Türkiye’nin En Çok İhracat Yaptığı Ülkeler

İşte, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan ülkeler.

Türkiye’nin En Çok İhracat Yaptığı Ülkeler

Almanya

Dünyanın 3. büyük ihracatçısı ve ithalatçısı konumundaki Almanya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında başı çekiyor. Türkiye, 2018 yılında  Almanya’ya 8.231.279 dolarlık ihracat yapmıştır. ekonomisinin ihracat gücünden gurur duyan Almanya’nın Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke olmasında Almanya’da 3 milyondan fazla Türk vatandaşının yaşaması da etkili olmuştur.

İsrail

Türkiye, 2018 yılında İsrail’e 1.955.887 dolarlık ihracat yapmıştır. İsrail’e yapılan ihracatta; demir çelik ürünleri, beyaz eşya, seramik ürünleri, binek otomobiller, izole edilmiş kablo ve teller, plastik eşyalar, çimento, konfeksiyon ürünleri, mücevherci eşyası ve aksamı ile izole edilmiş kablo ve teller bulunuyor. En çok ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünü ise domatestir.

Belçika

Türkiye, 2018 yılında Belçika’ya 2.029.609 dolarlık ihracat yapmıştır. Dünyanın en bilinen çikolata markalarına ev sahipliği yapan ve  çikolata türünde dünyada en fazla ihracat gerçekleştiren Belçika; Türkiye’den karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, iç giyim eşyaları, izole edilmiş kablo ve teller ithal ediyor. 2018 yılında Türkiye’den Belçika’ya en çok iharacatı yapılan ürün, balık avcılığımızın yaklaşık üçte ikisini meydana getiren hamsidir.

Hollanda

Türkiye, 2018 yılında Hollanda’ya 2.414.515 dolarlık ihracat yapmıştır. Hollanda, dünyanın en fazla ihracat yapan ülkeleri arasında bulunuyor. Türkiye’nin  Hollanda’ya ihraç ettiği başlıca ürünler ise; giyim eşyası ve aksesuarları, kara ulaşım araçları ve tekstil ürünleridir.

Fransa

Türkiye, 2018 yılında Fransa’ya 3.824.510 dolarlık ihracat yapmıştır. Türkiye’nin Fransa’ya ihracatı, konfeksiyon ürünlerinde ocak-ağustos döneminde yüzde 10 artış göstermiştir. Tarım ürünleri bolluğu ve çeşitliliği ile Avrupa Ekonomik Topluluğu içinde birinci sırada yer alan Fransa’nın ihraç ürünleri arasında makine ve aksamları yer alıyor.

ABD

Türkiye, 2018 yılında ABD’ye 3.837.280 dolarlık ihracat yapmıştır. Ülkenin ana ihraç kalemi otomotiv endüstrisidir.  Ülkemizden ABD’ye en çok ihracatı yapılan ürünler; demir-çelik ürünleri ile otomotiv aksam ve parçalarıdır. 2018 yılında ABD’ye ilk defa hamsi ihracatı yapılmıştır. Amerika, ülkemizden 2 bin 245 kilogram hamsi ithal etmiştir.

Irak

Türkiye, 2018 yılında Irak’a 3.887.223 dolarlık ihracat yapmıştır. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak da vardır. Türkiye, 2018 yılında Irak’a 3.887.223 dolarlık ihracat yapmıştır. Türkiye’nin ihraç ettiği ürünler ağırlıklı olarak gıda maddeleri ve tekstil ürünleridir.

İspanya

Türkiye, 2018 yılında İspanya’ya 3.894.936 dolarlık ihracat yapmıştır. İspanya, doğal kaynak yönünden Avrupa’nın en önemli ülkeleri arasındadır ve en çok ihracat yapan ülkelerdendir. Ancak yine de ithal ettiği ürünler de vardır. En çok ithal ettiği ürünlerin başında tekstil ürünleri ve zeytinyağı bulunmaktadır.

İtalya

Türkiye, 2018 yılında İtalya’ya 5.044.933 dolarlık ihracat yapmıştır. İtalya pazarı, Türkiye’nin en büyük ihraç pazarları arasında bulunmaktadır. Türkiye’den ithal ettikleri ürünler; taşıt, makine, demir-çelik ürünleri, meyve, kuruyemiş ve dokuma tekstil ve aksesuarlarıdır.

Birleşik Krallık

Türkiye, 2018 yılında İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört ana ülkeden oluşan Birleşik Krallık’a 5.216.727 dolarlık ihracat yapmıştır. Bu ülkelere ihracatımızda motorlu kara taşıtları, tekstil ve mekanik cihazlar sektörü ön plana çıkıyor.

Türkiye’nin 2018 yılında toplam ihracatı 82 milyar 222 milyon 861 bin dolar olmuştur. Ülkemizin en çok ithal ettiği ürün grubu, demir yolu  harici araçlar, onların parçaları ve aksesuarlarıdır.