UMDUĞUMUZU BULAMADIK

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, mobilya sektörünün bu yıl ilk defa umduğunu bulamadığını söyledi.

UMDUĞUMUZU BULAMADIK

Mobilya sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, düğün sezonu olmasına rağmen sektörün durgunluğunu koruduğunu ifade etti.

Konut satışlarındaki düşüş mobilyayı etkiledi

Mobilya sektöründeki durgunluğa en önemli sebep olarak konut satışlarındaki düşüşü gösteren  Ayhan, ?Türkiye genelinde konut satışlarının düşmesi. Tüm sektörleri etkiliyor. Boş konutlardaki yüksek faizler, bir de konut fiyatlar arttı. Şu anda ülke genelinde en önemli sorun konut satışlarının düşmesi. Birçok sektörü etkiliyor. Bunlardan biri de mobilya. Çünkü insanlar ilkbahar ve bu aylarda yeni evlere geçiyorlar, evlerine masraf yapıyorlar. Yani bir ev değişimi bile birçok sektöre katkı sağlıyordu. En son ülke genelinde yüzde 17´lerdeydi geçen yılın bu ayına göre. Yıl ortalaması %40´ları buldu. Epey etkiledi yani. Belki düğün sezonlarından daha çok konut satışlarının etkilediğini söyleyebiliriz. Konut sektörüne yönelik krediler yapılıyordu, yine yapılabilir diye düşünüyorum. Konutların ödemesi yüksek görünüyor, insanlar riske giremiyor artık. Faiz oranlarının en az 1 ya da 1 altına düşmeli ki; insanlar yine konut alabilsin. Konut sektörünü canlandırırsak mobilya sektörü, beyaz eşya sektörü ve diğer sektörler de hareketlenir diye düşünüyorum.?dedi.

----------------------------------------------------

Mobilya sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, düğün sezonu olmasına rağmen sektörün durgunluğunu koruduğunu ifade etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ayhan, şu ifadeleri kullandı: "Düğün sezonları alışverişleri genellikle Şubat ile Ağustos sonuna kadar, bu aylarda yapılır.  Mobilya sektörü bu sene ilk defa umduğunu bulamadı. Düğün sezonu şu an bitmiş değil. Türkiye genelinde yıllık 600 -700 bin düğün yapılıyor. Tabibunların hepsine beyaz eşya lazım, halı lazım. Bütün bu alışverişlerin tarihi de değişmiş olabilir, uzamış da olabilir. Yıl sonunu bekliyoruz. KDV indirimi de bildiğiniz gibi bu ay bitiyor. Pazar günü son gün. Bu da bir avantaj. Yüzde 10´luk KDV indirimi devam ediyor. Birkaç günde olsa çok şey değiştirebilir. Müşterilerimiz Cumartesi-Pazar ülke genelinde alışveriş yapabilir. Ama neticede beklediğimiz olmadı. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi; Türkiye genelinde konut satışlarının düşmesi. Tüm sektörleri etkiliyor. Boş konutlardaki yüksek faizler, bir de konut fiyatlar arttı. Şu anda ülke genelinde en önemli sorun konut satışlarının düşmesi. Birçok sektörü etkiliyor. Bunlardan biri de mobilya. Çünkü insanlar ilkbahar ve bu aylarda yeni evlere geçiyorlar, evlerine masraf yapıyorlar. Yani bir ev değişimi bile birçok sektöre katkı sağlıyordu. En son ülke genelinde yüzde 17´lerdeydi geçen yılın bu ayına göre. Yıl ortalaması %40´ları buldu. Epey etkiledi yani. Belki düğün sezonlarından daha çok konut satışlarının etkilediğini söyleyebiliriz. Konut sektörüne yönelik krediler yapılıyordu, yine yapılabilir diye düşünüyorum. Konutların ödemesi yüksek görünüyor, insanlar riske giremiyor artık. Faiz oranlarının en az 1 ya da 1 altına düşmeli ki; insanlar yine konut alabilsin. Konut sektörünü canlandırırsak mobilya sektörü, beyaz eşya sektörü ve diğer sektörler de hareketlenir diye düşünüyorum. Yine de düğün yapan kardeşlerimizi kutluyor, tebrik ediyoruz. Yılın kalan son 6 ayının da hem İnegöl´ümüze hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.



Anahtar Kelimeler: UMDUĞUMUZU BULAMADIK