İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği önderliğinde ?Mobilya ve Kağıt- Karton Sektörü 2019-2020 İhracat Stratejik Belgesinin Oluşturulması ve İhracata Yönelik Hedef Ülkelerin Belirlenmesi İstişare Toplantısı", Dış Ticaret Kompleks
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği´nin düzenlediği ?Mobilya ve Kağıt- Karton Sektörü 2019-2020 İhracat Stratejik Belgesinin Oluşturulması ve İhracata Yönelik Hedef Ülkelerin Belirlenmesi İstişare Toplantısı", Dış Ticaret Kompleksi İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterlik Binası´nda gerçekleştirildi.
?179 farklı ülkeye "Made in Turkey" logolu ürünlerle tanıştıran en yaygın sektör?
İstişare toplantısında sektör temsilcilerine seslenen İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya, kağıt ve karton sektörünün hem üretimde hem de ihracatta önemli bir konumda olduğunu söyledi.Mobilyanın ihracatla büyüyen bir sektör olduğunun altını çizen Güleç, Gümrük Birliği Anlaşması ile sektörün çok sayıda pazarda var olmaya başladığını belirtti. 2003 yılında sadece 345 milyon dolar değerinde mobilya ihracatı yapıldığını,2018 yıl sonundaise ihracatın neredeyse on kat artışla 3 milyar 134 milyon dolara ulaştığının aktaran Güleç,konuşmasına şöyle devam etti: ?Dünyanın 12´inci mobilya ihracatçı olarak 179 ülkeye ?Made in Turkey´ logolu ürünlerle tanıştıran en yaygın sektör olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Henüz beş altı yıl önce 30-40 milyon dolar ihracat yaptığımız ABD pazarında bugün 120 milyon doları geride bırakmış durumdayız. 2018 yılı itibari ile 36 bin üreticimizin 15 bini ihracatçı ve 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayımız 632´yi bulmuş durumda. Rakamlara bakacak olursak, hedefimizde emin adımlara yürüdüğümüzü söylesek yanılmayız.2023 yılsonu hedeflerimize ulaşacağımıza eminiz. Artık önümüzde kendimize yeni bir yıl çizdiğimiz 2030 var. 2030 yılında Türkiye mobilya sektörü olarak dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı olmak için çalışıyoruz.?
Ekonomik gelişim için ?mobilya ihracatı" hayati bir öneme sahip.
Dünya mobilya pazarının da fotoğrafını çeken Başkan Güleç, ?Dünya mobilya dış ticareti 2009-2018 arasında yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Bugün 450 milyar dolara ulaşan dünya pazarının 2050 yılında 1 trilyon doları aşması öngörülüyor. 2018 itibariyle küresel pazarın yüzde 33´ünü ithal mobilyalar oluşturuyor. 2050 yılında 330 milyar dolar civarında küresel mobilya dış ticaretinden söz edeceğiz. Bu farkındalıkla Türkiye mobilya sektörü olarak 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat ile dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay alma hedefiyle çalışıyoruz. Kilogram başına ihracat değerimizi 7 dolara ulaştırmak stratejimizde büyük önem taşıyor. Çünkü sadece sektörümüz için değil ülkemizin dünya pazarlarından daha çok pay alması için ?mobilya ihracatı´ hayati bir öneme sahip? dedi. Türkiye mobilya sektörünün kendi hikayesini yazdığını söyleyen Güleç, dünya mobilya devi ülkelerin gelecekte Türk mobilyasının dünya ölçeğinde rakip gördüklerini ve bu bakış açısıyla çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Öte yandan karton sektörünün küresel ihracatının toplam 175 milyar dolar olduğunu söyleyen Güleç, Türkiye´nin kağıt ihracatının ise 1, 716 milyar dolar olduğunu aktardı. Kağıt sektörünün sürdürülebilir ihracat artışı için; ihracat konsantrasyonu artışına,bütünsel bakış açısına ve ihracat optimizasyonu ihtiyacı olduğunu vurgulayan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, şunları kaydetti: ?Sahip olunan pazar paylarını korumaya yönelik savunma stratejilerinin oluşturulması şart. Hedef pazarlarda pazar payını büyütmeye yönelik atak stratejilerin oluşturulması ve belirlenen hedef ve fırsat pazarlarınındurumlarının sürekli ve sistematik olarak kontrol edilmesi ayrıca dikkat etmemiz gereken bir husus. Bu noktada şunu söylemeliyiz ki; küresel oyunda ?Salonda´ değil, ?Sahnede´ olmaya yönelme stratejimizle hedeflerimize ulaşabiliriz.?