Tarih: 09.07.2019 10:15

?YURT DIŞI SEYAHATİ ÖNEMLİ?

Facebook Twitter Linked-in

İMOS,  İTSO Mobilyacılar Odasının organizasyonu ile Özbekistan´a giden VARLI, yapılan ikili iş görüşmeleri ve Özbekistan pazarı hakkında çok önemli bilgiler aktardı. ?Biz Özbekistan´a grup şeklinde İMOS´un organizasyonuyla ilk defa gidiyoruz. Özbekistan pazarıyla alakalı çok fazla bilgim yoktu. Daha önce mal veriyorduk ama oradaki firmalar ve pazar hakkında pek bir bilgimiz yoktu. Özbekistan daha önce bir diktatörün yönetimi altındaydı. Dolayısıyla Türkiye ile arası iyi değildi.  Son iki yıldır Türkiye ile arası düzeldi. Bundan dolayı biz de gidip pazarı görelim dedik. İlk defa gitmemize rağmen insanlar bizi çok hoş karşıladılar. Türklere karşı çok sevecen ve hoşgörülü davranıyorlar, misafirperverler. İnsanları sıcakkanlı fakat Türk mobilyasına karşı bir bilinmezlik var. Türk mobilyası o pazara daha girememiş. Klasik mobilya mantığı var. Bundan önce Suudi Arabistan, Libya nasıl klasik çalışıyorlarsa bunlarda Çin´le bu şekilde çalışıyorlar. Özellikle yatak odasını Çin´den çalışıyorlar. Türkiye´den çalışanlar da var. İnegöllü firmaların müşterileri de var ama çok az. Özellikle Türk dizilerini orada çok izliyorlar bunun da ben getirisinin olacağını düşünüyorum. Çok kısa zamanda İnegöl ile de çalışacağını ve Özbekistan´ın iyi bir pazar olacağını düşünüyorum ama bir pazara bir defa gitmekle olmuyor.  Biz şimdi toplu gittik ama bireysel olarak da birkaç firmanın gitmesi gerekiyor.

SIK SIK GİTMEMİZ GEREKEN BİR PAZAR

Bu klasik mobilyayı insanlar zengin işi zannediyorlar ama bizim ürünlerimizi görseler değiştireceklerini tahmin ediyorum. İnsanların fikrini değiştirmek için model göstermemiz lazım bunun için de oraya gitmek lazım. Türkiye fuarlarına da pek fazla gelmiyorlar. Bir iki tane gelen firma olmuş onlar da zaten Türkiye ile çalışmaya başlamışlar. Bu algıyı sık sık giderek ve onları buraya davet ederek kıracağımızı düşünüyorum.

GÜNEY AFRİKA POTANSİYELİ OLAN BİR PAZAR

Güney Afirka pazarı ile de bilgiler veren VARLI, ?Güney Afrika da değişik bir Pazar, ben potansiyel olduğuna inanıyorum. İnegöl´den bir grup orada düzenlenen bir fuara katıldı. Mobilya fuarı değilmiş ama 5-6 tane mobilya firması İnegöl´den gitti ve başarılı olduklarını söylediler. Biz 22 Ağustos´ta Mobitex´in düzenlediği bir fuar var Güney Afrika´da oraya katılacağız. İkili görüşmelere ben gitmedim ama ortağım gitti. Sipariş verenler oldu. Geriye döndüğümüz zaman da iki tane müşteriyle anlaştık ve mal sattık.  İMOS olarak daha değişik ülkelere gitmeyi düşünüyoruz çünkü bu fuarlarda İMOS´un başarısı gerçekten çok büyük ve çok büyük katkısı oldu. Sadece güney Afrika olarak da düşünmemek lazım, Güney Afrika merkez ülke, oradan komşu ülkelere ve Afrika´nın diğer ülkelerine de mal sevkiyatları çok fazla oluyor Bu ürünler vergisiz gidip geliyor. Türkiye´ye vergi uygulanıyor ama kendi aralarında uygulanmıyor. Örneğin Kenya´daki vatandaş başka bir Afrika ülkesiyle ücretsiz ticaret yapabiliyor.

İLK 6 AYDA İHRACAT GÜZELDİ

?Türkiye´de bir kriz var.  Özellikle krizlerden en çabuk etkilenen iki sektör mobilya sektörü ve inşaat sektörüdür. İnegöl piyasası da bu krizden etkilendi.  İnegöllü mobilyacıların avantajı ihracata çalışmasıdır. Bunun için diğer sektörler kadar çok etkilenmedik. Bu ilk 6 ayda ihracat güzeldi. Bunun yanında İstanbul Fuarı geçen senelere göre daha verimli geçti. Devletimizin ihracat için verdiği yüzde 8 iade ihracatçıyı etkiliyor. Bu bizi kötü olarak etkiliyor. Ben yüzde 18´in mobilya ihracatçısı için daha uygun olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar başkanlarımız iyi olmadığını düşünsede ben böyle düşünüyorum. Yüzde 18 olursa ihracat yapanlar daha çok memnun olur.?dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —