtiyaç var mı diye bir soru işareti çıkmıştı ortaya. Mobilya AVM farklı bir şey fuarcılık farklı bir şey. Biz 40-50 bin insanı buraya getiriyoruz. Bunu hiçbir AVM yapamaz. İkisinin de işini en iyi şekilde devam ettirmesi gerekiyor. Bu soru işaretleri ortadan kalktı. MobilyaAVM´ler olmalı ama fuarlar da kesinlikle olmalı. Mobilya AVM´de olan firmalarımız da fuara giriyorlar. Fuarcılık başka bir çalışma sistemidir, AVM başka bir çalışma sistemidir. Kesinlikle hiçbir şekilde İnegöl´de fuarcılıktan vazgeçmeyiz, İnegöl´e ihanet etmiş oluruz. Fuar İnegöl´ün dinamik olmasını sağlıyor, Türkiye´deki ve dünyadaki mobilya sektörünün İnegöl´de buluşmasını sağlıyor. Mobilya sektörü açısından en önemli proje mobilya fuarıdır. Bunu büyüterek es geçmeden devam etmeliyiz. Mobilya AVM´ler kendi iç bünyelerinde çalışmalarını yapıp toptan ve perakende anlamda çalışmalarını sürdüreceklerdir. İkisi birbirine köstek değil destektir. ?

İnegöl mobilya sektörünün uzun zamandır nitelikli eleman sorunu olduğu biliniyor. Bununla ilgili kalıcı çözüm önerileriniz, yada bir çalışmanız var mı? 

MOBİLYA LİSESİ´Nİ AÇACAĞIZ

?Nitelikli eleman ihtiyacımız üst düzeyde. Bazı şeyleri kaybettik, çıraklık ve kalfalık sistemi ortadan kalktı. Çocuklarımız artık okumayı tercih ediyorlar. Bunun yanında endüstri meslek lisemizde, yüksekokulumuzda bu programlar devam ediyor. Dernekler olarak eğitim camiasına faydalı katkılar yapıyoruz. Yardım etmek durumundayız çünkü oradan bize usta, kalfa yetişmeli. Kampüsün mobilya bölümünün alet edevat bölümünü derneklerle yaptık. Eğitime destek vererek kalifiye eleman yetiştirilmesi anlamında katkılarımız devam edecek. Devam ettiğimiz müddetçe kalifiye eleman sıkıntısını ortadan kaldıracağız. Mobilya lisesi açılması kararı alındı. İnşallah önümüzdeki eğitim sezonunda başlayacak. Buradan çıkan öğrencilerle kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacağız?

 

Mobilya sektörünün üretim ve pazarlama dışında bir de SSH gibi bir sorunu da var. Bu konuda bu zamana kadar entegre bir çalışma yapılamadı. Örneğin tüm firmalara hizmet verecek bir servis ağı oluşturulamaz mı?

?FİRMALARA GARANTİ BELGESİ VERECEĞİZ?

?Mobilya inegöl´ünmüzde 20 senedir artık sektör olma noktasına geldi. Bununla birlikte üretim odaklarımız çoğaldıkça, metrekarelerimiz büyüdükçe, ürünleri değişik firmalara satmaya baişladığımızdan itibaren bu işin markalaşma, profesyonelleşme seviyesine girdiğini gördük. Bundan sonra da insanlar artık marka olmuş şehirden aldıkları ürünün çok kaliteli olmasının, üründe problem çıkmamasını istiyorlar. Ürünü kullanmaya başladıktan sonra dahi hizmet almak istiyorlar. Bu da Satış sonrası hizmet ortaya çıkarıyor. Bunu 15-20 senedir görmeye başladık. Firmalarımızın birçoğu satış sonrası hizmeti kurdu. Bu konuda başarılı olan firmalarımız var. Satış sonrası hizmeti her daim yapacağız. Türkiye´de mobilya üreten firmaların içerisinde İnegöl´deki firmalarımız en üst düzeyde satış sonrası hizmet sunan firmalardır. Bu noktada bir sorunumuz yok. Ortay acıkan sorunları çözüyoruz. İnegöl mobilyası garanti belgesi programımızı gerçekleştirdik. Üniversite ile birlikte bu işin başında duracağız. İnegöl´deki firmalarımızın birçoğuna İnegöl mobilyası garanti belgesi vereceğiz. Bu garanti belgesini de kendi iç bünyemizde oluşturduğumuzda sorunları kökten çözeceğimizi düşünüyoruz.?

 

İnegöl artık bir mobilya kenti diyoruz. Hatta mobilyanın başkenti diyoruz. İnegöl´e batı istikmetinden gelenler bir mobilya kentine geldiklerini fark ediyorlar, ancak doğu istikametinde mobilya kenti olduğumuza dair bir emmera yok. Bununla ilgili neler yapılabilir.?

DOĞU İSTİKAMETİNİDE CANLANDIRMALIYIZ

?Bursa tarafından gelenler buranın mobilya şehri olduğunu görebiliyor. Ankara istikametinde gelenlerde böyle bir avantaj yok. Bu her şehirde böyledir. Her şehrin batısı daha kendini ifade eden konumdadır. İnegöl´ün doğusu mobilya şehrine girildiğini ifade eden figürler konulabilir. Bununla ilgili çalışma da yapılabilir. İnşallah bunun üzerine düşer ve doğu kesimimizi de canlandırırız.?

21~26 Mart tarihleri arasında yeni bir fuar daha var. Fuara ilişkin farklı özel bir çalışmanız var mı? Açılışa bakan nezdinde katılım olacak mı?

MÜŞTERİ SAYISINI ARTTIRMAK İSTİYORUZ

?Kasım fuarından sonra fuar alanımızı yenilemeye girdik, yeni holler ve stantlar oluşturduk. Fuarın dekorasyonunu baştan sona yeniledik. Şuan yenilenmiş şekilde fuarımız devam ediyor. Mevcut binayla ilgili birkaç düzenlemeye gidiyoruz. Bunun yanında tanıtım çalışmalarımız var. İnşallah 21-26 Mart tarihlerinde de çok ciddi bir şekilde bu fuardan verim almayı düşünüyoruz. Bu bizim yurtiçi fuarımız. Yurtiçi tanıtımları yaparak müşterilerimizin sayısını artırmak istiyoruz. Bunda başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Hem alışveriş olacağı kanaatindeyim, hem de yoğun ziyaretçi alacağımızı düşünüyoruz. Bakan nezdinde davetimiz olacak ama hangi Bakan gelir onunla alakalı netleşen bir durum yok.?

 

Fuar için ciddi reklam bütçesi ayrılıyor, ancak fuar açılışlarına ulusal medya hiç ilgi göstermiyor. Yani fuar süresince fuarlarla ilgili haber ve tanıtım yapılmıyor. Bu konuda reklam anlaşması yapılan medya kuruluşlarına özel programlar yapması yönünde bir çalışma yapılamaz mı?

MEDYA´DAN CİDDİ VERİM ALIYORUZ

?Fuarlarla ilgili medya tanıtım ayağımızda değişikliğe gittik. Başka bir organizasyonda bu süreci devam ettirdik. Türkiye´de özellikle görsel medya anlamında ciddi kurumlarda reklamasyonumuz çıkıyor. Türkiye´nin en çok seyredilen programlarında canlı yayınlara çıkıyoruz, en çok okunan gazetelerde ve en çok dinlenen radyolarda tanıtımlarımız çıkıyor. NTV, A Haber, Bloomberg, CNBC gibi ciddi kanallara çıkıyoruz. Bunların programlarını geçen seneden itibaren başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Bu sene de devam edeceğiz. Bunun yanında fuar açılışımızı canlı yayınlara çıkarabilmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Programlarımızı bu televizyonlar yayınlar mı onun çalışmasını yürüteceğiz. Medya çalışmalarımız çok verim aldığımız bir çalışma, ciddi başarı sağladık. Bu çalışmanın da semeresini hem fuar ziyaretçileri, hem de İnegöl mobilyasının tanıtımı olması açısından alıyoruz. Aynı şekilde devam edeceğiz. Ciddi para harcamıyoruz ama ciddi katkı sağlıyoruz.?

 

 

MODEF ve İMOS Başkanı olarak mobilyanın dışında İnegöl´e ne gibi katkılar sağlıyorsunuz. Mesela gündemde İnegöl Üniversitesi´nin kurulmasına ilişkin çalışmalar var. Sektör bu çalışmaların neresinde.?

MOBİLYA LİSESİNE ÖNCÜLÜK ETTİK

?MODEF, mobilya lisesinin kurulmasına öncülük etti. Üniversite çalışmalarında İMOS olarak temsil ediyoruz. Üniversitenin İnegöl´e bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz ve İnegöl´e üniversite kurulmasında elimizden geleni yapacağız. Sayın Vekilimizin İnegöl´de üniversite olmalı söyleminin arkasındayız. Desteğimizi vereceğiz. En kısa zamanda İnegöl´e bir üniversite kazandırılmasını istiyoruz. İnegöl´de en ciddi konuşulan projelerin başında bir yeni fuar alanı bir de üniversite var. Bunların hayata geçirilmesi İnegöl´e ciddi katkı sağlar.?

 

İş dünyasının refrandumun sonucuna ilişkin endişeleri varmı? Evet yada Hayır çıkması halinde yeni bir kriz bekliyormusunuz.?

İÇ KAYNAKLI BİR KRİZ BEKLEMİYORUZ

?Türkiye´de birçok krize şahitlik ettik. Referandumun sürecinde dış kaynaklı bir kriz olmadıktan sonra iç kaynaklı bir kriz olmaz. Evet de çıksa hayır da çıksa milletin kararıdır, herkes saygı duymak zorundadır. Her türlü yolumuza devam edeceğiz. Hem işadamları hem siyasetçiler hem de sosyal hayatı yaşayan insanlar bir şekilde hayatlarını devam ettireceklerdir. Çok ciddi şekilde hayatımızı etkileyeceğini düşünmüyorum. Standart bir referandum süreci olacak. Millet olarak bazı şeyleri abartıyoruz, öngörüde abartmalar yapıyoruz. Bunlara gerek yok. Sonuçta milletimiz yıllardır bu süreçleri yaşıyor, üstesinden gelecektir.?

 

İnegöl´ümüz müstakil bir ilçe iken yerel yöneticilerin sektöre katkılarını yakınen görüyoruz. Ancak büyükşehir belediyesi´nin  mobilya sektörüne ilişkin bir desteğini bu zamana kadar hissetmedik. Bu konuda bir beklenti varmı.?

BÜYÜKŞEHİR´İN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ

Yerelden yönetilmek daha pratiktir. Yerelden yönetenler insanlar konulara daha hâkimdir. Büyükşehre bağlandık, büyükşehri yönetmek daha marifettir. Bursa´nın birçok önemli sektörü var. İnegöl gözüyle bakınca bizim sektörümüz mobilyadır. Büyükşehir Belediyesi gerek başkanlık gerek meclis düzeyinde ilçe ilçe gidip irdelemesi lazım. Hangi ilçenin hangi sektörde iyi olduğunu görmesi lazım. Yerel belediyemiz işin içinde olduğu için bu işe ciddi katkı sağlıyordu. Büyükşehre bağlanma projesi hayata geçti, bazı aksaklıklar oldu ama inşallah bundan sonra isteğimiz, desteğimiz, projemiz ortada. Yeni fuar alanı.Şuan itibariyle sektör desteğimiz yeni fuar alanına olacaktır. İnşallah Büyükşehir Başkanımızı da ziyaret edip destek isteyeceğiz. Bu noktada ciddi destek sağlanması fikrindedir. Yeni fuarımıza en üst düzeyde katkı sağlarsa memnun oluruz.?

Milletvekilimizin son dönemde sektöre ciddi eğildiğini gözlemliyoruz. Sanırım sizin sektörle ilgili özel çabalarınızın vekimizin sektörün sorunlarına eğilmesinde önemli rol oynadı.

MİLLETVEKİLİMİZ HER ZAMAN YANIMIZDA

?Milletvekilimiz daha önce de sektörümüze önem veriyordu ancak bizle birlikte her programımızda vekilimizi yanımda görmek istedikve yanımızda oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz. Gerek ikili ilişkilerden, gerekse sektörün ana sektörlerinden ve projeleriyle alakalı vekilimiz yanımızda oldu. Gittiğimiz ülkelere bizimle geldi. Gittiğimiz ülkelerin ticari ateşelerinin katılımlarına katkı sağlıyor. Vekilimiz bu sektörün içerisinde. İnşallah bu birlikteliğimiz yeni fuar alanı sürecinde de devam edecek. Vekilimiz başından beri bu işin destekçisi? Bizimle çaba sarf ediyor. İşin ana sahiplerinden bir tanesi. İnşallah önümüzdeki dönemde de uyumlu şekilde katkı sağlayarak çalışırız. Vekilimiz özellikle her daim sektörün sorunlarıyla ilgileniyor, aradığımızda çözmeye çalışıyor.?

 

Son olarak özel bir soru sormak istiyorum. Siyasetle yakından ilgili bir işadamısınız.  Yavuz Uğurdağ, son 2 yıldır verdiği bu yoğun tempoyu nerede noktalayacak.?

İNEGÖL´ÜN GELECEĞİNE CÜRET EDECEĞİZ

?Bizim mazimizde siyaset var. Siyasetin hala bir kısım içerisindeyiz. Her insanın doğasında siyaset vardır. Doğru siyasetin yanında olmalıyız, olmaya da gayret göstereceğiz. 20 senedir bu memlekette faaliyet gösteriyoruz. Bunun içinde spor kulüpleri, dernekler var. Hem siyasetin hem ticari faaliyetlerin hem spor faaliyetlerinin içinde bulundum. Öncelikli amacımız İnegöl´e hizmet etmek. İnegöl´ü seviyoruz. Bu insanlarla birlikte yaşamayı seviyoruz. 1. hedefimiz İnegöl´de yaşayan insanlara katkı sağlayabilmektir. Bunun yanında ister istemez sizi bir noktaya getiriyorlar. Her insanın bir hedefi vardır. Bizim de gerek sosyal gerek iş hayatında hedeflerimiz varıdr. İçimizde yatan bir aslan vardır ama bu noktada halkımız bize neyi teveccüh görürse daha önce çalıştığımız gibi bundan sonra da çalışırız. Bu işler nasip işidir. Bundan sonra gerek siyasetin gerek sosyal hayatın içerisinde olmaya devam edeceğiz. Bu süreçte ne kadar zor da olsa üstümüze düşen görevlerin altından kalkarız. Önümüzde çok ciddi başarmamız gereken projeler var. İlk hedefimiz bu projeleri sonuçlandırmaktır. Bunların başında yeni fuar alanı geliyor. Ondan sonra bizi ilgilendiren ne varsa o işin içinde bulunuruz. Şahsi düşüncemiz, görev yapmaktan kaçmayız, ne görev verilirse yaparız. İnşallah bundan sonraki görevlerimizde de başarılı olmak istiyoruz. İnegöl´ün geleceğine cüret edeceğiz. Allah´ın izni ile biz zaferden değil, seferden sorumluyuz?.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —