Sünger fiyatlarındaki ciddi artış sonrası Mobilyacılar Odası konuyu Ağaç İşleri Federasyonu’na iletti. Federasyon Başkanı Ali Rıza Ercan, Ticaret Bakanlığı’ndan sünger hammaddesinin üretilmesi için adımlar atılmasını istedi.
Mobilya sektörü son 1 yılda süngere gelen %100’ün üzerindeki zamları konuşuyor. İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, zamların mobilyacıları zor durumda bıraktığını kaydederek; konuyu Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonuna iletti.
Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu (TAİF) Başkanı Ali Rıza Ercan da süngerdeki fahiş artış ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na konuya ilişkin bir bilgilendirme ve talep yazısı gönderdi. Ercan yazısında; “Sünger hammaddesinde Alman BASF ve Bayer'in 'fırsatçılığı' fiyatları altüst etti. Naksan'ın üretime kısa süreli ara vermesi de plastik sektöründe krize neden oldu. Sünger imalatında kullanılan hammaddenin tamamı ithal. Sektörde TDI adı verilen bir kimyasaldan sünger üretimi yapılıyor. Türkiye'deki firmalar daha çok bu iki firmadan mal alıyor. Basf ve Bayer piyasalardaki mal yokluğunu fırsat bilerek fiyatları yükseltti. Süngerin yüzde 90'ını oluşturan bir hammaddenin fiyatları bu kadar yükselince sanayicinin de maliyetleri yükselmeye başladı. Özellikle mobilya ve yatak sektörü maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmaya başladı. Aslında mevsim etkisi ile perakende tarafında alışverişlerde bir durağanlık vardı. Şimdi buna bir de fahiş fiyat artışları eklenince firmalarda 'ürünleri kime satacağız' endişesi hakim olmaya başladı” ifadelerine yer verdi.
TAİF Başkanı Ali Rıza Ercan, Bakanlığa çözüm önerileri olarak da şu ifadelere yer verdi: “Ülke olarak sünger hammaddesi olan TDI'ın ülkemizde üretilmesi için Ar-Ge çalışmalarının hemen başlatılması ve bu alanda yatırım yapacak kuruluşlara teşvik verilmesi gerekmektedir. Bu suretle dışa bağımlı olmaktan kurtulabiliriz. Öte yandan küçük imalatçı olan özellikle Mobilya Döşemecileri de hammadde temini için desteklenmeli, ucuz ve ödenebilir kredi imkanı sağlanarak üretimlerinin devam etmesi sağlanmalıdır. Aksi halde bu durum küçük esnaf ve sanatkarın yok olması demektir”