VARLIK BARIŞINDA BUGÜN SON GÜN

Yurt dışındaki para, altın, döviz ve menkul kıymetlerin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin varlık barışı imkanından yararlanmak için bugün son gün.

VARLIK BARIŞINDA BUGÜN SON GÜN

Varlık barışı uygulamasıyla gerçek ve tüzel kişilerin, yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirerek ekonomiye kazandırmaları mümkün olacak.

Uygulama, gelir ve kurum lar vergisi mükelleflerinin yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklarını vergi dairesine beyan ederek kanuni defter kayıtlarına almalarına da imkan tanıyor. Buna göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, bugün de dahil Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunlara yönelik serbestçe tasarruf yapabilecek. 

VARLIK BARIŞI NEDİR?
 
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye'ye getirilmesi ile Türkiye’de bulunan ancak kayıtlarda yer almayan bazı varlıkların kayda alınması için bildirim yapılması anlamına geliyor.
 
VARLIK BARIŞIN'DAN NASIL YARARLANILIR?
 
Gerçek kişiler veya şirketler, yurt dışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını ülkemize getirmek istediklerini 30 Haziran 2020 yani son başvuru tarihine kadar Türkiye’de bulunan bir banka ya da aracı kuruma bildirecekler.  Önceki varlık yasası kanunlarında bilgilendirmeler vergi daireleri aracılığıyla yapılmaktaydı. Ancak yeni düzenlemede bu şart kaldırıldı. Bu kez doğrudan bankaya veya aracı kurumlara bildirim yapılacak.  
 
Beyan edilen varlıkların beyan edilecek değeri üzerinden yüzde 1 oranında tarh edilen verginin, izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu verginin ödenmesi şartıyla beyan edilen ve yasal defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmıyor.



Anahtar Kelimeler: VARLIK BARIŞINDA BUGÜN