TÜRKİYE’NİN İLK GÖZAĞRI; ERTUĞRULGAZİ MOBİLYACILAR CADDESİ

TÜRKİYE’NİN İLK GÖZAĞRI; ERTUĞRULGAZİ MOBİLYACILAR CADDESİ

1980’li yıllarda İnegöl’ün ileri görüşlü müteşebbislerinin ortaya koyduğu birliktelikle oluşan, Türkiye’nin mobilya üreticilerinin kümeleşerek bir birliktelik ortaya koyduğu ilk doğal ortaklık olma özelliğine sahip Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesi, bugün pazarın en prestijli mobilya çarşısı olarak ülke sathında hizmet vermeye devam ediyor.

Mobilya, asırlardır süre gelen bir aşk İnegöl’de. Gemi kürekçiliği ile başlayıp zamanla ustalaşan nesillerin ortaya koyduğu girişimlerle, bugün İnegöl Dünya’nın mobilya üreticisi şehir konumuna geldi. Türkiye’nin Mobilya Başkenti unvanına sahip olan İnegöl’de, yine bu alanda Türkiye’nin ilk gözağrı olan Ertuğrulgazi Caddesi, ülke sathında bilinen bir mobilya çarşısına dönüştü zamanla. 1980’li yıllarda henüz ülke genelinde bir benzeri yokken birer ikişer mobilyacıların yer edinmesiyle bir doğal ortaklık gibi ortaya çıkan ve devam eden süreçte hem İnegöl hem de Türkiye’nin en prestijli mobilya çarşısı konumunu alan Ertuğrulgazi Caddesi, müteşebbis mobilyacıların öncülüğünde bugün Ertuğrulgazi Mobilyacılar Derneği ile kurumsal bir kimliğe bürünerek gelişimini sürdürüyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARINDAN SONRA TALEP PATLAMASI YAŞANDI

Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesi Dernek Başkanı Bahadır Bayraktar, dünden bu güne Ertuğrulgazi Caddesi, İnegöl Mobilyası, MODEF fuarı, 2020 yılı ve pandemi sürecinde mobilya sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle covid-19 salgınının etkilerini yüksek derecede hisseden sektörün normalleşme süreciyle birlikte hızlı bir döneme girdiğini kaydeden Bahadır Bayraktar, “2020 yılına büyük umutlarla başladık. Ancak tüm dünyayı kasıp kavuran bir pandemiyle karşı karşıya kaldık. Daha önce yaşamadığımız, test etmediğimiz, öngörmediğimiz bir süreci yaşıyoruz. Tabi pandemiyle birlikte öncelik sağlık olunca, mobilya sektöründe satışlar belirgin bir şekilde düştü. Belirli kurallar çerçevesinde kısıtlamalarla da karşı karşıya kaldık. Mesai saatleri düşürüldü. Geçici iş yeri kapanmaları oldu. İhracat durdu. Dünyada bu durum daha vahim bir şekilde cereyan ederken, ülkemizde kısa sürede alınan tedbirlerle normalleşme sürecine giriş yaptık. Ülkemizde sokağa çıkma yasakları bittikten ve yurt dışı kapıları da açıldıktan sonra ise tam tersi bir durum ortaya çıktı ve bir talep patlaması oldu” dedi.

ERTUĞRULGAZİ MOBİLYACILAR CADDESİ TÜRKİYE’DE BİR İLK

Açıklamasında Ertuğrulgazi Caddesine ilişkin de bilgiler paylaşan ve caddenin dernekleşerek kurumsal bir kimliğe bürünme hikayesinden bahseden Bahadır Bayraktar, “Caddemiz Türkiye’nin ilk göz ağrısı diyebiliriz. 1980’li yıllarda mobilya üreticilerinin mağazalaştığı ilk cadde burası. Zaman içinde büyüyen yapıya biz de dernekleşerek kurumsal kimlik kazandırdık. Caddemizin güzelleşmesi için gerek İnegöl Belediyesi gerek Bursa Büyükşehir Belediyesi gerekse Karayolları Bölge Müdürlüğü ile çalışmalar yaptık ve caddemizin eksiklerini giderdik. Caddemizin ismini de Belediye Meclisinde değiştirterek Ertuğrulgazi Mobilyacılar Caddesi yaptık. Karayolları tabelalarına bu şekilde yazdırdık. İnternette arama motoru ve navigasyonlara kaydettirdik. Yine dernekleşmeyle birlikte ilk defa mobilya festivali düzenledik. Dönemin Başbakan Yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu ve protokolün katılımı ile gerçekleşen festivalimiz tüm Türkiye’de ses getirdi. Sosyal medya hesaplarını aktifleştirerek Caddemizin bilinirliği artırdık. Tanıtım çalışmalarımız halen devam ediyor” diye konuştu.

METAL AYAKLI LUXURY MODELLER REVAÇTA

Bahadır Bayraktar, pandemi gölgesinde geçen senenin trend modelleri, en çok ilgi gören renkler ve tasarımlar hakkında da bilgiler paylaştı. Bayraktar, “Bu yıl metal ayaklı luxury modeller revaçta. Üreticilerimiz gerçekten tasarım konusunda sınırları zorluyor. Renk olarak da ceviz, beyaz, siyah ve antrasit bu sene daha popüler” dedi.

NEDEN İNEGÖL MOBİLYASI?

Açıklamasında İnegöl Mobilyasının neden tercih edilmesi konusuna da değinen Bayraktar, “İnegöl Mobilyası pek çok yönden tercih sebebidir. Müşteri taleplerine tam olarak cevap veren bir yapımız var. Esnaflığın hakkını verir bu şehrin mobilyacıları. Müşterisiyle bir esnaf gibi ilgili, aynı zamanda kurumsal yapılarda firmaların temsil ettiği bir markadır İnegöl Mobilyası. Bunun yanı sıra tasarım, üretim ve hizmet anlayışımızla diğer mobilya üretim merkezlerinin önünde olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim. Bir avantajımız da yaygın nakliye ağına sahip olmamız” dedi.

FUARDA GÖZ KAMAŞTIRICI TASARIMLAR GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Kendisi aynı zamanda Ertuğrulgazi Mobilyacılar Derneği’nin kurucularından olan ve küçük yaşlardan itibaren mobilya sanayisinde İnegöl Mobilyasının gelişimini yakından görme fırsatı bulan Bahadır Bayraktar, yaklaşan MODEF Fuarı öncesi bazı tüyolar da verdi. Fuara gelecek olan ziyaretçileri özel bir hazırlığın beklediğini kaydeden Bayraktar, “MODEF fuarımız ilk günden beri Türk Mobilya Sektörünün trend belirleyicisi konumunda. Bu sene de özellikle uzun süren salgın sürecinden sonra fuarımızın büyük bir ilgi görmesini bekliyoruz. Bizler de İnegöl olarak bunu taçlandırmak adına özel serilerimizle misafirlerimizi karşılamak istiyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde. Bu sene fuarda misafirlerimiz ahşap ile metalin birleşiminden oluşan göz kamaştırıcı tasarımlarla karşılaşacaklar. Umarım bu mobilya şölenini kaçırmazlar ve sürprizlerimizi beğenirler” şeklinde konuştu.

FİRMALARA MESAJ

Bahadır Bayraktar, açıklamasında önemli mesajlar vermeyi de ihmal etmedi. Mağaza sahiplerine daha iyi satış yapabilmeleri adına hatırlatmalar yapan Bayraktar, “Firmalarımızın kurumsal bir görüntüleri olmalı. Müşteri odaklı düşünebilmeliler. Ayrıca modeller güncel olmalı. Talebi tam olarak karşılayabilmek de önemli etkenlerden biri. Bunları sağlayan firmalarımız beklentilerini karşılayacaktır” dedi.

MOBİLYA TANITIM GRUBU DAHA ÖNCE BAŞARDI, YİNE BAŞARACAK

Bahadır Bayraktar, İnegöl’de kısa bir süre önce kurulan Mobilya Tanıtım Grubu hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Şehirde ilk tanıtım grubunun 10 yıl önce hayata geçirildiğini hatırlatan Bayraktar, “O dönem çok etkili olmuştu. Şimdi tekrar en değerli şehir markamızın tanıtımını bugünkü güncel metotlarla yeni bir oluşumla tekrar yapıyoruz. ‘Her yerde İnegöl Mobilyası, Al sen de İnegöl Mobilyası’ sloganıyla kalitemizi ve iddiamızı ortaya koyuyoruz” ifadelerinde bulundu.

DEVLETİMİZ SEKTÖRÜMÜZE İLGİLERİNİ ESİRGEMESİN!

Son olarak devlet yetkililerine mobilya sektörü için çağrıda bulunan Bahadır Bayraktar, “Katma değeri yüksek bir sektör mobilya. Şehrimizin gelişimine olduğu gibi ülkemizin gelişimine de katkısı büyük. Bu katkının göz ardı edilmeden devletimizin de üreticilerimize katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Sanayi arsalarının oluşturulmasından KDV düzenlemelerine, mesleki eğitimden devlet desteklerine kadar ihtiyaç ve taleplerimizi, ilgili kurumların başındaki temsilcilerimiz titizlikle devletimizin her kademesine iletmekte. Devletimizden beklentimiz ciddi oranda dış ticaret fazlası veren sektörümüze ilgilerini esirgememeleridir” açıklamalarında bulundu.



Münir Kandemir
7.07.2022 17:55:27
Ertuğrul Gazi caddesi, 1992 yılından sonra (Belediye Başkanı Cemal Arık) sora ağırlıklı olarak tomruk-kalas işleri yapan esnafın olduğu bir caddeyi. 1980 perde Osmanbey caddesi mobilya caddesiydi. Emekli itfaiyeci Münir Kandemir