Tarih: 23.01.2024 15:03

TÜRKİYE’NİN GELİŞEN ÜRETİM ÜSSÜ; İNEGÖL

Facebook Twitter Linked-in

İnegöl, gelişen Türkiye’nin gelişen şehirleri arasında hem sahip olduğu değerler hem müteşebbis ruha sahip insanı hem de örnek ekonomi modeli ile dikkat çekiyor. Mobilya başta olmak üzere pek çok alanda var olması, sanayi gücü ve üretim potansiyeliyle Türkiye’nin gelişen üretim üstlerinden biri haline gelen İnegöl, genç ve dinamik nüfusuyla gelecek potansiyeli adına da önemli bir merkez.

Ülke ekonomisine sağladığı katkıyla sanayisi, bereketli topraklarının kokusunu taşıyan ürünleriyle tarımı, damaklarda bıraktığı lezzetle gastronomi alanında köftesi, turizmde ise şifalı sularıyla Oylat Kaplıcaları, Türkiye’nin en uzun mağarası olma özelliği taşıyan Oylat Mağarası, asırlar öncesini günümüze taşıyan tarihi değerleri, geçmişe ışık tutan müzeleri, eşsiz doğal güzellikleri, yaylaları ve kanyonları ile İnegöl her alanda var olan ve en iyiyi hedefleyen bir şehir olarak dikkat çekiyor. Tüm bu özelliklerinin arasında mobilya sektörü öncülüğünde model ekonomisi ve müteşebbis ruha sahip insanıyla da İnegöl gelişen Türkiye’nin gelişen üretim üssü olarak öne çıkıyor.

İLLERİ GERİSİNDE BIRAKAN POTANSİYEL

Şehrin potansiyeli ve değerlerine ilişkin konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, her gün 52 binin üzerinde araç geçişi olan Bursa-Ankara karayolu, 70 bin ilk, orta ve lise öğrencisiyle genç nüfusu ve müteşebbis ruha sahip insanıyla İnegöl’ün hızla gelişen, kabuğuna sığmayan bir şehir olduğunu ifade etti. Aynı zamanda sunduğu imkanlarla; 81 vilayetten, Balkanlardan, Kafkaslardan ve Türki Cumhuriyetlerden gelen insanların İnegöl’de huzur içerisinde yaşamlarını sürdürdüğünü kaydeden Başkan Taban, “İnegöl göç alan ve nüfusu hızlı yükselen bir şehir. 1960 yılından itibaren nüfusu 25 binlere ulaşan İnegöl, bu tarihten itibaren düzenli ve yoğun nüfus artış hızı ve büyüme temposu göstermiştir. Bu büyümede şehrin özellikle eskiden beri uzmanlaştığı mobilya endüstrisinin sağladığı istihdam ciddi bir paya sahip. 2000 yılı itibari ile İnegöl nüfusu 100.000 ile 500.000 arasında olan şehirler arasında yerini almıştır. Bugün ise 300 bin dolayında nüfusla ve özellikle genç nüfusun fazla olmasıyla geleceğe emin adımlarla yürüyen, büyüyen, gelişen bir şehir İnegöl. Aynı zamanda bu nüfus ile 19 vilayeti de gerisinde bırakan bir şehir” dedi.

 

EKONOMİSİYLE MODEL ŞEHİR

Özellikle sanayisiyle öne çıkan şehrin ekonomisiyle örnek teşkil ettiğini de vurgulayan Başkan Alper Taban, “İnegöl üreten, ürettiğini ihraç ederek ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan bir şehir. Üretmek bu şehrin mayasında var. Her alanda üreten bir şehiriz. Sanayi alanında da son verilere göre 1 yılda 1231 firma ile 1 milyar 392 milyon 515 bin dolar ihracat, 48 firma ile de 386 milyon 629 bin dolar ithalat gerçekleştirerek toplam dış ticaret hacminde 1 milyar 779 milyon 145 bin dolara eriştik. İnegöl 1 milyar 005 milyon 886 bin dolar dış ticaret fazlası vererek de ülkemiz için model ekonomi şehri olma geleneğini sürdürmüş oldu. İnegöl’ün dış ticarette şehirler sıralamasındaki yerine baktığımızda ise Türkiye iller sıralamasına göre; ihracatta 24. Sırada, dış ticaret hacmi tablosunda 18. Sırada, ithalatta 27. Sırada yer alıyor. İller sıralamasında Dış Ticaret Fazlasında ise 10. Sırada yer alıyor” açıklamalarında bulundu.

 

HER ALANDA GELİŞİMİNİ SÜRDÜREN NADİR ŞEHİRLERDEN

İnegöl’ün sanayideki başarılı tablosunun yanı sıra bereketli topraklarıyla tarımda da gelişerek büyüdüğünü ifade eden Başkan Alper Taban, her iki alanda gelişim gösteren nadir şehirlerden olduklarını dile getirdi. Bu özelliği ile İnegöl’ün her masada var olduğunun altını çizen Taban, “Bizler sanayide üretirken, bir yandan da verimli topraklarımızda tarımda da üretmeye devam ediyor. İlçemizde toplam 297.840 dekar tarım alanı bulunmakta. Tarım alanının 152.978 dekarlık bölümü tarla arazisi, 128.263 dekarlık bölümü meyve bahçeleri arazisi, 8.886 dekarlık bölümü sebze arazisi ve 5.326 dekarlık bölümü ise tarıma elverişli olmayan arazi ve nadasa bırakılmış arazi olarak bilinmektedir. Tarım üretiminin yüzde 80’i bitkisel üretim, yüzde 20’si hayvansal üretim. İnegöl’de gerçekleşen tarımsal ve hayvansal üretimin toplam değeri ise 1 milyar 573 milyon 183 bin TL’dir. Tarımsal üretimde özellikle meyve üretimi ciddi bir değer oluşturmakta. Üretim alanı olarak ele aldığımızda; ceviz, armut, şeftali, kiraz, elma, çilek, erik, kestane, fındık, üzüm, nektarin ve ahududu ilk sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÜRETİM ÜSSÜ

Tüm bu özellikleriyle gelişen ülkemizin gelişimi kendine şiar edinmiş ve her gün bir adım daha ilerisini hedefleyen şehir olduklarına dikkat çeken Başkan Taban, “İnegöl önemli bir potansiyel. Tarihten bu yana mobilya ile olan ilişkisi ve bu alandaki uzmanlığını, her dönem günün şartlarıyla geliştirebilmiş bir şehir. Bu sayede İnegöl yeniliğin de merkezi olmayı başarıyor. Özellikle mobilya sektöründe trendi belirleyen şehir. Tecrübesini teknolojiyle birleştiren girişimcilerimiz, bugün 165 ülkeye ihracat yapıyor. Mobilya sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatı 3 milyar 981 milyon dolar. İnegöl bu ihracatın %18’i olan 716 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi. daha iyilerini de yapmaya devam edecek” dedi.

 

BAŞKAN ALPER TABAN’DAN İNEGÖL’E DAVET

Turizm alanında da sahip olduğu değerlerle şehre gelenlerin farklı deneyimler yaşayacağını kaydeden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Doğa ve sağlık turizminin yeni merkezi konumundaki İnegöl’ümüz sanayi üretiminin yanında her yıl yüzbinlerce turisti de ağırlıyor. Doğa ve sağlık turizminin merkezi diyebileceğimiz değerlerimiz var. Özellikle Oylat Kaplıcalarımız her yıl yurt içi ve yurt dışından binlerce misafiri konuk ediyor. Şifalı sularıyla Oylat Kaplıcalarımız, Türkiye’nin en uzun mağarası olma özelliği taşıyan Oylat Mağaramız, asırlar öncesini günümüze taşıyan tarihi eserlerimiz ve geçmişe ışık tutan müzelerimiz, adrenalin tutkunlarını kendine hayran bırakan Doğa Sporları ve Turizm Merkezimiz (DOSTUM), eşsiz doğal güzelliklerimiz, yaylalarımız ve kanyonlarımız ile İnegöl, turizmin de parlayan yıldızı. Buradan da ben bir kez daha tüm yurttaşlarımızı şehrimize davet ediyorum. Gelin bu doğal güzellikleri, şifalı sularımızı, tarihi değerlerimizi, adrenalin dolu aktivitelerimizi birlikte yaşayıp güzel anılar biriktirelim” ifadelerinde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —