Sultan II. Murad Han dualarla anıldı

Osmanlı’nın ikinci kurucusu sayılan Çelebi Mehmed’in oğlu olarak dünyaya gelen 2. Murad Han, vefatının 570. yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Muradiye Külliyesi’nde düzenlenen programla anıldı.

Sultan II. Murad Han dualarla anıldı

BURSA – Osmanlı’nın ikinci kurucusu sayılan Çelebi Mehmed’in oğlu olarak dünyaya gelen 2. Murad Han, vefatının 570. yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Muradiye Külliyesi’nde düzenlenen programla anıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından II. Murad Han’ın 570’inci vefat yıldönümü münasebetiyle Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde anma programı düzenlendi. Program öncesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve beraberindekiler, II. Murad Han’ın türbesini ziyaret ederek Kuran-ı Kerim okuyarak dua ettiler. Daha sonra müzeyi gezen katılımcılar, eserleri yakından inceledi. Muradiye Camii İmam Hatibi Lütfi Taşcı tarafından Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan programa, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Osman Mesten, Emine Yavuz Gözgeç, Atilla Ödünç, Mustafa Esgin, Refik Özen ve Ahmet Kılıç, İl Müftüsü İzani Turan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve vatandaşlar katıldı.

‘Ebü’l-hayrât’ olarak anılmıştır

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Fetret Devri’ni bitirdiği için Osmanlı’nın ikinci kurucusu sayılan Çelebi Mehmed’in oğlu olarak dünyaya gelen 2. Murad’ın geride Cihan Devleti’ne doğru yol alan bir devletle Fatih Sultan Mehmed gibi bir evlat bıraktığını söyledi. Koca sultanın Rumeli’nin birçok yerine sefer düzenlediğini ve bugünkü köprülerin sağlam temellerini attığını hatırlatan Başkan Aktaş, devletin sadece savaş değil aynı zamanda ilim, irfan, edebiyat, sanat ve mimari demek olduğunu söyledi. Osmanlı ilim hayatının 2. Murad devrinde büyük bir ilerleme gösterdiğini belirten Başkan Aktaş, Türkistan, Kırım ve Arabistan yörelerinden birçok değerli ulemanın Anadolu’ya getirildiğini dile getirdi. Birçok önemli ismin gelmesiyle ilmî hayata canlılık verildiğini anlatan Başkan Aktaş, “2. Murad devrinde birçok eserin Arapça ve Farsçadan Türkçeye çevrilmesi Türk kültürünün gelişmesi bakımından önemlidir. 2. Murad, Muradiye Külliyesi’nin bazı kısımlarıyla birlikte Edirne’de, Manisa’da, Alacahisar’da, Merzifon’da, Selanik’te, Üsküp’te birçok hayır eseri bıraktığı için ‘Ebü’l-hayrât’ olarak anılmıştır. Muradiye, Bursa’nın en özel köşelerinden birisidir. Tanpınar’ın ifadesiyle ‘Sabrın acı meyvesidir’. Ecdat emaneti Bursa’nın her bir köşesi ayrı bir güzeldir. Osmanlı’yı kuran, Osmanlı’nın ilk başkenti ve ilk 6 padişahı bağrında barındıran Bursa’da yaşamak hepimiz için ayrıcalıktır. Umarım istifade edenlerden oluruz. Sultan 2. Murad Han’ı vefatının 570. yıl dönümünde rahmet, hürmet ve minnetle yâd ediyorum” diye konuştu.

Medeniyet şehri Bursa

Bursa Milletvekili Osman Mesten ise, anlamlı programı düzenleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Alinur Aktaş’a teşekkür etti. 2. Murad Han’ın Bursa’yı medeniyet şehri haline getiren önemli şahsiyetlerden olduğunu dile getiren Mesten, 6 padişahı, onlarca şehzadeyi ve hanedan mensubunu bağrında barındıran Bursa’nın en güzel ve özellikli şehirlerden olduğunu belirtti. 2. Murad Han’ın sadece Fatih Sultan Mehmed’i yetiştirmekle bile tarihin en parlak sayfalarında yer edineceğinin altını çizen Mesten, “Fatih Sultan Mehmed’in kalbine büyük idealleri koyan 2. Murad’dır. Osmanlı, 2. Murad Han dahil tüm ecdadıyla 600 yıl dünyaya adalet ve ilim dağıtmıştır. En değerli alimlere sahip çıkmıştır. İnşallah Bursa ve Türkiye yine aynı ruhla tekrar diriliyor” dedi.

İslam’ın sancaktarlığı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, 30 yıl süren hükümdarlığı boyunca hakkın, adaletin egemenliği için büyük mücadele veren Sultan 2. Murad Han’ı anmanın önemine değindi. Ecdadın 1000 yıldır bütün cihanda onurla İslam’ın sancaktarlığını yaptığını hatırlatan Erbaş, bu idealin devlet bulmuş hali olan Osmanlı’nın 700 yıl adalet ve merhamet dağıttığını söyledi. Cihan Devleti’nin büyük hükümdarlarından birinin de 2. Murad Han olduğunu belirten Erbaş, “Büyük sarsıntıların ardından tahta geçen ve Anadolu’da birliği tesis eden 2. Murad Han, kendi döneminde birçok fetih yapmıştır. Haçlılara karşı büyük mücadele vermiştir. Balkanlardaki hâkimiyeti ve toprak bütünlüğünü temin etmiştir. 2. Murad aynı zamanda bir şair ve mutasavvıftır. İlim, irfan, bilgi, sanat ve edebiyat alanında önemli hizmetleri olmuştur. Kalemi de kılıcı gibi güçlü bir sultandır. Dönemin ariflerine, alimlerine ve sanatkârlarına büyük imkanlar sunmuştur. Birçok değerli eseri inşa ettirmiştir. En büyük eseri elbette Fatih Sultan Mehmed Han’dır. Bu mümtaz şahsiyetleri gelecek nesillere en iyi şekilde anlatmalıyız. Bize miras bıraktıkları cennet vatanı, ilelebet İslam yurdu olarak muhafaza etmeliyiz. Tüm ecdadımızı rahmetle ve minnetle ya ediyorum. Etkinliği gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Program, Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Doğan Yavaş’ın ‘2. Murad Han’ın yaşamını konu alan sunumuyla devam etti. Anma programının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Tarihi Belediye Binası’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti.



Anahtar Kelimeler: Sultan . Murad dualarla anıldı