YUSUF ŞEHİTOĞLU PANDEMİ SÜRECİNDE İNEGÖL İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, pandemi süreci ve sonrasında yaşanan gelişmelerden inşaat sektörünün nasıl etkilendiğini değerlendirdi.

YUSUF ŞEHİTOĞLU  PANDEMİ SÜRECİNDE  İNEGÖL İNŞAAT  SEKTÖRÜNÜ  DEĞERLENDİRDİ

Pandemi sürecinde sektörde bıçak gibi bir kesilme olduğunu  belirten Şehitoğlu, hükümetin atmış olduğu faiz ve vade adımıyla Haziran ayında rekor kırıldığını ifade etti. Şehitoğlu ayrıca, İnegöllü müteahhitlerin süreci doğru yönettiğini ve krizden zararsız çıktığını söyledi.

Yusuf Şehitoğlu yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı;

BIÇAK GİBİ KESİLDİ
“Pandemi sürecinde inşaat sektörü bir durgunluk yaşadı. 2 senelik bir durgunluk söz konusuydu, tam toparlanmaya başlıyorduk salgın ortaya çıktı ve sektör yeniden durağanlaştı. Sektördeki satışlar resmen bıçak gibi kesildi.”

ATILAN ADIM SIFIR KONUT STOĞUNU ERİTMEYE YÖNELİKTİ
“ Tabi ki sadece inşaat sektörü değil bütün sektörler aynı süreci yaşadı. Daha sonra hükümet tarafından yapılan kampanya, özellikle İstanbul-Ankara gibi şehirlerde sıfır konut stoğunu eritmeye yönelikti. 0.63 faiz oranıyla 180 ay vade bu noktadaki birikmiş talebi hızlandırdı. Zaten yüzde 80 civarında konut alacak bir kesim vardı, kalan yüzde 20’lik kesimde fırsattan yararlanarak konut almaya başladı. Dolayısıyla inşaat sektörü Haziran ayında rekor kırdı. Sürece aldanmamak lazım, bu hız sürekli devam edecek bir hız değil. Normalleşme başladı, tüm sektör daha önceki senelerdeki gibi hata yapmaması lazım. İnşaat sektörü eskisi gibi değil, şu anda sene içerisinde birden fazla zam yaşanıyor. Sektör bu hızı doğru değerlendirmeli. İç tüketimi canlandıran hükümet son hamleyle de  özellikle ikinci el konuttaki faiz oranını yükseltti. İkinci el konutundaki satışlara sıfıra oranla daha yüksekti.  Aynı hız devam etmese de ben sektörün iyiye gideceğini düşünüyorum.”

İNEGÖL KRİZDEN GÜÇLÜ ÇIKTI
“İnegöl’e gelince de, ilçemiz krizden güçlü çıktı. Müteahhitlerimizi ben bu konuda tebrik ediyorum, gerçekten de bir sıkıntı yaşamadan süreci atlattılar. Önümüzdeki süreçte de Türkiye’ye paralel devam edecektir. Hesap kitabı iyi yapmak lazım ve hıza kapılmamak lazım. Hızlı iniş-çıkışlar sektöre sıkıntılar yaşatır. Müteahhitlerin iş bitirmesiyle birlikte, güven endekslerine yansımasını da görüyoruz.  2018 yılındaki durağanlık güveni  olumsuz etkilemişti ama şu anda güven de yukarı taşınmış durumda.”