PAZARA GÖRE ÜRÜN TASARLIYORUZ

Sardunya Koltuk Firmasının Ortaklarından Ümit KIRNAK firmanın gelişim süreci ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Güney Afrika pazarını değerlendiren KIRNAK, fuara katıldıklarını ve hedefledikleri pazarlara göre ürün ürettikleri için başarılı olduklarını vu

PAZARA GÖRE ÜRÜN TASARLIYORUZ

Başarlı bir süreçten geçtiklerini ifade eden Ümit KIRNAK, ?2019 yılı yurt içinden ziyade yurt dışı olarak daha hareketli geçiyor. Yurt içinde 2018 Ağustos ayından beri gelen bir daralma vardı. Yurt içi piyasası yavaş yavaş daha da küçülüyor. Bunun temel sebebi arzın çok olması, arzı biz ihracatla tüketemiyoruz. İhracat halen daha da artmasına rağmen istenilen seviyede değil.  Yurt içinin de etkisi faiz oranlarının yüksek oluşuyla düştü.  Mobilya sektörüyle alakalı ürünler katma değerli olduğu için erteleme yapıyor almak istemiyor. ? dedi.

YURT DIŞINA GİTMEMİZ BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR

?Ocak ayındaki İstanbul fuarı ihracat anlamında çok iyi geçti. Sardunya olarak 2019 yılında en iyi dönemimizi geçirdik diyebilirim. 2017-2018 yılları neredeyse aynı geçti ama 2019 önceki yıllara göre çok daha iyiydi. Bunda Güney Kore´ye, Güney Afrika´ya gitmemiz ve katıldığımız etkinliklerin faydası oldu.?

GÜNEY AFRİKA´DA FUARA KATILDIK

Yurt dışı fuarlarının önemine vurgu yapan Ümit KIRNAK, ?Güney Afrika Cumhuriyeti´nin ciddi bir potansiyel olduğunu daha önceden de biliyorduk ama çeşitli güvenlik problemleri vardı. Fakirin fakir, zenginin de aşırı zengin olduğu bir ülke. O yüzden belli sebeplerden sonra gidip de fayda göremeyeceğimizi düşündüğümüz için sürekli erteledik. İMOS konuyla alakalı görüşme ayarladı biz de atladık gitti. Önce ikili görüşmelere katıldık, etkisini olumlu anlamda görünce, İMOS´a üye olana firmaların talepleri doğrultusunda hedef ülkeler kapsamında İMOS Güney Afirka´ya fuara organizasyon düzenledi. Biz de bu fuarda standımızda kendi ürünlerimiz ile katıldık. Devletimizin de bununla alakalı ciddi katkıları oluyor. KOSGEB destekleri oluyor. Bize ciddi bir ödeme yapılıyor. Bunun ekonomik olarak da faydası var.? İfadelerinde bulundu.

PAZARA GÖRE ÜRÜN TASARLIYORUZ

Hedef pazarlara göre ürün ürettiklerini söyleyen Ümit KIRNAK, ?Şu an ülkedeki bu daralma firmaların zararına değil lehine. Özellikle sermayesiyle güçlü olan, bakış açısıyla farklı olan, kendini geliştiren, dışarıya açık olan firmalardan bahsediyorum. Bazen burada ki hazır bir iş bizi dünya çapındaki yapılacak işlerden uzak tutuyor.  Bu da firmaları ülkedeki en ufak bir krizde tamamen silinecek boyuta sokuyor. Yani bu daralma kötü gibi gözükse de her şer de bir hayır var. Firmalar bu durumu kullansınlar ve açılsınlar. Bu girdiğimiz pazarlar haricinde bir proje daha var. Bu proje, İngiltere, İrlanda İskoçya bu alanlara da inşallah 2020´de olacağız.  Yani diyorum ki gittiğin zaman bu iş oluyor, araştırdığın zaman ve para harcadığın zaman bu iş oluyor. Buraya yabancı müşteriler geliyor almadan gidiyorlar. Bizim kafamızdaki soru her zaman şu oluyor acaba adam niye almadı?  Adam sana neden alıp almadığını cümlelerle ifade edebilir ama doğru ama yanlış bir şekilde ifade edebilir. Biz burada kendimize sormalıyız bu ürünü müşteriye neden satamadık diye? Şimdi biz ülkelere göre hareket etmeye başladık. Güney Kore´nin tarzı çok farklı, İngiltere´nin tarzı çok farklı, yani biz pazara gidip görüyoruz ona göre model üretiyoruz ona göre çalışıyoruz. Müşterilerin tepkilerine yönelik de ürün değişikliğine gidiyoruz.?

MEVCUTU KORUMAK ÖNEMLİ

?Biz burada kendi müşterilerimize yönelik satışlarımızda bu güne kadar orta ve üstünde hareket ettik. Daha kaliteli ve daha rahat ürünler ürettik ve kendimize belirlediğimiz standartların dışına çıkmadık sonuç olarak da ona göre bir portföy edindik. Perakende ile alakalı da şu anda müşteri uygun ürün istiyor. Kendi paralarının bozmadan alabilecekleri ürün istiyorlar. Ucuz ve uygun ürün istiyorlar. Bazen bazı şeylerde etki edebiliyor. KDV etkisi buna örnek gösterilebilir. Şu anda satışlar kendini kurtaracak derecede para kazanacak derecede değil. Şu anda para kazanmak değil mevcudu korumak hedefleniyor.? dedi.